reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaké možnosti chlazení má mít dnešní skříň?

1.1.1998, redakce SHW, FAQ
Jaké možnosti chlazení má mít dnešní skříň?
U chlazení je především důležité, aby pozice ventilátorů byly umístěny logicky a také aby samy o sobě neomezovaly průtok vzduchu. Pokud vezmeme v úvahu klasický middletower, ideální konfigurací je zadní 120mm ventilátor.
U chlazení je především důležité, aby pozice ventilátorů byly umístěny logicky a také aby samy o sobě neomezovaly průtok vzduchu. Pokud vezmeme v úvahu klasický middletower (skříň střední velikosti se zdrojem umístěným horizontálně), ideální konfigurací je zadní 120mm ventilátor. Ten společně s ventilátorem zdroje dokáže vytvořit dostatečný průtok vzduchu, jaký při splnění jistých podmínek stačí i pro chlazení výkonných pevných disků - tedy bez nutnosti instalovat další ventilátor dopředu skříně.

Je třeba zajistit, aby mohl do skříně snadno proudit studený vzduch zvenčí, a to pokud možno právě přes místa, kde se to hodí - tedy šachty pevných disků, otvory naproti grafické kartě (zvláště se hodí u pasivního chlazení) atp. Zde se dostáváme ale do rozporu s další nepříjemnosti, kterou je prach. Pokud nechceme mít za několik týdnů z počítače skladiště prachu, je dobré použít na zamýšlených místech pro vstup vzduchu prachové filtry. Ty však nesmí být příliš restriktivní, aby se dovnitř dostal vůbec nějaký vzduch a také by neměl být příliš hrubý.

Máme tedy vyřešené vstupy a výstupy vzduchu pro skříně, ale je nanejvýš vhodné nezapomínat ani na prostor mezi tím. To je především otázkou samotného způsobu sestavení počítače, ale to samozřejmě vychází z vnitřního uspořádání prvků. Doporučujeme si přečíst náš článek o výběru PC skříně. Dále můžete nahlédnout na všechny naše články o skříních.
reklama