Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak vyslat Američany na Mars dle Obamy

13.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Jak vyslat Američany na Mars dle Obamy
Americký prezident Barrack Obama nedávno ohlásil, že záměrem NASA je vyslat astronauty na Mars v 30. letech a bezpečně je dostat zpět. Dlouhodobým cílem je přitom vytvořit na Marsu menší kolonii. Co o tomto plánu víme?
Především je třeba říci, že Barrack Obama vytyčil tento cíl na samotném konci svého funkčního období a bude záležet především na jeho nástupci, zda bude jeho vizi respektovat, nebo nasměruje NASA zcela jiným směrem. Víme také pochopitelně o plánech společnosti SpaceX, která chce vypravit lidskou posádku na Mars již na začátku 20. let, takže Obama tak zvolil pro NASA mnohem pohodlnější lhůtu a navíc uvedl, že bude zapotřebí spolupráce právě se soukromými subjekty. Nijak se ale nedotkl plánů SpaceX ohledně Marsu a namísto toho pouze vyzdvihl to, že soukromé společnosti brzy budou schopny vysílat lidi k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Ale tomu se nelze divit, však plány Elona Muska jsou v této době stále spíše jen teorie, ale už za několik let bychom měli být schopni lépe odhadnout, zda si Elon tentokrát neukousl příliš velké sousto.



Obama dále uvedl, že NASA vyhradila 65 milionů dolarů pro šest společností, které se zavázaly vyvíjet a testovat potřebné technologie pro mise na Mars, ovšem neuvedl, které společnosti to přesně jsou, ale je pravděpodobné, že mezi ně patří SpaceX i Boeing. Právě ty se totiž budou v příštích letech starat o dopravu lidí k ISS.



Mezi velké problémy dle amerického prezidenta patří především to, jak astronautům zajistit bezpečné prostředí a ochranu proti radiaci. To i vzhledem k faktu, že nikdo ani přesně neví, s čím vším se budou muset potýkat a čemu budou vystaveni. Samotný Elon Musk se k tomuto problému vyjádřil prostě tak, že právě to bude představovat největší nebezpečí, a právě proto se musí počítat s tím, že první mise mohou být pro posádku smrtelně nebezpečné.

Právě dnes Obama pořádá v Pittsburghu akci White House Frontiers Conference, kde se budou "hledat cesty, jak stavět na aktuálním pokroku a hledat další hranice". Co ale NASA aktuálně potřebuje nejvíce, to jsou finance vyhrazené pro výzkum hlubokého vesmíru, které byly v minulosti už tolikrát seškrtány. Na celou NASA aktuálně putuje necelé procento národního rozpočtu, zatímco v dobách největšího pokroku, když se závodilo se SSSR a cestovalo na Měsíc, to bylo mezi 4 a 6 procenty. Právě proto asi Obama vyzdvihuje nutnost spolupráce se soukromými subjekty, ale pro ně musí být NASA přinejmenším rovnocenný partner.

NASA ale bude potřebovat především pevné vedení k jasnému cíli, které ve své době poskytl (i když jen nakrátko) J.F. Kennedy. Ten zadal na začátku 60. let NASA úkol, aby vypravila lidi na Měsíc do konce desetiletí, za což se chtěl osobně zasadit, kdežto Obama má před sebou už jen poslední měsíce v pozici prezidenta a jeho termín je poněkud vágní. Může se tak snadno přihodit, že z tohoto cíle nakonec sejde už v lednu.

Zdroj: CNN