reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak bude vypadat Windows Server 2016 a kdy bude k dispozici

10.2.2015, Michal Hala, aktualita
Jak bude vypadat Windows Server 2016 a kdy bude k dispozici
Microsoft odložil vydání nového Windows Serveru na příští rok. Jeho funkčnost by se měla rozšířit zejména o výrazně lepší podporu cloudu a o kontejnery. Vypadá to, že správci systémů se mají na co těšit.
Nový Windows Server 2016 bude obsahovat dvě API – jedno standardní a známé z dosavadních verzí, druhé optimalizované pro cloud. Cloudová funkcionalita je přitom vytvářena také tak, že Microsoft přenáší bohaté zkušenosti, které získal vývojový tým Azure (cloudová platforma Microsoftu), do vývojového tým Windows Serveru.

Přenos znalostí mezi týmy Azure a Windows Serveru přitom podle sdělení představitelů Microsoftu probíhá obousměrně. Způsob práce uvnitř Microsoftu se prý mění směrem k jakémusi „open-sourcingu“. Vývojáři smějí sdílet kód napříč produkty a platformami. Navíc jsou v tom podporováni.

Ono to sice samozřejmě všechno zní naprosto rozumně, ale možná to dříve nebylo v Microsoftu vzhledem k jeho velikosti a z ní plynoucí těžkopádnosti zvykem.

Logo Windows Server



Samotné soustředění na cloudové schopnosti nového Windows Serveru má jednoduchou logiku. Zvykli si uživatelé na práci v cloudu? Na mobilu, tabletu i počítači? Určitě ano. Chtějí a musí mít správci systémů kontrolu nad daty, která uživatelé umísťují do cloudu? Existují – často přísné - firemní bezpečnostní politiky? Logickým řešením je pak vlastní, vnitrofiremní cloud.

Co se týče kontejnerů, nejdříve stručné vysvětlení, o co jde. Zjednodušeně je to balíček, do kterého „zabalíte“ aplikaci i s daty. To přináší dvě výhody. Jednak ji můžete snadno migrovat jinam, prostě vezmete balíček a přenesete ho na jiný server. Jednak kontejner umožňuje lepší vnější kompatibilitu.

Pokud máte zkušenosti s virtualizací počítačů, tak kontejner jde přenášet podobně snadno jako virtuální počítač, prostě se všechno zvenčí opravdu jeví jako jeden jediný balíček.

Microsoft se dokonce zapojil do vývoje open-source kontejnerového systému Docker Engine for Windows Server, kde je významným přispěvatelem do práce komunity. Docker Engine bude podporován právě ve Windows Serveru 2016.

Samotný termín uvolnění nového Windows Serveru byl přesunut z letošního na příští rok. Ovšem již letos na jaře bude k dispozici první Public Preview nového Windows Serveru.

Další informace o Windows Serveru 2016 budou zveřejněny na konferencích Build 2015 a Ignite koncem dubna a začátkem května letos na jaře.

Zdroj: ZDNet
reklama