reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak dlouho člověk vydrží ve virtuální realitě?

5.5.2016, Jan Pánek, aktualita
Jak dlouho člověk vydrží ve virtuální realitě?
Do Guinnessovy knihy rekordů se zapsal další významný počin, a to nejdelší doba, po kterou dokáže člověk vydržet najednou ve světě virtuální reality. Úkolem bylo si headset vůbec nesundat a hrát pouze jedinou hru.
Derek Westerman, který se mimo jiné věnuje YouTube kanálu se zajímavými videi s ještě zajímavějšími lidmi, se rozhodl pokořit světový rekord v pobytu ve světě VR. K dispozici měl HTC Vive, tým lidí, kteří se o něj starali, a samozřejmě notáře, zaznamenávajícího jeho výkon. Jeho cíl byl 25 hodin.

Pokus o zápis do knihy rekordů proběhl 7. dubna, až včera skupina okolo Westermana začala mediálně rekord zvýrazňovat. Pětadvacet hodin totiž přečkal, i když si během nich zažil horké chvilky. Jak rekord probíhal?

Pokud si myslíte, že měl rekord hladký průběh, jste na omylu. Ze začátku byl Westerman upozorněn, že mu dlouhodobý pobyt ve světě VR může způsobit lehčí zdravotní problémy jako nevolnosti, točení hlavy či zvracení. Kvůli určitým pravidlům musel celou dobu hrát jedinou hru - vybral si malování ve 3D prostoru.

Začátek byl samozřejmě bezproblémový, ale už asi po hodině si stěžoval, že čas neubíhá tak rychle, jak by očekával. Po páru hodinách musel jíst, pít a pochopitelně užít toalety, to vše s HTC Vive na hlavě. Dalším problémem byly nevolnosti, oficiální zápis v knize rekordů sice nehovoří o nejvyšším počtu zvracení během dosažení rekordu v pobytu ve VR světě, ale minimálně jednou se mu tato nevolnosti přihodila.


Asi největší problém byla pro Westermana únava a že jej hra nebavila. Po překonání rekordu si však svůj výběr hry pochvaloval, mohl totiž vytvářet rozsáhlejší díla, která ho zabavila na velmi dlouhou dobu. Bohužel není jasné, jestli a jak dlouho během rekordu s headsetem na hlavě spal.

Každopádně je jeho rekord zajímavé hned z několika pohledů. Pokud by s HTC Vive na hlavě seděl nějaké "vycvičený" hráč, nedělalo by mu problémy třeba ve světě Skyrimu či jiné podobné otevřené hře strávit hodiny a hodiny, aniž by se nudil. Normální hráč by také neměl problémy s příjmem a výdejem potravy, headset by si sundal. Pokud Westerman zvládnul 25 hodin a bez výraznějších zdravotních problémů, "pařmeni" nebudou mít problém hrát třeba celý den v kuse.

A proč to Westerman vůbec dělal? "Hodně lidí, hlavně hráčů, tráví a bude trávit ve VR hodně času. Myslím, že je důležité nastavit laťku v podobě Guinnessova rekordu, aby měli oficiální měřítko, které mohou překonávat," prohlásil Westerman. Jeho rekord je hlavně zajímavý svým načasováním, protože se blížíme do doby, kdy headset pro VR bude moct mít v podstatě každý zapálený hráč.

Jako zajímavé se jeví ještě Westermanovy poznámky o jeho rekordu. "Rozhodně si myslím, že se můj život změnil poté, co jsem začal trávit určitý čas ve VR. Poznamenalo mě to, všechno mi připadá takové povrchní a nereálné," prohlásil.

Zdroj: RoadtoVR

reklama