reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Společnost TerraPower Billa Gatese a PacifiCorp Warrena Buffeta postaví nový jaderný reaktor Natrium na ochuzený uran na území USA. Mělo by to být ve státě Wyoming a elektrárna má být jedním z prostředků k čistější energii.
Tomcat2 (631) | 5.6.202111:21
No hurá, konečně se to někam pohne...jak Bill v dokumentu V Billově mozku říkal, i když se dneska staví nová elektrárna, tak je to všechno zastaralá technologie z nějakých 70tých let. Dnes je díky počítačům a simulacím možné udělat kompletně nový design bezpečné elektrárny na ochuzené palivo, takže to dokáže využít již vyhořelé palivo klasických eletráren, ale nikdo takový design nechtěl udělat. Státy o to neměly zájem a místo toho podporují solární panely a větrné elektrárny, ale ty nedosahují parametrů jaderných elektráren. Hlavně pro státy, které od jaderné elektřiny upouští, by tohle mohlo být řešení. Nebýt Trumpa, tak už je ten prototyp skoro hotový...
Odpovědět10  0
machja (35) | 5.6.202112:32
plně s Vámi souhlasím. Dokument s Billem jsem taktéž viděl celý a byl super. Snažil jsem se zaměřit diskuzi o našich jaderných elektrárnách na tuto technologii. Ale tady je moc retardů a to doslova, mentálně retardovaní politici kteří prosazují věci zastaralé desítky let. V podstatě to je nejvyšší stadium retardace, retardace totální.
Odpovědět4  0
Tomcat2 (631) | 5.6.202113:15
Přesně tak, pořád tady tendrujeme výstavbu nového bloku na zastaralé technologii, za ty desítky let už mohl někdo navrhnout mnohem lepší, efektivnější a bezpečnější reaktor...snad se to Billovi podaří, pokud bude prototyp dobře fungovat, tak se snad rozšíří do světa...
Odpovědět3  0
Hnizdo (433) | 5.6.202113:57
Přesně tak. Tenhle argument bohužel zaznívá málo kdy. Je opravdu dobrý nápad dostavět ­"nový­" blok na 50 let starých poznatcích?

Nebo to udělat jako francouzi, kteří pozastavili na pět let všechny jaderné projekty, aby viděli progres nových technologíí? I rusové dnes staví nové sodíkové reaktory na MOX...
Odpovědět1  0
Irving (246) | 5.6.202114:13
Dobrý nápad pro ČR je stavět na prověřených technologiích které již v praxi fungují. Dukovany by měly mít životnost do roku 2035, samotná výstavba a zprovoznění elektrárny bude trvat v nejlepším případě tak 8 let + k tomu všechny nutná povolení, tendr atd., takže už je opravdu nejvyšší čas o dodavateli rozhodnout. TerraPower začíná stavět první reaktor, což bude podle všeho takový poloprototyp, není jisté jak dlouho bude výstavba trvat, jaké problémy se při výstavbě a provozu objeví a zda vůbec bude provoz ekonomicky výhodný. Takže asi tak. Ale je pravda, že by bylo dobré iniciovat nějakou jadernou spolupráci v rámci evropských států, které mají jadernou energetiku stále v plánu provozovat ­(my, Francie, Finsko, Maďarsko, Slovensko, Holandsko, do budoucna Polsko atd.­). Vyvinout společně modulární evropský reaktor, spolupráce na vývoji budoucích technologií atd.
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (4501) | 5.6.202114:34
Tohle je docela obtížně řešitelný problém. Souhlasím s tím, že pokud máme začít řešit novou JE ­(resp. nové bloky pro JE­), je třeba začít co nejdříve. To, že stavět naši energetickou koncepci na něčem, co vlastně nemá ještě ani první pořádný prototyp ­(myslím tím takové velikosti, která se bude používat­), není úplně dobrý nápad, s tím souhlasím také. Nicméně je otázkou, nakolik jsou ty bloky JE v Dukovanech správnou volbou, resp. zda to bude opravdu taková výhra. Osobně si myslím, že JE je správnou cestou, přesto je tu pár věcí k zamyšlení.

1, Snad všichni odborníci kromě naší vlády a ČEZu se shodují v tom, že ­"oficiální­" cena okolo 160 miliard je naprosto nerealistická a ve výsledku to bude stát nejspíše něco kolem dvojnásobku.

2, Pokud to tedy bude stát dvojnásobek ­(odborníci hovoří spíše o 300+ miliardách­), pak to může být pro cenu elektřiny podobný, ne­-li větší průšvih než tolik nenáviděné OZE. Jak moc všichni nadávali, když se cena elektřiny zvedla kvůli solárům? Docela dost. Je možné, že tohle bude docela podobné. Se zaplacením nových JE mají problém po celém světě.

3, A nedávno jsem slyšel velmi zajímavý argument. Dokážeme si tady vůbec někdo představit, že tato země, která staví kilometr dálnice za ceny a doby, kterým se smějí po celém světě, postaví JE v termínu a skutečně za cenu, za kterou by to nepostavili ani jinde, natož u nás? Umíme si představit, že to bude zrovna ČR, která je známá tím, jak ­"rychle a levně­" se tu cokoli staví, a ta ukáže celému světu, jak se rychle a levně staví JE?
Odpovědět2  0
asip80 (1164) | 5.6.202115:28
Ehm kolik bilionu se nasypalo do ­(P­)OZE v ramci EU ..a kolik stovek miliard v ramci CR >> prinos minimalni a jeste nespolehlive dodavky energii na ktere doplacime vsichni..
Odpovědět3  0
Hnizdo (433) | 5.6.202116:33
"Dobrý nápad pro ČR je stavět na prověřených technologiích které již v praxi fungují. ­"

Možná ne. To neznamená stavět experimentální prototypy, znamená to počkat na ověření nových technologií. Lepší než nasypat 300 miliard do něčeho, co se v době dostavby ukáže jako přinejlepším neefektivní.
Odpovědět0  0
Irving (246) | 5.6.202116:52
Jenže my čekat nemůžeme. JE produkují zhruba 1­/3 elektrické energie v ČR, z toho Dukovany něco přes polovinu. Pokud Dukovany po r. 2035 vyřadíme, tak budeme muset jejich produkci něčím nahradit. Uhlí je neprůchodné, plyn je drahý a znamenalo by to zvýšení emisí proti současnému stavu, což bude v té době asi taky neprůchodné. Obnovitelné zdroje jsou v ČR asi na maximu možného. Navíc se Německo chystá vyřazovat JE v Bavorsku, vzhledem k chybějícímu vedení vysokého napětí ze severu na jih v Německu to povede k větší zátěži české přenosové sítě a nárokům na stabilizaci sítě. Evropská energetika jde hlavně díky Německu a nesmyslnému ekologismu pomalu do kopru, pokud se nechceme stát součástí problému, tak budeme muset nějaký nový velký zdroj postavit a to rychle, a klasická JE je v současné době prostě to nejlepší, co je k dispozici.
Alternativou je zvykat se na pravidelné zimní blackouty, ale nevím jak populární bude trávit část zimy bez tekoucí vody, topení, elektřiny...
Odpovědět3  0
madpavel (357) | 5.6.202118:04
Tak spojení severu a jihu je v Německu v plánu. Již několikrát se k nám do firmy dostala poptávka na obrovské kabelové bubny od Německých firem ­(NKT a Südkabel GmbH­) pro tento projekt, prozatím termíny zakázek 2022.
Odpovědět0  0
Irving (246) | 6.6.202111:28
V plánu je, ale pokud vím, tak s tím byly dost problémy. Odpor místních, protahování řízení apod. Ale přiznám se, že současný stav projektu neznám. Každopádně vedení severojižním směrem problém je, pokud vím, tak se u nás kvůli tomu stavěly transformátory za několik miliard, které to měly pomáhat řešit. Nedávno se taky psalo o blackoutu ke kterému málem došlo, když vypadla z provozu jedna chorvatská elektrárna, blackouty se nedávno objevily v Kaliforniii, trápí Austrálii apod.
Odpovědět0  0
Hnizdo (433) | 6.6.202115:48
Nerozumíme si. Já jsem jednoznačně pro JE, pouze jsem proti dostavbě JE Dukovany a to kýmkoliv. Naopak jsem pro stavbu jedné nebo lépe více menších JE na moderních technologiích, které jsou už po světě v provozu. Zejména řešení spotřebovávající MOX. ­"V současnosti ­(2017­) je nejvíce využíváno ve Francii, Velké Británii, Japonsku, Rusku a Indii.­" zdroj Wiki Ale nevidím ani problém v rozjetí nějakého pilotního projektu typu TerraPower.
Odpovědět0  0
Irving (246) | 6.6.202122:16
Tak podle anglické Wiki se dá MOX palivo použít i v klasických termálních reaktorech po menších úpravách. Pokud myslíte rychlé množivé reaktory, tak ty má v současné době v komerčním provozu pouze Rusko ­(BN­-800­), aspoň pokud je mi známo. Francouzské projekty Fénix a Superfénix byly ukončeny, Čína a Indie zatím své typy pro komerční nasazení vyvíjejí. Co se týče menších termální reaktorů, tak problém je, že je dnes nikdo nenabízí, ty nejmenší v současné době stavěné, mají výkon kolem 1000 MW ­(Čínské ACPR­-1000 a Hualong One ­- a ty jsou stejně z politických důvodů neprůchodné­), což je stejně jako bloky instalované v Temelíně.
Odpovědět0  0
Hnizdo (433) | 7.6.202115:52
Proto zřejmě Francie odložila svoje jaderné projekty o těch pět let....
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 7.6.202112:47
Až na drobný detail: Ono je potřeba nové bloky postavit rychle. Či spíše v uvozovkách, jelikož to celé probíhá lážo plážo. Ale zkrátka: Času není nazbyt ani při volbě ­"tradiční­" technologie a známého místa. Na uplatnění ­"nové technologie­" a někde jinde v žádném případě není čas. ­(nebo by někdo z demokradtů musel přijmout osobní zodpovědnost a třeba podepsat vyjímku v rámci stavby potřebné pro celý stát­)
Odpovědět0  0
Hnizdo (433) | 7.6.202115:55
víte, já bych třeba nerad, aby z toho všeho spěchu nakonec vypadlo, že u nás za našich 300 mld. stavíme řešení budoucí Německé energetické krize.
Odpovědět0  0
Irving (246) | 7.6.202119:19
To stavíme, to nikdo nepopírá. Problém je ale v tom, že až se ta krize v Německu projeví nějakým pěkným blackoutem, tak se to nepochybně přelije i k nám. Skoro si říkám, že by bylo pro všechny nejlepší se domluvit s Německem, aby postavili JE na našem území. Oni by se mohli tvářit ekologicky a měli by zajištěnou stabilní síť i do budoucna, a my bychom se nemuseli obávat bordelu a rozkrádaček na stavbě :­-­).
Odpovědět0  0
FabledWarrior (177) | 8.6.20216:22
Mě úplně štve, když třeba Rakušáci nebo Němci strašně řešej ekologii, jedni nesnáší JE, druzí je začínají vyřazovat, ale nemají za ně žádnou náhradu. Rakouské solární a větrné elektrárny málem dohání půl Evropy do blackoutu a všechno komponzují naše Dukovany, ale oni přesto furt pindají. Kéž by tak šlo zařídit, aby si ten blackout vyžrali a naše elektrárny řešili jen potřeby ČR. Třeba by se pak ti ekoblbečci probrali.
Odpovědět3  0
Irving (246) | 8.6.202112:33
Souhlas. Bohužel si myslím, že opravdu velký blackout je asi jedinou možností, jak lidem otevřít oči. No jo, tak to dopadá, když se lidé mají moc dobře a začínají řešit věci, které by bez patřičných znalostí řešit neměli...
Odpovědět2  0
Hnizdo (433) | 8.6.202116:19
V tom případě by bylo mnohem efektivnější na našem území postavit pár pořádných odpínačů.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 5.6.202116:53
Ano, nejlépe je počkat a začít plánovat za dvacet let. Za koho kopete?
Odpovědět0  1
evajosk (11) | 6.6.202119:28
u nás se taky stavěl na chlazení sodíkem a dones není snad ani rozebraný. Ani se pořádně nerozběhl.
Odpovědět0  0
Hnizdo (433) | 8.6.202116:22
jo? kde to je?
Odpovědět1  0
Deluxa (225) | 8.6.202113:18
Potom mozeme u teba trebarz na zahrade skladovat vyhorene palivove tyce alebo ked sa nahodou o 50 rokov bude rozoberat elektraren aj oziareny material z bloku? Ved je to super tak s tym nebudes mat problem...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.