reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Interiérové kamery v Teslách umožní sledovat směr pohledu řidiče

5.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
Interiérové kamery v Teslách umožní sledovat směr pohledu řidiče
Automobily Tesla jsou už nějaký ten rok vybavovány interiérovými kamerami směřujícími do prostoru posádky. Dosud se nijak zvlášť nevyužívaly, nicméně hackeři přišli na to, co bude rovněž jejich účelem. Mají monitorovat i pohled řidiče.
Elektromobil Tesla Model 3 byl už od svého uvedení před několika lety vybavován interiérovou kamerou. To ale nebyla aktivní a dle Elona Muska byla přípravou do budoucna, kdy měla monitorovat interiér a jeho posádku např. pro připravovanou flotilu autonomně řízených taxíků. V takovém případě by záznam mohl sloužit jako důkaz při případném vandalském útoku na vůz. Prozatím ale "robotaxi" nejsou na pořadu dne a kameru mohou uživatelé dobrovolně zapnout pro vývojářské účely. Ta se spustí jen v případě, že je detekován blížící se bezpečnostní incident, přičemž v takovém případě pořídí několik snímků a nahraje videoklip.
 
Interiér Tesly Model 3
autor: Leo Nguyen / CC BY-SA, přes Wikimedia Commons
 
Hacker pod přezdívkou "green" se nicméně trochu více povrtal v softwaru Tesly a zjistil, co přesně vlastně tato kamera sleduje nad rámec samotného záznamu videa. Ve firmwaru objevil položky jako "blinded", "eye_closed", "head_down", "looking_left", "phone_use" a další. Očividně tedy kamera a její systém vyhodnocují chování řidiče a sledují směr jeho pohledu. V případě nehody tak podají informace i o tom, co dělal řidič, zda sledoval vozovku a podobně. Podobné systémy můžeme brzy očekávat i ve vozech mnoha jiných značek, které je vyvíjejí už mnoho let.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama