reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: AMD za posledních sedm let dodalo přes půl miliardy GPU

3.6.2020, Jan Vítek, aktualita
JPR: AMD za posledních sedm let dodalo přes půl miliardy GPU
Společnost John Peddie Research si ve svém posledním průzkumu všímá výkonu společnosti AMD, která dokázala během posledních sedmi let dodat na trh na 553 milionů GPU. Mezi ta ovšem patří i integrovaná. 
John Peddie Research tak mezi 553 milionů GPU dodaných společností AMD na trh v posledních sedmi letech počítá i integrované čipy v APU, a to včetně těch, které se dostaly do herních konzolí. Jde ale samozřejmě právě i o samostatná GPU na kartách Radeon, přičemž je jasné, že v těchto celkových počtech nemůže ani AMD dohromady s NVIDIÍ soupeřit s podílem firmy Intel. V jejím případě jsou ostatně integrovaná GPU standardní výbavou většiny modelů procesorů x86, takže není divu, že právě dle čísel firmy JPR dosáhl Intel podílu 62 procent. Zbytek si pak rozdělí právě AMD (22 procent) a NVIDIA (16 procent), která se nemůže pochlubit žádnými APU ani CPU pro PC platformy, takže je v jisté nevýhodě. 
 
 
Ze statistik se dále dozvíme, že samostatná GPU firmy AMD tvoří 36 procent veškerých dodávek GPU, čili zbytek by měly představovat různé implementace integrovaných GPU a rozdělen je na 35 procent v případě PC verzí APU a zbylých 29 procent konzolových APU. Vedle toho se ještě dozvíme, že mezi APU pro PC převládají mobilní verze nad desktopovými v poměru 2:1. 
 
 
Zveřejněný sloupcový graf ukazuje také na pozoruhodně stabilní přírůstky celkového počtu GPU dodaných firmou AMD bez větších výkyvů, což je zajímavé i vzhledem k tomu, že roky 2013 až 2016 bychom mohli považovat za mnohem hubenější než ty následující. Ale je pravda, že to se týká spíše CPU a v případě grafických technologií AMD podává vyrovnanější výkony a stabilitu pomáhají zajistit právě i prodeje herních konzolí. 
 
 
Nyní má AMD na trhu novou generaci APU Renoir, která by mohla zvláště ve své mobilní podobě zajistit velice slušné prodeje a také lze očekávat nástup nových konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X. V jejich případě ale není zřejmé, jak dobře se budou prodávat a i kdyby byl o ně velký zájem, stejně se bude muset nejdříve dohnat právě probíhající propad prodejů aktuálních konzolí, o něž už na konci jejich životního cyklu pochopitelně zákazníci tolik nestojí. 

Zdroj: JPR


reklama