Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaká je skutečná frekvence GeForce 7800GTX?

5.7.2005, Milan Šurkala, aktualita
Jaká je skutečná frekvence GeForce 7800GTX?
Asi každý ví, že základní frekvence GeForce 7800GTX je 430MHz. Zdá se ale, že to není až tak moc pravda. Jakákoli GeForce 7800GTX totiž při zapnutí 3D módu vykazuje nárůst taktu čipu, který vzroste na 468MHz, tedy asi o 40MHz. Tento zajímavý...
Asi každý ví, že základní frekvence GeForce 7800GTX je 430MHz. Zdá se ale, že to není až tak moc pravda. Jakákoli GeForce 7800GTX totiž při zapnutí 3D módu vykazuje nárůst taktu čipu, který vzroste na 468MHz, tedy asi o 40MHz. Tento zajímavý fakt byl zjištěn velmi populárním programem RivaTuner, který naprogramoval Unwinder (kolem něj se také toto zjištění točí).



Zajímavé na tom všem je, že nikdo neví, čím je nárůst 40MHz přesně způsoben. Podle prvních předpokladů se zjevně jedná o souvislost pixel, vertex pipelines a více komplexním taktováním čipu, kdy by měly být rozdílné pipeline být také rozdílně taktovány. Nárůst je označován jako Geometry Delta clock u grafických karet Asus, které se prodávají jako 470MHz čipy. Nicméně jde stále o 430MHz čip s tím, že se přetaktovává, takže Asus trochu klame zákazníky. Ostatní výrobci karty prodávají jako 430MHz, přičemž schopnosti karet přetaktovat se jsou totožné a neinformovaný uživatel tak může naletět.

Ještě zajímavější je druhý fakt, kdy při přetaktování karty opět dojde k přibližně 40MHz nárůstu. Na www.guru3d.com zkusili GeForce 7800GTX přetaktovat na 480MHz a ve 3D frekvence čipu opět povyskočila. Nyní na 522MHz. V obou případech činí nárůst frekvence asi 8,8%. Má-li toto být technologie snižující spotřebu karet, pak je to dobře, karta toho potřebuje docela dost, cca 100-110W. Nicméně, v rámci úspor energie by mohly příští čipy lézt s frekvencí v klidovém stavu ještě o něco níže.

Zdroj: www.guru3d.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.