Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jon Peddie Research: počet grafických karet na trhu meziročně vzrostl o čtvrtinu

6.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Jon Peddie Research: počet grafických karet na trhu meziročně vzrostl o čtvrtinu
Jon Peddie Research přichází se zprávou hodnotící stav trhu se samostatnými grafickými kartami, kde tak jde v podstatě pouze o souboj firem AMD a NVIDIA. Ty si rozdělují téměř celý tento trh, který v poslední době roste.
Jon Peddie Research tak přináší vcelku jednoduché grafy, které ukazují, že AMD stále osciluje těsně nad pětinovým podílem, zatímco téměř celý zbytek patří NVIDII. Píšeme téměř celý, neboť i přes to, že v grafech jiné firmy nefigurují, tak by se dal zmínit třeba Matrox nebo konec konců i samotný Intel, který už nabízí karty s DG1. Podíly těchto firem jsou ale zanedbatelné. 
 
 
NVIDII také v grafu kupodivu patří 79 %, ačkoliv dle podrobnějších čísel v tiskovce dosáhla na 78,2 %, což je poněkud podivné zaokrouhlování.
 
Meziročně se pak dodávky grafických karet zvedly o 25,7 % na 12,7 milionů kusů, což platí pro třetí kvartály. Oproti druhému letošnímu kvartálu s jeho 11,47 miliony kusů jde přitom také o nárůst, i když mírnější než obvykle. 
 
 
Lze také říci, že AMD do jisté míry splnilo svůj slib, že v druhém pololetí tohoto roku bude dodávat na trh více karet. Je to vidět z čísel, která udávají, že mezikvartální nárůst dodávek je 17,7% a meziroční pak 20,8%, zatímco pro NVIDII platí mezikvartální nárůst jen 9,3 % a meziroční 27,1 %. 
 
Dr. Jon Peddie v závěru zprávy mluví také o tom, že brzy na AIB trh vstoupí Intel a není jasné, zda bude sám nabízet grafické karty jako AMD a NVIDIA, nebo bude jen prodávat čipy AIB výrobcům. Intel také vstupuje na trh v době, kdy ten je na svém vrcholu a mohl by být překvapen, až pominou účinky pandemie a aktuální vlny kryptotěžební horečky. Největší otázka ale je, jak velkou porci trhu s AIB grafikami si Intel urve. 
 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.