reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

INVEX 2004 - MDA II s Bluetooth klávesnicí a myší naživo!

13.10.2004, Petr Hájek, článek
INVEX 2004 - MDA II s Bluetooth klávesnicí a myší naživo!
Na letošním INVEXu bylo k vidění leccos, půl roku staré "novinky" z CeBITu 2004, mimo jiné se ale objevily i některé věci velice zajímavé, jako třeba T-Mobile MDA II spolupracující s Bluetooth klávesnicí a myší. Redakce Světa PDA měla příležitost krátce si vyzkoušet tuto kombinaci modrozubého příslušenství a přináší čerstvé zážitky.
Příslušenství pochází z dílen firmy Think Outside a jeho instalace spočívá v nahrání společného ovladače (vyžaduje operační systém verze aspoň Pocket PC 2002 nebo lepší) a propojení zařízení přes Bluetooth. Obě komponenty spolehlivě fungují ve všech systémových programech, stejně jako jog běhá ve všech aplikacích, jež obsahují lištu. Ke klávesnici a myši sdruženým pod jediným nastavovacím menu si lze nastavit některé další drobnosti (rychlost, zvuk při stlačení toho či onoho, ...) a jsou tu i další informace typu stav akumulátoru apod.

Vzhledem k mobilní povaze naprosto všech součástek je samozřejmě každá z nich napájena samostatně (myš 2 ks AAA a klávesnice 1 ks), což má svoje nevýhody, ale i výhody. Bezdrátovost řešení oceníte zejména v okamžicích, kdy vám na MDA II někdo zavolá, vy vytáhnete komunikátor ze stojánku, při pochodování kolem okna vyřídíte hovor a vše jede i po telefonátu dál.



Velikost BT myši je identická s mobilními myšmi pro notebooky, zkrátka, nic pro hráče, ale přijatelný kompromis mezi mobilitou a padnutím do ruky. Myš je samozřejmě optická, u bezdrátového zařízení podobného typu by se kulička obalená prachem příliš nevyjímala. Klávesnice připomínající kasírtašku je stejně velká, jako její další podobné otevírací kolegyně a může být použita i se Smartphony.



Pokud přidržíte levé myší tlačítko, ovladač to chápe jako přidržení stylu, vykreslí kolečko a zobrazí menu. Aktivaci menu lze samozřejmě přehodit i na pravou myš. Mimochodem, odezva je u myši, stejně jako u klávesničky, okamžitá, žádné prodlení mezi pohybem, stisknutím nebo otočením a provedením dané akce není patrné.




Praktický přínos podobného řešení je zřejmý, pohodlnost práce je neporovnatelná (komponenty si otočíte jak je jen libo), stejně jako rychlost přístupu k informacím (přesuny ve větších dokumentech), k zahození není ani ten fakt, že si uživatel při práci s externími ovládacími protředky nehobluje displej stylem.

Dojem z kombinace PDA, BT klávesnice a BT myši je velmi mobilní, přijdete na jednání, vytáhnete několik součástek z různých úkrytů a postavíte si jakýsi mini-notebook, který pak následně po práci rozeberete a uložíte do různých kapes. Velmi efekt(iv)ní a jak nám sám majitel sdělil, pokládá za velmi potěšující nemuset s sebou tahat celý notebook. Zajímavé je, že tuto zřejmou výhodu někteří vnímají jako nevýhodu, jak totiž poznamenal redakční kolega Zdeněk Michálek, už párkrát málem zapomněl sbalit notebook, takže nutnost pamatovat na 3 - 4 dílnou soupravu (s BT headsetem je to teprve krása) je pro něj něco nepředstavitelného :).

Modrozubá bezdrátovost celé sestavy má i tu výhodu, že můžete různé části různě kombinovat, myš tedy lze klidně používat i s notebookem, klávesničku naopak třeba s chytrým telefonem, když jindy není nutno zadávat data v terénu, vezmete si jenom komunikátor a nebudete se tahat se vším.

Příslušenství se na našem trhu objeví zcela jistě, cena zatím nebyla blíže stanovena.
Zapůjčeno od: PalmPC
reklama