reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ISS dostane první komerční přetlakovou komoru

7.2.2017, Jan Vítek, aktualita
ISS dostane první komerční přetlakovou komoru
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) bude obohacena o zbrusu novou přetlakovou komoru, která bude jako první určena pro komerční účely a také bude vlastněna soukromým subjektem. Tím bude konkrétně společnost NanoRacks.
Americká NASA již souhlasila s návrhem společnosti NanoRacks, a té tak už v podstatě nic nebrání v tom, aby na ISS zřídila přetlakovou komoru. Ta tak vytvoří další vstup do stanice, což umožní k ní vysílat větší množství nákladu, a zintenzivnit tak její využití.


- vizualizace komerční přetlakové komory na ISS -

Společnost NanoRacks byla vytvořena v roce 2009 a zaměřuje se na pomáhání jiným firmám či organizacím využít nízkou oběžnou dráhu Země. Umožňuje tak provádět na ISS různé experimenty a také ze stanice budou moci být tímto otvorem rozmisťovány menší satelity. NanoRacks už má na ISS umístěno zařízení pro tyto účely, ovšem aktuálně musí využívat komoru v japonském modulu Kibo. Spoléhá také na robotickou ruku, kterou také poskytli Japonci, jež zařízení vysune ven ze stanice, takže satelity nevylétávají přímo z útrob ISS.

Problém je v tom, že japonská komora není tak velká, jak by společnost NanoRacks potřebovala. Mohou z ní sice startovat satelity CubeSat, které jsou velké asi jako chlebník, nebo až zařízení o velikosti mikrovlnky. Zákazníci firmy NanoRacks by ale rádi na orbitu vysílali i větší satelity, které už vyžadují větší otvor, a tak se nyní chystá. Jde také o to, že komora v modulu Kibo mohla být otevřena pouze pětkrát až desetkrát do roka a častokrát ji potřebuje využít samotná NASA, nebo japonská vesmírná agentura JAXA, takže pro NanoRacks už moc příležitostí k využití nezbývá, a ta tak musí některé žádosti svých zákazníků odmítat či odsouvat.

Prozatím jde o plánovanou přetlakovou komoru, která se musí nejdříve postavit a pak vyslat do vesmíru pro připojení ke stanici. Stavbu samotnou zajistí společnost Boeing a start je zatím naplánován na rok 2019, kdy se komora připojí k modulu Tranquility, kde už je připraven pevně zakrytý průlez. Výsledná komora pak bude mít pětinásobný objem než ta japonská, takže z ní budou moci startovat i satelity o velikosti ledničky.

Zdroj: The Verge
reklama