Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Iontový vítr jako další možný krok v chlazení čipů

5.1.2007, Jan Vítek, aktualita
Iontový vítr jako další možný krok v chlazení čipů
Nároky na chlazení procesorů osobních počítačů se sice poslední dobou drží na uzdě, ale grafické karty potřebují stále výkonnější a větší chladiče, že to až hraničí s prostorem, který jim může být poskytnut. Proto se hledají alternativní...
Nároky na chlazení procesorů osobních počítačů se sice poslední dobou drží na uzdě, ale grafické karty potřebují stále výkonnější a větší chladiče, že to až hraničí s prostorem, který jim může být poskytnut. Proto se hledají alternativní způsoby chlazení polovodičových součástek, mezi něž mohou patřit piezoelektrické vějíře, nebo také iontový vítr.


- klikněte pro zvětšení -

Kronos Advanced Technologies již nějakou dobu pracuje na způsobu, jak využít emise iontů k vytvoření plynulého toku vzduchu, což ve své podstatě není nic nového, ale v naší oblasti zájmu - chlazení počítačových čipů - stále čekáme na premiéru. Nespornou výhodou je fakt, že tento způsob nepotřebuje žádné pohyblivé části, což by mohlo znamenat zanedbatelnou hlučnost, ale problémem jsou nízké rozměry zařízení, které hodláme chladit a tím i velmi nízký objem vzduchu.

Klasické kovové chladiče rozvádějí teplo po svém těle a z jeho povrchu jej proudem vzduchu přenášejí pryč. Kronos chce ale chladit čipy bez použití podobných chladičů, což ale znamená, že se tím sníží povrch, z kterého může vzduch odebírat tepelnou energii, a to se musí kompenzovat jeho velmi rychlou obměnou. Bohužel to je právě vlastnost, jíž tato technologie neoplývá. Kronos prozatím demonstroval snížení teploty z 50°C na 25°C (bližsí informace bohužel nejsou k dispozici), na což potřeboval zdroj dodávající napětí 8,5kV. Zatím to tedy nevypadá, že se v dohledné době budou čipy chladit samy, ale pokud si dobře vzpomínám, uvažovalo se rovněž o hybridním způsobu chlazení, tedy použití iontového větru i klasického chladiče. Jenomže i to znamená významné zásahy do samotného návrhu čipů a tedy i spolupráci veškerých zainteresovaných firem.

Zdroj: DailyTech