reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak se vyvíjelo hledání exoplanet? To ukazuje animovaný graf

27.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Jak se vyvíjelo hledání exoplanet? To ukazuje animovaný graf
NASA zveřejnila animovaný graf, který se týká vývoje programů hledajících exoplanety už od roku 1989. Můžeme se tak podívat na důležité milníky i to, jak se počet nalezených planet v cizích systémech raketově zvyšuje.
Historie hledání exoplanet se dle tohoto grafu datuje od roku 1989, kdy byla pomocí RV měření (Radial Velocity) nalezena exoplaneta o několikanásobku hmotnosti Jupiteru. Zde se měří radiální rychlost hvězdy, a to sledováním Dopplerova jevu u světla, které k nám od ní přichází. Blízké a těžké exoplanety s takovou hvězdou totiž díky své gravitaci značně cloumají, takže těžiště pak může být nejen mimo její střed, ale i zcela mimo hvězdu samotnou.





V roce 1992 byla poprvé u pulzaru objevena planeta metodou timing variation, která slouží jako doplňková pro základní způsoby detekce exoplanet. Sleduje totiž variace třeba v tom, když planeta přechází přes tvář hvězdy a ovlivňuje její světlo, které můžeme pozorovat. Pokud tyto změny nejsou pravidelné, pak to jasně naznačuje, že jsou v systému přinejmenším dvě exoplanety, neboť ty obíhají s odlišnou periodou.


O tři roky později už byla v systému 51 Pegasi nalezena pomocí RV metody planeta o mase jednoho Jupitera a poté už začal počet exoplanet zachycených touto metodou výrazně narůstat, i když to byla jen ochutnávka toho, co mělo teprve přijít. Tranzitní metodou byla první exoplaneta objevena v roce 2002 a už o dva roky později přibyly další dvě metody označované jako Microlensing a Imaging. První využívá efektu mikročočky, který tvoří třeba další hvězda přecházející mezi námi a hvězdou v pozadí. Nejde však o vzdálenější hvězdu, ale právě o tu bližší, neboť pokud ta má u sebe exoplanetu, pak bude světlo přicházející ze vzdálenější hvězdy o něco jasnější, než kdyby tu žádná exoplaneta nebyla. Metoda Imaging se pak týká přímého pozorování, což ale funguje především v případě mladých exoplanet, které vydávají silné infračervené záření a jsou daleko od své hvězdy, takže je lze takto sledovat. Takto byl nalezen například Fomalhaut b pomocí Hubbleova dalekohledu.

No a v roce 2009 byl vypuštěn do vesmíru teleskop Kepler specializovaný pro lov exoplanet a začaly se dít věci. Objevena byla například planeta Kepler-76b, která patří mezi Horké Jupitery, a to sledováním proměn ve světle jeho hvězdy, přičemž její existence byla potvrzena i sledováním světla, které se od Kepleru-76b odrazilo. Pravý zlom ale nastal v roce 2014, kdy samotný Kepler našel 725 exoplanet a tranzitní metoda se rázem stala tou, která jich má na účtě zdaleka nejvíce. V roce 2015 Kepler objevil podobné množství exoplanet, ale v loňském roce si to patřičně vynahradil, když bylo ohlášeno 1285 nových světů.

Aktuálně NASA ohlašuje 3442 potvrzených exoplanet, z nichž 2727 bylo objeveno tranzitní metodou, pak následuje 620 měřením radiální rychlosti a 44 mají na kontě shodně efekt mikročočky a přímé sledování.

Zdroj: Space, NASA

reklama