reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak snížit spotřebu, zvýšit výkon a ztišit notebook/PC

27.12.2006, Petr Papež, článek
Jak snížit spotřebu, zvýšit výkon a ztišit notebook/PC
V dnešním článku se zaměříme na správné nastavení svého přenosného nebo stolního počítače. Podíváme se na nastavení napětí a výkonu procesoru a dalších komponent, změnu otáček ventilátorů a mnohem více. Aneb kdo by si nechtěl zahrát na notebooku o 20 minut déle a s procesorem, který má o 20°C méně?

Hluk




Jedna z hlavních priorit nejen notebooků, ale i domácích PC či HTPC. K regulaci ventilátorů použijeme Speedfan. Speedfan stáhnete ze stránek www.almico.com (podle jména autora Alfredo Milani Comparetti). Program se zobrazí v liště u hodin v OS Windows. Dvojklikem aktivujete hlavní okno, ve kterém napravo vidíte teploty naměřené čidly ve Vašem PC a nalevo otáčky ventilátorů (v RPM – Revolutions Per Minute, tedy otáčky za minutu). Dalšími důležitými hodnotami jsou otáčky ventilátorů v procentech (původně označené Speed01 atd.) a napětí dodávané zdrojem.

Úplně první záležitostí je pojmenování daných veličin vlastními názvy, k tomu potřebujete znát jména čidel. U ventilátorů lze označení zjistit snadno. Stačí odpojit ventilátor i na kratší okamžik ze základní desky. Odpojení větráku rozpozná IO čip a Vám se zobrazí 0 RPM. Notebookové ventilátory jsou závislé na teplotě komponenty, kterou pomáhají chladit. Stačí při hledání názvu čidel teploty CPU poslouchat a sledovat, který ventilátor zvýšil svoje otáčky. U teplot musíte danou komponentu zatížit a podle teploty odhadnout tu správnou část PC. Spusťte libovolný benchmark založený na výkonu procesoru (např. Prime95, benchmarky v Everestu) a teplota, která se rychle vyhoupne je teplota CPU.

Další monitorovanou teplotou bývá teplota můstků (north bridge (NB) je severní můstek a south bridge (SB) je jižní můstek). Tuto teplotu lze odhadnout obtížněji. Obecně lze říci, že teplota NB je téměř vždy vyšší. U integrovaných grafických karet ATI a nVidia je teplota monitorována také. Lze ji naprosto bez problémů rozpoznat pomocí libovolného 3D benchmarku, kdy teplota GPU v zátěži vyletí vysoko a běžně je na tomto čipu největší rozdíl teplot bez zátěže a se zátěží. Přesto některá čidla nemusí být zapojena a Speedfan je hlásí i se smyšlenými teplotami.

Máte-li poznamenaná jména čidel a jejich komponent, vrhneme se na jejich pojmenování. Pod tlačítkem „Configure“ naleznete záložku „Options“ a v ní změňte „language“ na svojí mateřštinu. Nyní už v češtině vyberte „Teploty“ a přejmenujte názvy teplot klávesou F2. To samé proveďte i u „Větráků“, popřípadě i u „Rychlostí“.

Teď už nastoupí samotná regulace ventilátorů, kterou opravdu dělejte důsledně krok po kroku, aby jste nemuseli opakovat celý proces znovu. V záložce „Rozšířené“ vyberte svůj IO čip (např. značky Winbond, Analog Device (AD) atd.). IO čip by měl být první a obsahuje položky „PWM x mode“, „Manuall PWM x control“, „FANx mult“ či „Temperature x offset“. Názvy těchto položek se liší výrobcem Super IO čipu. Nás budou zajímat první položky a to kontrola otáček ventilátorů (PWM mode), kterou nastavte na „manually controled“. Nezapomeňte zaškrtnou „Zapamatovat“. Tímto nastavením umožníte Speedfanu převzít velení nad ventilátory.


Pomalu se přesuneme zpět k záložce „Teploty“ s Vámi upravenými názvy čidel. Pro každou regulovanou položku vybereme jednu rychlost. Každá z rychlostí má nastavený senzor, který jsme před chvílí přepnuli na „Manually controlled“. U záložky „Teploty“ ještě chvíli zůstaneme a nastavíme požadovanou teplotu, při které začnou stoupat otáčky. „Upozornění“ je teplota s ikonou ohníčku a otáčkami nastavenými na 100%.


Poslední naší zastávkou je záložka „Rychlosti“, kde vybereme minimální a maximální otáčky ventilátorů. Příliš nízké otáčky nemusí fungovat, ventilátory můžou vydávat zvláštní zvuk nebo mohou hlásit nesmyslné údaje. Zaškrtněte „Automaticky řízené“ v tomto okně a v hlavním okně „Automatická rychlost“ a vše je nastaveno.

Určitě nezapomeňte zaškrtnout položku „Při ukončení nastavit větráky na 100%“ v záložce „Volby“ a zvolte „Delta pro rychlosti větráků“. Poslední zmiňovaná položka určí po jakých hodnotách se bude ventilátor roztáčet, pokud chcete spínat ventilátory bez mezistupňů, nastavte 99.

Posledním tipem je záložka „Events“ umožňující náběh zvolené akce v systémové bublině v tray. Doporučuji si s touto záložkou pohrát a pro jistotu si nastavit událost na přehřátí CPU i GPU.

Používání notebooku vzhledem k hluku - Notebook udržujte čistý, ať nemáte plné ventilátory špíny a prachu (občas vysajte mřížky pro nasávání a vyfukování vzduchu). Pod notebookem mějte jakoukoliv podložku, aby mohl k/od ventilátorů vzduch, čímž jim snížíte otáčky.

Podložka s ventilátory pod notebook – zkusil jsem použít dva 92mm ventilátory a na ně posadit notebook. Ať jsem ventilátory umístil jak chtěl, nikdy se mi nepodařilo snížit (ani zvýšit) teploty oproti obyčejné podložce (vrchní část EC casu). Z toho důvodu je zbytečné kupovat drahé podložky, které navíc nemají ventilátory umístěny přesně tam, kde potřebujete.
reklama