reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak zapojíme síť - 2. část: metalické sítě, zapojení a postupy

3.10.2005, Martin Kuchař, článek
Jak zapojíme síť - 2. část: metalické sítě, zapojení a postupy
Máme tady druhý díl seriálu o počítačových sítích. Dnes se podíváme podrobněji na metalické sítě - tedy ty, které pro svůj provoz využívají médium UTP. Budu často odkazovat na různé postupy a teoretické otázky, takže vřele doporučuji si nejdříve přečíst minulý díl. Dozvíte se praktické rady pro zapojení, ukážeme si vzorové postupy, návod na zprovoznění FTP serveru a mnoho dalšího.
Další užitečnou funkcí pro vaši síť může bezpochyby být spuštění webového serveru. Díky němu můžete zbylým uživatelům snadno sdělovat důležité informace o stavu sítě, plánovaných výpadcích, pořádaných síťových hrách anebo jim můžete na stránky umisťovat důležité a žádané soubory ke stažení. Veškeré nastavení a ovládání je velmi jednoduché a za cenu malé chvilky strávené s jeho nastavením získáte silný nástroj pro vaši síť.


Logo společnosti Apache Group.

Pro spuštění webového serveru na vašem počítači musíte nainstalovat program, který toto umožní. Vřele vám doporučuji Apache, který je používán po celém světě na stovkách tisíců serverů a to jak na platformách Windows, tak i Linux apod. Veškeré potřebné informace můžete nalézt na adrese http://www.apache.org/ a naleznete zde i samotný instalátor serveru pro prostředí Win32. Jakmile spustíte instalátor a potvrdíte, že souhlasíte s podmínkami výrobce, dostanete se do okna, kde musíte vyplnit několik základních údajů potřebných pro správnou funkci celého serveru. Vše je jasně patrné z následujícího obrázku.


Nutno vyplnit hned při instalaci.

Pro naše potřeby v malé síti bude stačit, když do obou polí vyplníme svou IP adresu. Je také potřeba vyplnit e-mail administrátora serveru (který se mj. zobrazí při chybových hlášeních).

Po správném vypsání a kliknutí na tlačítko "Next" proběhne samotná instalace, po jejímž úspěšném ukončení již stačí spustit samotný server - START -> Spustit -> cesta_zadána_při_instalaciapache.exe (standardně C:Program FilesApache GroupApacheApache.exe ). Jakmile toto provedete, můžete okamžitě vyzkoušet správnou funkci serveru - stačí do internetového prohlížeče zadat http://IP_napsane_pri_instalaci (v našem případě http://192.168.1.3), potvrdit enterem a pokud je vše v pořádku, uvidíte následující stránku.


Takto vypadá stránka, která se vám zobrazí při zadání adresy serveru ihned po instalaci.

Jistě si ale říkáte, k čemu je mi takováto úvodní stránka. To však ale není žádný problém - to, co vidíte, je jen standardní stránka nastavená ihned po instalaci, aby uživatel měl nějakou možnost otestovat základní funkčnost. Vše si změníte v adresáři htdocs, který se nachází v adresáři Apache (cesta je popsána výše). Tento adresář slouží jako výchozí a tudíž stačí smazat všechny soubory v něm obsažené a nahradit je svými stránkami dle libosti.

Je třeba myslet na to, že hlavní stránka by měla mít název index.htm (dá se - stejně jako stovky další parametrů - nastavit v konfiguračních souborech Apache). Ta se totiž automaticky zobrazí, pokud není v adrese zadáno nic jiného než IP adresa.

To je vše, co potřebujete pro základní zprovoznění serveru vědět. Veškeré podrobné informace o nastavení a konfiguraci naleznete na http://ip_zadane_pri_instalaci/manual, kde se také dozvíte, co máte pro změnu funkcí udělat a kde co pozměnit. Pro pokročilejší uživatele je možnost si funkce serveru rozšířit o podporu PHP a databází jako MySQL apod. Tyto instalace již ale nejsou natolik snadné, aby je zvládl začátečník a není záměrem tohoto dílu seriálu je popisovat. Přidám pouze odkazy na servery se vším potřebným - www.php.net a www.mysql.com.


Závěr



A jsme na konci dalšího dílu seriálu o počítačových sítích. Po dnešním článku si již dokážete doma zprovoznit počítačovou síť a nic nebrání vašemu propojení s kamarády a přáteli. Víte také, jak zprovoznit FTP a WEB server pro potřeby vaší sítě a jak jej nastavit pro základní funkci. V dalším díle se podíváme detailně na bezdrátové sítě WiFi a budete si tedy moci svou lokální síť rozšířit i na protější stranu ulice nebo do blízkého okolí.



Následně si povíme něco o bezpečnosti v počítačových sítích, o protokolech, síťových vrstvách nebo také o užitečných aplikacích pro síťovou komunikaci mezi uživateli - ať už písemnou nebo hlasovou. Avšak nemůžu zde prozradit úplně vše - nechte se sami překvapit, co vše se na vás ještě chystá.
reklama