reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jakou tiskárnu zvolit na doma?

8.12.2015, PR článek , inzerce
Jakou tiskárnu zvolit na doma?
Udržujete si pořád dávno překonané mýty týkající se domácích tiskáren, jako třeba že domů jedině inkoustovku, nebo že je při výběru nejdůležitější sledovat počet stran vytištěných za minutu? Uvedeme tyto časté omyly na pravou míru a poradíme vám s výběrem.

Redakce Světa hardware není autorem tohoto článku a nezodpovídá za jeho obsah.


To, co je dobré pro domácnosti, většinou vyhovuje i malým firmám. Samozřejmě s tím rozdílem, že doma nejspíš budete nejčastěji tisknout fotky, zatímco ve firmě bude důraz kladen zejména na textové dokumenty, tabulky a prezentace.


Rychlost není všechno


Doma toho většinou netiskneme moc. Ve srovnání s kancelářskými tiskárnami tak ty domácí nemusí být schopny vychrlit stovky stránek za minutu. Na tu jednu fotku nebo jeden dopis, které doma nejčastěji budete tisknout, si počkáte, ať už to trvá dvacet sekund nebo minutu. Pokud mermomocí chcete porovnávat tiskárny podle rychlosti, zaměřte se spíš na dobu od odeslání tiskové úlohy po zahájení tisku.

Neméně důležitým parametrem je spotřeba energie v klidovém režimu. Pokud plánujete tiskárnu připojit k síti a mít ji neustále v pohotovosti, dbejte na to, abyste kupovali zařízení vyrobené po roce 2013. Od tohoto roku se totiž v EU nesmí prodávat přístroje, které mají v pohotovostním režimu spotřebu větší než 0,5 W.


Laser umí i barvu


Dřív bylo dělení jasné. Laserové tiskárny zvládaly jen černobílý tisk, který byl ovšem rychlejší a kvalitnější, proto se hodily spíše do kanceláří. Inkoustové tiskárny byly o řád či o dva levnější a dokázaly tisknout i barevně, proto si je kupovali lidé domů. To už ale dnes neplatí. Laserové tiskárny zvládnou barevný tisk bez problémů a při jejich pořizování nemusíte sahat do kapsy o moc hlouběji než při nákupu tiskárny inkoustové.

Inkoustové tiskárny dokáží tisknout věrnější barvy, což se bude hodit, pokud hodláte doma vyrábět fotografie. Na druhou stranu je inkoustový tisk pomalejší a provozně dražší. Laserové tonery sice stojí o něco více, vydrží ale podstatně déle než inkoustové náplně. Laserový tisk je navíc odolný proti otěru, takže si můžete například zvýrazňovat text barevnými zvýrazňovači. Inkoustové tiskárny sice tuto funkci nabízejí také, ale jen se speciálním inkoustem.

I u domácích tiskáren je dnes běžný oboustranný tisk, což znamená, že si tiskárna sama otočí papír a potiskne ho z obou stran. Lepší modely zvládají i oboustranné skenování či kopírování, kdy je vložený dokument snímám současně z líce i rubu.


Čím víc funkcí, tím lepší tiskárna


Tím se dostáváme k faktu, že označení „tiskárna“ už se používá jen ze setrvačnosti, protože tato zařízení umí provádět mnohem více věcí, přinejmenším skenovat a kopírovat. Správnější pojem je tak „multifunkční zařízení“ a vězte, že i když se občas nějaká samostatná tiskárna objeví, investovat do ní nemá většinou žádný smysl.

Vzhledem k tomu, že počítače, telefony a tablety používá dnes více členů domácnosti, měly by tiskárny umožnit tisk po síti. Síťová tiskárna není připojena k jednomu počítači kabelem, jak tomu bylo dříve, ale stává se součástí domácí sítě, často prostřednictvím Wi-Fi. Následně na ní může tisknout každý, koho správce domácích počítačů schválí. Bez ohledu na to, jestli tiskne z počítače, notebooku, tabletu nebo mobilního telefonu. Moderní tiskárny také podporují tisk z cloudových úložišť, sociálních sítí nebo (ze schválených zařízení) odkudkoliv z internetu. Snadno tak například pošlete rodičům fotky z dovolené přímo na jejich tiskárnu.


Canon Pixma MG2550


Barevná inkoustová tiskárna s řadou pokročilých funkcí, které ji určují jako skvělou volbu pro malé kanceláře nebo náročnější domácnosti. Zvládá připojení k internetu, tisk z mobilních zařízení i nejrůznějších cloudových úložišť. Pokud tisknete hodně, můžete si místo standardních tiskových kazet pořídit větší náplně označené jako XL, což pochopitelně sníží tiskové náklady.


HP LaserJet Pro M125nw


Černobílá laserová tiskárna, kterou můžete připojit k počítači přes USB kabel, nebo k domácí síti jak přes Wi-Fi, tak přes Ethernet. První stránka opustí tiskárnu již po 8,5 sekundách od okamžiku, kdy na počítači nebo mobilním zařízení zadáte pokyn k tisku. HP LaserJet Pro M125nw tiskne až v rozlišení 600 DPI, což je více než dostačující pro text i obrázky.


Canon i-Sensys LBP7018C


Živoucí důkaz toho, že laserová tiskárna dokáže tisknout barevně, a nestojí přitom jako nový osobní automobil. První stránka vyjede z tiskárny po 13,6 sekundách v černobílé nebo 24,7 sekundách v barevné variantě. Vyznačuje se nízkou spotřebou v pohotovostním režimu a nízkou hlučností při tisku, to se může doma taky hodit. Výrobce hodně dbal na kvalitu tisku, takže se můžete těšit na rozlišení až 2 400 x 600 DPI.
reklama