reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak snížit spotřebu, zvýšit výkon a ztišit notebook/PC

27.12.2006, Petr Papež, článek
Jak snížit spotřebu, zvýšit výkon a ztišit notebook/PC
V dnešním článku se zaměříme na správné nastavení svého přenosného nebo stolního počítače. Podíváme se na nastavení napětí a výkonu procesoru a dalších komponent, změnu otáček ventilátorů a mnohem více. Aneb kdo by si nechtěl zahrát na notebooku o 20 minut déle a s procesorem, který má o 20°C méně?

GPU




Ovladače – u některých notebooků nelze nainstalovat jiné ovladače (ani oficiální „mobility drivers“) než od výrobce notebooku (Asus, Toshiba apod.). Výrobce však často vydá pouze první nebo druhý ovladač grafické karty od výroby notebooku a poté už máte smůlu. Pokud se rozhodnete použít jiné ovladače, vyhněte se oficiálním a všem co používají CCC (Catylyst Control Center). U většiny ovladačů lze instalaci CCC vypnout. CCC zabere hodně místa v paměti, spustí větší počet zbytečných procesů CLI.exe a je pomalé. Z neoficiálních ovladačů doporučuji Omega drivers (www.omegadrivers.net) (ty lze nainstalovat i na notebooky, kde nelze nainstalovat „jiné“ než výrobní nebo mobility drivery). Zatoužíte-li po oficiálních nebo neoficiálních ovladačích a ty vám nešly nainstalovat, použijte DH mod tool. Ale co vlastně novými ovladači získáte? Předně opravy chyb (bugů) v nejnovějších hrách, mírné zvýšení/snížení výkonu a zpřístupnění některých funkcí (PowerPlay, softwarový CrossFire apod.).

Podtaktování – v mém případě nemá výraznější vliv (=žádný pozorovatelný) na spotřebu ve 2D a ve 3D přicházíte o výkon. Pokud to chcete alespoň zkusit, pro grafické karty ATI jednoznačně ATI Tray Tools. Spíše než podtaktování doporučuji zapnout PowerPlay.

PowerPlay – automatické podtaktování a podvoltážování grafické karty od ATI. K nastavení PowerPlay se dostanete pravým klikem na plochu => Vlastnosti => záložka Nastavení => Upřesnit => záložka PowerPlay. Nejdříve musíte PowerPlay povolit, potom se dostanete k nastavení. Nastavení PowerPlay má 3 stavy: velké podtaktování a low voltage - optimální životnost baterií (takty GPU 105MHz / paměti 240MHz DDR), menší podtaktování a low voltage - vyvážený (takty GPU 209MHz / paměti 364MHz DDR) a normální stav – optimální výkon. Pokud zde záložku PowerPlay nemáte, v tom případě máte nějaké zvláštní neoficiální ovladače nebo nějaké starší oficiální (viz Ovladače).


Menší popis a preview: www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=313&num=1
Test: www.phoronix.com/scan.php?pag...item=454&num=3
Více zde: ati.amd.com/companyinfo/gloss...html#powerplay

Kompatibilitu PowerPlay a ATT zmiňuji až na konci.


RAM



Paměť RAM je malý „žrout“ energie (zejména pak paměti DDR2), takže šetřením na pamětech si moc nepomůžete. Naopak lze zvýšit výkon bez nějaké zvýšené spotřeby.


Pro Intel čipset:

MEMSET – jednoduchý program od FELIXe z XtremeSystems
(http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=92190), který Vám dovolí měnit časování pamětí za běhu počítače. Nastavení časování musíte provést sami, protože se liší na každém PC. V případě vážných problémů se spuštěním/stabilitou se ozvěte na XtremeSystems fóru. Pokud vám PC zamrzne při spuštění, zkuste jinou verzi programu. Když se spuštění nepovede, přesuňte složku do „Program Files“. V případě dalších problémů se nebojte zeptat FELIXe (možná bude chtít CPU-Z dump, stáhněte si program CPU-Z a najděte položku „registry dump“).

A v čem to vlastně pomůže? Nastavením lze zvýšit rychlost pamětí a snížit jejich zpoždění (latence), obzvlášť je nastavení latencí důležité pro PC s integrovanou grafikou bez vlastní paměti (Intel iGMA 900, iGMA950, Intel X3000 apod.). Tyto grafické karty využívají jako grafickou pamět paměť RAM, kterou tímto docela slušně zrychlíte. Každé nastavení otestujte (doporučuji Lavalys Everest), až budete hotovi s nastavením, spusťte Prime95 a „torture test“. Pokud to se snižováním latencí přestřelíte, PC zamrzne a po restartu naběhnou původní hodnoty (za předpokladu, že jste nedali uložit (save)! Hodnoty ukládejte jen pokud jste si 100% jistí, že PC je na takových hodnotách časování stabilní).


HDD



U HDD toho nelze moc nastavit, snad jen si pohrát s nastavením AAM.



AAM (Automatic Accoustic Management) – pomůže vám snížit hluk disku na úkor jeho výkonu, zejména pak přístupové době. Nedoporučuji zapínat, protože už tak nízký výkon mobilních 2.5" disků srazíte ještě níž. Vypnutí/zapnutí AAM může vyřešit některé problémy s disky. Dalším problémem může být absence disketových mechanik u notebooků, protože většina AAM utilit musí být spuštěna z DOSu.

Popis: Wikipedia
reklama