reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vycouval z fyzické účasti na CES 2022 a omluvil se Číňanům

27.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel vycouval z fyzické účasti na CES 2022 a omluvil se Číňanům
Dnes tu také máme dvě zprávy v jedné, které se týkají Intelu a nejprve toho, že se nakonec rozhodl fyzicky se neúčastnit veletrhu CES 2022, v čemž není sám. Pak tu máme také omluvu dodavatelům a klientům v provincii Sin-ťiang.
Intel serveru Tom's Hardware sdělil, že zdraví a bezpečnost jeho zaměstnanců, partnerů a zákazníků vždy představuje nejvyšší prioritu, takže po konzultaci s odborníky se firma rozhodla fyzicky neúčastnit veletrhu CES 2022, čili zůstane jen její virtuální přítomnost s minimem zástupců v místě dění. Veškeré informace tak budou sděleny prostřednictvím Intel Newsroom jako dříve v období pandemie, kvůli níž se tak svět počítačových veletrhů ani v roce 2022 nevrátí do normálního stavu, respektive možná v jeho zbytku, ale zatím ne. 
 
 
Intel si ovšem dopředu ani nezarezervoval obvyklý velký stánek v Las Vegas Convention Center a počítal s tím, že jeho prezentace bude omezená, ačkoliv právě CES vždy pro tuto firmu představoval událost, které se účastnila ve velkolepém stylu a podporovala na ní řadu firem využívajících její hardware. Nyní ale následuje ostatní společnosti jako Amazon, T-Mobile, Lenovo, AT&T, Waymo nebo Facebook/Meta, které se také rozhodly CES 2022 ještě jednou vynechat a reagují i dobře známá média, která na veletrh zase nevyšlou své redaktory, což platí krom THW také pro TechRadar, Engadget, Gizmodo a PCMag.
 
Samotný veletrh CES 2022 je ale stále plánován na dny 5. až 8. ledna, ovšem i když proběhne, bude z něj stejně jen torzo. Zajímavé je také prohlášení ředitele provozovatele veletrhu (Consumer Technology Association) Garyho Shapira, dle nějž firmy ruší svou účast spíše kvůli nedostatku čipů než kvůli hrozbě Covidu-19.
 
Pak tu máme slíbenou omluvu od Intelu, která byla směřována k čínským dodavatelům a klientům v provincii Sin-ťiang. Firma totiž dle amerických zákonů přestala odebírat zboží od firem z této provincie, za což se právě omluvila, ovšem to je také vše, co učinila. 
 
Jde tu konkrétně o veškeré komponenty ze Sin-ťiangu, s nimiž Intel nechce mít nic společného. Tamní zboží je totiž údajně vyráběno i s využitím nucené práce menšiny Ujgurů, jak upozorňuje například organizace Human Rights Watch, ale čínské úřady mluví jinak. 
 
Intel se brání tím, že musí dodržovat americké zákony, takže v této věci nemá na výběr stejně jako jiné americké společnosti. Zákon zakazující import ze Sin-ťiangu nedávno prošel Senátem, na což již Čína reagovala tím, že jde o další krok v pokračující obchodní válce. Objevily se i hlasy namířené proti Intelu, které žádají také jeho pokutování, ale to jsou spíše jen výkřiky čínských zpravodajců a komentátorů než hlasy z oficiálních míst.  


reklama