reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel v Číně vypouští na trh desktopovou grafiku A380, jaký má výkon?

15.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel v Číně vypouští na trh desktopovou grafiku A380, jaký má výkon?
Intel skutečně nepřekvapil a dle očekávání udělal z prvních desktopových grafických karet Alchemist čínskou exkluzivitu. Nyní na trh přichází model Arc A380 s plnou konfigurací čipu ACM-G11. Co a za kolik nabídne?
Už pár týdnů víme o tom, že Arc Alchemist mají být zpočátku exkluzivní zboží pro čínský trh. Za tím můžeme vidět především dvě věci, a sice jednak zřejmý nedostatek karet pro vypuštění na celosvětový trh a pak problémy s vyspělostí ovladačů, kvůli nimž se Intel může zatím zdráhat nabízet své Alchemist zmlsaným západním zákazníkům. To jsou samozřejmě jen spekulace, které jsou ovšem založené na tom, jak probíhalo vypuštění mobilních verzí karet a na celkově zpožděném a hlemýždím nástupu na trh. 
 
 
Prezentace Intelu je tak psána v čínštině, ale i tak z ní můžeme leccos vyčíst. Intel tu na prvním snímku prostě představuje svou samostatnou grafiku A380
 
 
Dle překladače se mezi testované hry dostaly hry "Forever, PUBG, WoW: Shadowlands, Apex Heroes, Fortnite, Overwatch, Counter-Strike, League of Legends, Against the War a Dota 2" (postupně zleva). Až na tituly přeložené jako Forever a Against the War (ve skutečnosti Naraka Bladepoint a NiZhan) tak dobře víme, o co jde a je zřejmé, že Intel tu cílil především na méně náročné hry, a svou A380 tak v podstatě prezentuje jako kartu určenou pro e-Sports tituly. I tak by ale snad měla zvládnout i AAA hry, pokud jde o rozlišení 1080p, ale budeme se muset uskrovnit s ohledem na kvalitu. V samotné prezentaci se tím Intel sice nechlubí, ale v poznámkách je uvedeno, že všechny hry byly nastaveny na střední kvalitu. 
 
 
Testovalo se na sestavě s grafickými ovladači verze 30.0.101.1735 a dále tu byl procesor Core i5-12600K na desce MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 se 32 GB paměti na 3200 MHz (Windows 11). 
 
Samotná Arc A380 má 8 jader Xe (1024 shaderů) a 6 GB paměti GDDR6 na 96bitové sběrnici a 16 Gb/s, čili s propustností 192 GB/s. Intel přitom tvrdí, že tato karta bude mít o cca čtvrtinu lepší poměr výkonu a ceny než Radeon RX 6400 a cení si ji na 1030 juanů s daní. To je mírně přes 3600 Kč nebo 150 dolarů, čili za takovou cenu by tato karta oproti RX 6400 (MSRP 159 USD) mohla mít šanci, ale kamenem úrazu se mohou stát právě ovladače.  
 
Nakonec nám ještě Intel potvrdil, že Arc A380 sice přichází nejdříve jen na Čínský trh, ale během léta se má dostat na celosvětový, čili nejpozději na konci září. 


reklama