reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

John Carmack opouští id Software a zaměří se na VR helmy

29.11.2013, Jan Vítek, aktualita
John Carmack opouští id Software a zaměří se na VR helmy
Živoucí legenda herního průmyslu a spoluzakladatel slavné firmy id Software se rozhodl odejít a zaměřit se na něco poněkud odlišného. Tím je helma Oculus Rift VR, čili náhlavní zařízení pro virtuální realitu. Carmack věří, že právě v něm je budoucnost hraní.
John Carmack ke svému odchodu z id Software řekl, že v ní chtěl částečně zůstat jako technický poradce, ale to nevyšlo, což je dle něj spíše dobře. Nemohl by se tak plně soustředit na svou novou práci ve firmě Oculus VR, v níž se již dříve stal CTO (Chief Technology Officer). Stejnou pozici přitom měl i ve svém id Software.





Pokud netušíte, kdo John Carmack je, pak asi nemá cenu připomínat tituly jako Commander Keen a Wolfenstein 3D, na nějž později navázala série her Doom. John Carmack tak se svou firmou přinesl do světa PC her řadu novinek, která byla většinou spojena s novými tituly, jako například Doom III se svým šablonovými stíny (Z-fail stencil shadowing) nebo Quake III Arena, který byl zlými jazyky často označován spíše za technologické demo než za hru. Titul Enemy Territory: Quake Wars zase představil megatextury. Nicméně v poslední době jsme stejně o id Software slyšeli čím dál méně a samotná tato firma v posledních deseti letech přišla jen se dvěma opravdu novými tituly - Doom III v roce 2004 a Rage z roku 2011.

John Carmack ale neztratil zájem o hry, spíše na ně začal pohlížet z jiného úhlu. Letos v létě začal pracovat ve firmě Oculus Rift, kde vyvíjí helmu pro virtuální realitu. Nutno podotknout, že pokusy přinést takové zařízení do světa her už tu byly, stačí vzpomenout helmu VFX1 z poloviny devadesátých let, kdy jsme si mohli myslet, že zanedlouho bude takové zařízení běžné, ale nestalo se. Carmack přitom věří, že se mu podaří přinést do světa her revoluci právě díky jeho VR helmě a pokud to máme někomu věřit, pak on je ta pravá osoba.

Zdroj: X-bit labs
reklama