reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak chce Microsoft i nadále přitahovat nové uživatele k Windows 10?

13.5.2016, Michal Hala, aktualita
Jak chce Microsoft i nadále přitahovat nové uživatele k Windows 10?
Windows 10 má už přes 300 miliónů uživatelů a jejich počet stále roste vyrovnaným tempem. Ale blíží se konec bezplatného upgradu a tak se nabízí otázka, jak chce Redmond lákat nové uživatele k Windows 10.
Tradičně dobře informovaná Mary Jo Foleyová ze ZDNetu soudí, že hlavním tahákem mají být funkce jako je Continuum, Windows Hello a Windows Ink, nové funkce Cortany a poměrně značný důraz na bezpečnost v nových verzích Windows 10. Zejména se čeká hodně od funkce Windows Ink, ale to současně nutně znamená přesvědčit výrobce hardwaru, aby dodávali zařízení schopná tuto funkci využívat.

Windows Ink rozhodně nabízí velice zajímavé možnosti práce dotykovým perem s počítačem, ale nutně vyžaduje podporu na straně hardwaru (dotykový displej a podporu stylusu). Pokud bude tahle podmínka splněna, budou možná mít desítky další dost zajímavé lákadlo. Třeba půjde o velkou změnu práce s počítačem a tabletem, což si myslím já, možná zůstane funkce někde na okraji pozornosti zákazníků.

Nicméně si netroufnu odhadovat, nakolik je samotná podpora práce se stylusem velkým lákadlem v souhrnu, ale myslím si, že určitě může aspoň některé potenciální uživatele přilákat. Zejména ty se starším hardwarem, kteří dosud používají Windows 7. Když už uvažovat o upgradu, tak proč rovnou ne o podpoře dotyků a stylusu (zejména to platí pro notebooky a konvertibilní zařízení)?

Pak je tu podle Foleyové balík bezpečnostních funkcí, které by měly zaujmout hlavně podnikové administrátory IT. Jde zejména o tyto funkce:
  • Windows Hello podporuje biometrii a multifaktorovou autentizaci.
  • Credential Guard chrání identifikační údaje uživatelů.
  • Device Guard umožňuje lepší kontrolu aplikací a dává administrátorům lepší kontrolu nad tím, co běží v rámci organizace.
  • Enterprise Data Protection pomáhá chránit podniková data před náhodnými úniky.
  • Windows Defender Advanced Threat Protection pomáhá detekovat a reagovat na narušení bezpečnosti pomocí senzorů chování a na cloudu založenou analytikou.


Zdroj: Microsoft


Anniversary Update už zřejmě přinese funkci Enterprise Data Protection, která šifrováním na úrovni souborů odděluje soukromé a firemní aplikace a data. Nedávno představená funkce Windows Defender Advanced Threat Protection bude zřejmě k dispozici ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Podle Redmondu jsou přitom desítky mnohem bezpečnější než stále dominantní sedmičky (viz obrázek).

Microsoft prý také tlačí na výrobce mobilních telefonů, aby využívali funkci Continuum. Otázkou ale je, jestli by to nakonec nechtělo v mobilech používat čipy Intelu, kvůli kompatibilitě s aplikacemi pro instrukční sadu x86. Jenže tuhle možnost už zmrazil samotný Intel, který zastavil práce na mobilních Atomech. Mohou je v mobilních telefonech nahradit procesory Core M z rodiny Skylake?

Celkově toho Windows 10 letos nabídnou hodně zajímavého jak pro domácí, tak pro firemní uživatele. Bezpečnostní funkce určitě neujdou pozornosti podnikových informatiků a mohou být motivací pro jejich konečné rozhodnutí o upgradu. Bezpečnostní funkce přitom rozhodně nejsou zajímavé jen na desktopu, ale i na mobilních zařízeních.

Novinek je tedy celá řada a teď musí Microsoft čekat, jestli se nárůst podílu Windows 10 udrží na vzestupné trajektorii i v druhé polovině letošního roku. Našlápnuto určitě nemá špatně.

Zdroj: ZDNet
reklama