reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jen změť kabelů? Ne, je to podomácku vyrobené 8bitové CPU

13.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Jen změť kabelů? Ne, je to podomácku vyrobené 8bitové CPU
Ještě máme v živé paměti projekt Megaprocessor, a sice CPU zabírající celou místnost, na němž bylo vidět, jak pracuje. Nyní tu máme něco daleko méně uhlazeného, ale neméně zajímavého, a sice podomácku vyrobené 8bitové CPU. 
Projekt Megaprocessor měl za úkol fungovat i jako vzdělávací zařízení, neboť viditelně ukazuje pomocí LED pohyb dat, čili jak jsou postupně zpracovávána. Nyní tu máme další projekt, který už je mnohem méně uhlazený než "sálový" Megaprocessor. Na první pohled jde o změť kabelů, ale vzápětí je poznat, že jsou uspořádané a pod nimi jsou naskládána nepájivá zkušební pole a samozřejmě i další součástky. 
 
 
Jde o soukromý projekt Paula Constantina, který si vytvořil svůj osmibitový procesor, jenž lze velice snadno konfigurovat a upravovat. Tedy jak se to vezme. Vyznat se v této spleti kabelů a součástek jistě není jednoduché, ale jde o to, že se tu nic nemusí pájet, a tak je přepojení kabelů či součástek samo o sobě snadné a rychlé. 
 
Veškeré programování procesoru probíhá pomocí DIP přepínačů a procesor už díky tomu zvládnul napočítat z 0 do 255 nebo přehrát melodii připomínající hru Mario. 
 
 
Použití nepájivých polí pro vytvoření procesoru ovšem není nic nového. Však jde v podstatě o vylepšenou alternativu pro tzv. wire wrapping. V minulosti se totiž používala pro navrhování procesorů velká pole s otvory, do nichž se zasunovaly kovové sloupky a kolem nich se obtáčely drátky (od toho wire wrapping). Takto byl vytvořen třeba i tento Zilog Z80 na následující fotografii z roku 1977. Nepájivá pole jsou tak v podstatě jen modernější a uživatelsky přívětivější verzí tohoto systému. 
 
 
Nicméně ať už jde o wire wrapping či nepájivá pole, ten hlavní díl práce musí odvést člověk se skutečně nevšedními dovednostmi. Constantino navíc svou aktuální verzí 8bitového procesoru nekončí. Jeho dalším krokem bude integrovat klávesnici, aby bylo možné CPU snadnějí programovat. 
 
reklama