reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Izrael by chtěl využít internetové připojení SpaceX Starlink v době války

23.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
Izrael by chtěl využít internetové připojení SpaceX Starlink v době války
Izrael je už přes dva týdny ve válečném konfliktu a mimo jiné řeší, jak zajistit internetovou konektivitu pro své občany. Jedním z řešení by mohl být Starlink podobně, jako se použil i na Ukrajině.
Internetové připojení Starlink od SpaceX by mohlo opětovně najít využití v dalším válečném konfliktu. Nyní se to týká Izraele, kdy se Shlomo Karhi, izraelský ministr komunikací, nechal slyšet, že by chtěl zajistit internetovou konektivitu v době války pomocí výše zmíněného Starlinku. Cílem je zajistit ji pro občany v nejvíce postižených oblastech, ale také pro místní orgány a komunitní lídry.
 
Izrael Starlink
ilustrační foto, autor pozadí: SpaceX, CC BY-NC 2.0 Deed, přes Flickr (přidána izraelská vlajka)
 
Izrael má vést se SpaceX aktivní jednání, neboť Starlink zatím není v zemi oficiálně dostupný podobně, jako tomu bylo při konfliktu na Ukrajině. Tam se ukázal být velmi efektivním řešením pro komunikaci a Izrael doufá, že se něco podobného povede i v jeho případě. Otázkou ale je, zda bude systém nasazen k vyloženě vojenským účelům, čemuž se služba obvykle snaží vyhýbat. Musk toto odmítá s tím, že by se pak Starlink stal významným vojenským prvkem, který by sloužil k eskalaci války, což nechce, a podobné žádosti opakovaně odmítá.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama