Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Yonah: bude se sám přetaktovávat?

20.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
Intel Yonah: bude se sám přetaktovávat?
Společnost Intel pro nás možná chystá malé překvapení. Mobilní procesory Yonah budou patrně vybaveny technologií, která je přetaktuje v případě potřeby nad původní frekvenci. Což je docela zajímavý počin. Představte si následující situaci....
Společnost Intel pro nás možná chystá malé překvapení. Mobilní procesory Yonah budou patrně vybaveny technologií, která je přetaktuje v případě potřeby nad původní frekvenci. Což je docela zajímavý počin. Představte si následující situaci.



Koupíte si notebook s 2,16GHz procesorem Yonah. Ten je samozřejmě vybaven šetřícími technologiemi, kdy je při nevyužití plného výkonu procesoru jeho frekvence snížena, čímž se snižuje rovněž spotřeba (baterie déle vydrží) a rovněž emitované teplo bude menší.

Naopak, když bude výkon potřeba vrátí se na svou původní frekvenci. To by platilo u normálních procesorů, dnes to umí třeba procesory AMD Athlon 64 s technologií Cool'n'Quiet. Jenže, nyní bylo řečeno, při potřebě výkonu se procesor přetaktuje, u tohoto Yonahu se hovoří o 2,33GHz. Přičemž nejde o žádné speciální taktování, ale o přímo podporovanou technologii procesorem stejně jak je tomu u těch šetřících.

Takže si to shrňme. Nemáme nic spuštěného, procesor se výrazně podtaktuje. Přehráváme třeba video nebo máme spuštěnu nějakou aplikaci, která sice určitý výkon procesoru vyžaduje, ale stále není třeba jeho plný výkon, procesor bude rovněž podtaktovaný, ale již ne tak výrazně. Nyní spusťme aplikaci, která potřebuje plný výkon procesoru, procesor se podle všeho přetaktuje, tedy na 2,33GHz. Teď je otázkou, kdy poběží na těch 2,16GHz, kterými je označen? Dokud nenabootuje do Windows?

Je to skutečně zapeklitá věc. Není problém označit procesor, který jako bonus (když jej povolíte) umí snížit svou frekvenci, jeho nejvyšší frekvencí. Ale jak tomu bude u procesoru, který úplně stejně tak umí svoji frekvenci zvyšovat, pokud toto povolíte? Jeho výchozí frekvencí nebo nejvyšší výrobcem podporovanou frekvencí?

Zdroj: www.theinquirer.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.