reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPEGmini Pro 3 nově přináší konverzi HEIC do JPEGmini

28.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
JPEGmini Pro 3 nově přináší konverzi HEIC do JPEGmini
Objevuje se nová verze softwaru JPEGmini Pro 3, která už tradičně přináší velmi účinnou kompresi do formátu JPEG. Poslední verze přidává podporu konverze z formátu HEIC, který najdeme např. v telefonech Apple iPhone.
Už hodně dlouho se hledá nástupce formátu JPEG. Spoustu projektů ztroskotalo (např. JPEG2000 nebo JPEG-XR. Tvůrci nové aplikace JPEGmini Pro 3 sice tvrdí, že se prozatím nerozšířil ani WebP, ale tady bych s nimi moc nesouhlasil. Tento formát je už na Internetu vedle JPEGu druhým vcelku běžným standardem. V zájmu kompatibility ale tvůrci nadále pracují na formátu JPEG. Jejich JPEGmini je zpětně kompatibilní, takže ho přečte jakýkoli software schopný práce s JPEG soubory a jde jen o řádnou optimalizaci dat v JPEG souboru, které berou více v úvahu to, jak člověk vnímá obrazová data, tedy kde je možné kvalitu více ošidit bez viditelného vlivu a kde naopak.
 
JPEGmini Pro 3
 
JPEGmini by dle nich mělo být dokonce úspornější než HEIC, což je formát, který je další z novinek, která vypadá dost slibně. Už nějaký ten pátek ho používá Apple ve svých telefonech, najdeme ho i v některých fotoaparátech (např. Canon). A právě nejnovější verze aplikace JPEGmini Pro 3 přichází s možností konverze formátu HEIC do jejich JPEGmini, které je kompatibilní se staršími systémy, jež nepodporují HEIC, ale zvládnou standardní JPEG.
 
Základní verze nové aplikace JPEGmini Pro 3 App s vylepšeným uživatelským rozhraním a podporou konverze HEIC na JPEG stojí 59 USD, verze JPEGmini Pro 3 Suite je pak za 89 USD a přidává i pluginy do Ligthroomu, Photoshopu a Capture One. Konverzi je možné si vyzkoušet i na stránce heictojpg.com.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama