reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ještě pár novinek nejen o Windows 10

21.7.2015, Michal Hala, aktualita
Ještě pár novinek nejen o Windows 10
Chcete vědět, co bude dál s Windows 10 po jejich uvedení? Chystá se aktualizace jménem Treshold wave 2. Windows RT dostanou nabídku start a Cortana přidává podporu dalších jazyků a přizpůsobení charakteru konkrétních zemí.
Když jsem včera psal o novinkách kolem Windows 10, domníval jsem se, že až do jejich uvedení asi už nebude o čem psát. To jsem se ovšem pěkně spletl. Trvalo to sotva pár hodin a mám pro vás další dávku novinek. Tentokrát nejen o Windows 10, ale i jednu o Windows RT.

Už jsem tady ne až tak dávno citoval obvykle výborně informovanou Mary Jo Foleyovou ze ZDNetu, která tehdy přišla se zprávou, že se v dohledné době chystají tři velké aktualizace Windows 10. První letos na podzim, další příští rok na jaře a pak zase na podzim. A teď to vypadá, že se její prognóza začíná naplňovat.

Alespoň podle webu Neowin, který uvádí, že se na říjen připravuje aktualizace pod názvem Treshold wave 2. Windows 10 přitom měla kódové označení Treshold. Nepůjde o bezpečnostní ani jinou záplatu, ale o funkční aktualizaci. Přesněji řečeno spíše o vyladění systému, protože podle Neowinu nepřinese ani tak nové funkce, jako stabilizaci a optimalizaci systému.


Logo Windows 10


Docela by mě zajímalo, jestli tahle aktualizace přinese znatelné zrychlení, když se soustředí na optimalizace. Tedy ne že by desítky nebyly dost rychlé už teď, já jsem celkem spokojen. Ale když se mluví o optimalizaci, tak mě tohle napadlo. A ještě mě napadlo, jestli s upgradem nepočkat právě až na tuhle aktualizaci.

Neowin zdůrazňuje, že v té době bude mít Microsoft obrovskou zpětnou vazbu z miliónů různých konfigurací, takže bude mít na čem stavět. Uživatelská základna určitě v té době už bude mnohem širší, než byl počet betatesterů (Insiderů). No, jsem zvědav, jestli do té doby budou někoho desítky zlobit ohledně stability.

Neowin ještě tipuje, že tahle aktualizace přinese možnost instalovat aplikace na SD karty. Což prý bude mobilní verze umět od začátku, ale desktopová (ano, není to nejlepší označení) ne. Tohle by bylo zajímavé pro uživatele tabletů a minimalistických notebooků za pár korun, které mají malé úložiště. Jinak větší funkční novinky přinese podle Neowinu až velká aktualizace Redstone příští rok.

Další novinkou je, že Windows RT dostanou během září aktualizaci. Ta přinese novou nabídku start, ale nikoli ve stylu té aktuální z Windows 10. No kdybych měl Windows RT, asi by mě tohle moc neuspokojilo. A jednoduše bych si připadal tak nějak hozený přes palubu. Ale kolik uživatelů u nás má Windows RT?


Cortana


No a poslední novinka se týká Cortany. Ta přijde 29. července v těchto zemích: USA, Velká Británie, Čína, Francie, Itálie, Německo a Španělsko. V nadcházejících měsících přijde na testování Insiderům v Japonsku, Austrálii, Indii a Kanadě. Koncem roku pak v Brazílii, v Mexiku a ve frankofonní části Kanady. Zajímavé je, že Cortana je pro danou zemi upravována na základě zpětné vazby uživatelů.

Takže v angličtině se může v různých zemích měnit přízvuk, Cortana má vyladěný hlas, aby vyjadřovala třeba radost, zdvořilost a podobně. Prostě se chová tak, aby co nejlíp odpovídala národní mentalitě. Co mě napadá, všimli jste si, že podporované země se dost podobají těm ve Skype Translatoru? Může to být náhoda, nebo se oba projekty možná překrývají. Nebo Microsoft prostě logicky začíná od největších zemí v obou případech.

Nám to bohužel nepomůže, protože o tom, kdy bude Cortana k dispozici u nás (pokud vůbec) Blogging Windows nic nepíše. Po celém světě je spousta větších a tudíž pro Microsoft atraktivnějších zemí, které zřejmě přijdou na řadu dřív. Snad se jednou dočkáme.

Zdroj: Blogging Windows, Neowin, WinBeta
reklama