reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zapnul ECC na pamětech platformy Alder Lake, ale má to háček

9.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel zapnul ECC na pamětech platformy Alder Lake, ale má to háček
Podpora ECC (Error Correction Code) pamětí na běžných spotřebitelských procesorech Intelu není vůbec obvyklá věc. Nyní se ale dozvídáme, že Intel podporu ECC zapíná na svých Core 12. generace, čili Alder Lake. 
Říká se, že ECC podporují i procesory Ryzen od konkurenčního AMD, ovšem je to podpora neoficiální, která platí pro CPU a pak také pro APU Ryzen PRO, přičemž řadová APU tuto možnost nemají. ECC musí také podporovat konkrétní deska, ovšem bez omezení ze strany čipové sady. A právě i v tom se liší nová podpora ECC na procesorech Alder Lake. 
 
 
Máme tu modré na šedém potvrzeno, že procesory Alder Lake podporují ECC pamětí, a to jak DDR4, tak i DDR5, ovšem jak uvádí i mluvčí Intelu, to platí pouze pro čipset W680, na němž s ECC můžeme využít konkrétně třeba Core i9-12900K. Už to samo o sobě tak představuje omezení neboť W680 nebude na maloobchodním trhu tak rozšířen jako Z690 nebo B660. Čipset W680 se uplatní třeba na deskách od ASRock Industrial, které jsme si představili zrovna včera a i bez toho je jasné, že o herní modely tu zpravidla nepůjde. A to je škoda, neboť přinejmenším na hi-end čipsetu Z690 by Intel mohl ECC nabídnout také. 
 
Nicméně alespoň že se dočkáváme i na řadových desktopových procesorech Core, neboť dosud Intel nabízel ECC až na procesorech Xeon série E. Bylo přitom zřejmé, že Core by ECC zvládly také, neboť Xeony E jsou běžně založeny na zcela stejném křemíku. 
 
Čipová sada Intel W680 (W jako Workstation) přitom nabízí velice podobné vlastnosti právě jako Z690. Zásadní rozdíl je v tom, že neumožní přetaktování procesoru pomocí změny násobiče, ale jiné hlavní vlastnosti a podpora PCIe 5.0 z procesoru, PCIe 3.0/4.0 z čipsetu, výbava SATA portů, Wi-Fi 6E, Ethernet, USB 3.2 Gen 2 a USB 3.2 Gen 2x2, to je vše stejné.  


reklama