reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zintenzivňuje přechod na 45nm proces

27.6.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Intel zintenzivňuje přechod na 45nm proces
Již jsme psali o snaze Intelu přejít v co nejkratší době na 45nm technologii. AMD má postupně přecházet na 45nm architekturu od poloviny příštího roku. Intel právě ohlásil, že je připraven ve svých čtyřech továrnách, vyrábějících na 300mm...
Již jsme psali o snaze Intelu přejít v co nejkratší době na 45nm technologii. AMD má postupně přecházet na 45nm architekturu od poloviny příštího roku. Intel právě ohlásil, že je připraven ve svých čtyřech továrnách, vyrábějících na 300mm křemíku, na tento přechod již v letošním roce. Tím si chce Intel udržet své vedoucí postavení před AMD, IBM a dalšími soupeři. Tato 45nm technologie, pojmenovaná též jako P1266, je první Intelovo současné použití high-k dielektrik a nových hradel. Co si tedy pod tímto představit - jde o použití kovových hradel tranzistorů izolovaných vysokým dielektrikem, to vše na napjatém křemíku.


Viceprezident a generální ředitel pro výrobu, techniku a technologii u Intelu - Tom Franz - řekl 26. června, že D1D fab v Hillsboro je připravena na 45nm výrobu již od druhé poloviny tohoto roku. Dále pro druhou polovinu tohoto roku je připravena 45nm výroba ve Fab 32 v Chandleru. V druhé polovině příštího roku je Intel připraven na přechod na 45nm technologii ve Fab 28 v Israeli a Fab 11x v Novém Mexiku. Dále se ještě ve velmi obsáhlé zprávě praví, že Intel chce pokračovat do úplného vyčerpání jeho úhlavního procesorového soupeře AMD, ale také kolik chce v tomto roce ještě utrácet a další.


Současný vývoj na poli procesorů naznačuje, že AMD přes veškeré problémy s ním spojené si je jisto svou novou architekturou AMD K10 včetně Quad-Core, která má stejně jako předchozí AMD K8 integrovaný paměťový řadič a komunikuje pomocí HyperTransportu. Avšak dochází k navyšování frekvence těchto sběrnic a výpočetního výkonu. Intel o svém paměťovém řadiči a ani o skutečném čtyřjádru v poslední době moc nemluví, ale snaží se o co největší ekonomičnost výroby a tím i zisky, které vznikají díky malým rozměrům chipu v neposlední míře lze u menší výrobní technologie očekávat i možnost pracovat na vyšších frekvencích, čímž by mohl Intel velmi dobře čelit případnému a očekávanému výkonu AMD K10 na 65nm. Jaká však bude skutečnost, to se zatím neví. Uvidíme, až budou jednotlivé produkty na trhu.

Zdroj: EETimes
reklama