reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel už vyrábí vzorky herních Xe-HPG a slibuje jejich brzké vypuštění na trh

29.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel už vyrábí vzorky herních Xe-HPG a slibuje jejich brzké vypuštění na trh
Intel potvrdil, že nyní už vyrábí či spíše nechává vyrábět vzorky čipů Xe-HPG (DG2) pro své budoucí herní grafické karty a vedle toho pokročil i v rámci svého programu Odyssey. V doprovodném textu slibuje jejich "brzké" vypuštění na trh.
Slovo soon ale pochopitelně neznamená, že se zákazníci dočkají už třeba příští měsíc a společnosti jako Intel je používají obvykle bez ohledu na to, zda jde o příští den, nebo alespoň ten samý rok. A pokud Intel teprve začal vyrábět vzorky čipů Xe-HPG pro své budoucí herní karty, vypadá to přinejmenším na celý kvartál, který zbývá do jejich vypuštění na trh. Ale počkejme si. 
 
 
Mluvit tak můžeme spíše až o podzimu 2021, kdy se už budeme moci opravdu těšit na nové herní karty od Intelu, které by se už aktuálně na trhu velice hodily. Nyní Intel zatím oživil svůj program Odyssey. Už dříve začal rozesílat v rámci prvního z mnoha nadcházejících kroků karty a jejich někteří vybraní držitelé se mohou po příslušné registraci těšit na "lup", jak se obvykle nazývají dárkové předměty rozdávané na veletrzích a podobně. 
 
O samotných Xe-HPG zatím víme celkem málo. Očekává se, že na trh přijdou desktopové i mobilní verze a dříve možná právě ty mobilní. Nejlepší modely dostanou 512 EU, což lze přirovnat ke kartě se 4096 shadery a počítat máme přinejlepším s výkonem na úrovni RTX 3080 či spíše RTX 370 Ti, leda by Intel dokázal mlžit a především překvapit. 
 
Intel by měl ale především se zmíněným lupem rozeslat i pozvánky pro příležitost vypuštění Xe-HPG na trh, či spíše jejich představení, což napovídá, že bychom na podrobnější oficiální informace už nemuseli dlouho čekat. 
 
OAM verze čtyřnásobného Ponte Vecchio
 
Dále se dozvídáme, že GPU Ponte Vecchio pro budoucí HPC systémy už v prvních vzorcích běží a my se můžeme podívat také na OAM verzi (Open Accelerator Module) v konfiguraci se čtyřmi GPU. Ve stejném formátu mimochodem nabídne své Instinct MI200 také AMD. 
 
 
A nakonec se dozvídáme, že Xe HP, čili Arctic Sound, už je v DevCloudu, čili v cloudové vývojové platformě Intelu zahrnující jeho CPU, GPU i FPGA a oneAPI. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama