reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.4.2019, Jan Vítek, aktualita
S vývojem trhu s herním hardwarem a konzolemi se na mysl může vkrádat otázka, jak to do budoucna bude s oblibou hraní na PC. Přesně tomu se nyní věnovala i známá společnost Jon Peddie Research zabývající se průzkumem trhu. 
JUWARE (489) | 28.4.201911:01
Mě by spíš zajímalo, kdo a z čeho tyhle průzkumy platí? Jen tak pro zajímavost. Už je to asi zhruba 20 let ­(Nějak v období kdy vyšla, nebo měla vyjít konzole PS2­), co nějaký průzkum předesílal smrt počítačům a že teď už se bude hrát jen na konzolích. A jakou má návaznost pořízení levnějšího počítače a přechodu na konzoli taky netuším.
Proč si lidé kupují levné počítače a k jakému účelu?
1.­) Nemají finance na lepší a tak hrají hry na tom co mají s nižšími detaily a FPS. Tito lidé si většinou konzoli nekoupí, protože už koupili počítač na kterém šetřili. To by rovnou mohli dát ty peníze co stojí konzole do lepšího hardware a mít z toho herní stroj. Ne. Oni šetří peníze a už nechtějí utrácet další za elektroniku, takže jen malé procento si k tomu koupí konzoli.
2.­) Lidé, kteří nepotřebují vysoký herní výkon, protože nehrají hry. Počítač jim slouží čistě na práci, nebo hrají nenáročné hry, které nevyžadují vysoký výkon. Tito lidé si už vůbec konzoli nekoupí.
3.­) Příležitostní hráči, kterým je jedno jak hra vypadá a jak jde. Počítač používají i na filmy a jiné. Tam je teoretická šance, že si koupí i konzoli, ale většinou se spíš rozhodnout mezi počítačem, nebo konzolí.

Ke hraní není nutně potřeba vždy jen GTX2080Ti. Často mi připadne, že někteří lidé mají názor, že jakmile nemá člověk v počítači tu nejlepší kartu, nejlépe dvě, tak nemá smysl a vlastně ani nejde pořádně si nic zahrát. Jako kdyby ji každý měl. Největší trh je a vždy bude ve střední třídě, která mimochodem dle mého soudu naprosto postačuje na všechny současné hry v dostatečné kvalitě s tím, že majitel takového počítače má benefit možnosti víceúčelového využití počítače. Řekněme si narovinu, samotné brouzdání na netu je u PC tisíckrát pohodlnější, než na konzoli a to nemluvím o tom, když chcete něco napsat. I když budete mít u konzole klávesnici, tak kde je umístěna? Většinou je konzole v obývacím pokoji a vy sedíte cca 3 metry od televize na gauči u konferenčního stolku. To nepovažuji za zrovna nejideálnější pracovní umístění. Konzoli bych především apriori nepovažoval za náhradu počítače, ale jako doplněk do domácnosti ­(PlayStation, Xbox apod.­) popřípadě na cesty ­(Nintendo Switch aj.­).
Odpovědět2  1
armagedon (205) | 26.4.201918:54
Pro mne je PC v prve rade pracovni nastroj, ktery se mmj da v okamzicich volna vyuzit i k pohodlnemu hrani. Predstava, ze bych si mel poridit PC na praci a mene vykonnou konzoli konzoli zvlast na hrani her pro mne tedy nepripada v uvahu ­- budto si nejakou tu hru obcas zahraji na PC, nebo se budu venovat radeji necemu jinemu a na hry se vykaslu uplne. Politika exkluzivit pro konzole je pro mne naopak odrazujici marketingovy nastroj, ktery nejsem ochoten v zadnem pripade akceptovat.
Odpovědět13  0
unreall (481) | 26.4.201918:49
Ja som teda pred rokom kúpil svoju prvú konzolu PS4 a dohral na nej zopár exkluzivít a bolo to fajn. Odvtedy sa na ňu len práši a viac ma nezaujíma. občas si niečo zahrám na PC, obzvlášť stratégie, ktorý inak využívam aj na spústu iných veci a nejak viac nevidím dôvod PS4 zapínať ani kvôli tým hrám.

Gamepad je naopak u niektorých hier skvela pomôcka. Je to o zvyku a evidentne, súdiac z komentárov aj o zakomplexovanosti... Klávesnica a mys naozaj nie je vždy lepšou voľbou. No a kvalita grafiky ala 2080Ti... no povedzme, že každý mame svoje preferencie a ono grafika PS4 vôbec nevyzerá špatne. Za tak zbytočný kus hardwaru, ako je grafika určená len na hranie hier v astronomických ciastkach, je na uváženie každého zvlášť teda...
Odpovědět2  0
honza1616 (3625) | 26.4.201917:09
Konzole ani nahodou nesmi pres práh meho bytu,
Jak už rekl kolega, méně FPS, horší kvalita obrazu....
Tento článek mluví především opravdu o lidech pokukujicich po low­-endu, kdo si bude stavet pocitac v celkove hodnote 10­-15tis tak je pro něho opravdu lepši konzole, protože tam dostane stejnou kvalitu obrazu i výkon ale my ostatní zůstaneme věrni PC,
A taktéž bych si těžko zvykal na ty ovladače které me připomínají spíš takove ty ­"vybrující věci­" co používají ženy k sebeuspokojení :­)­) na to bych si opravdu asi nezvykl držet to v ruce, spolehat v takovem pripade na Mrkvosoft že povolí pripojit klavesnici se mi moc nechce,
Navic co jsem slyšel tak hodně her je distribuováno jako PayToPlay formou nějakého předplatného ktere musim mit na uctu aktivní abych mohl hrat.
Moje RTX2080ti prostě vede a příští rok koupím RTX3080ti a budu si užívat toho co mi konzole nikdy dát nemohou :­))
Odpovědět6  3
Donald64 (58) | 26.4.201920:22
Konzole mají svou klientelu, ale nevidím žádný důvod, proč by měla narůstat. Argumentu herní pc do 15k nerozumím, na konzole se musí kupovat originální hry ­(člověk, co nemá peníze bude hledat, jak za hru nemuset platit­), jste odkázáni na ovladač, nezahrajete si příliš MOBA her a stejně pc potřebujete na takovou tu běžnou kancelářskou činnost. Při současných cenách RX 570 můžete mít dobře složený pc ­(Ryzen 1200, 8GB RAM, 1TB HDD, RX 570­) za 12 700Kč a na tom už se dá velice dobře hrát na FHD. Budoucnost chudých hráčů vidím na kancelářských pc + Stadia.
Odpovědět2  0
Andir (747) | 26.4.201915:38
Ono to tak zlé nebude, jestli na konzole přejdou ti co nemají na PC tak si to rychle rozmyslí až uvidí ceny her :D free to play tam moc nejsou platit hry se jim chtít nebude takže pro vývojáře co dělají ty debilní exkluzivity na konzole se nic nezmění. pro ty co peníze mají nepůjdou na konzole kde je horší grafika méně FPS méně všeho a stejně na většinu věcí doma je potřeba PC navíc se moc lidí nebude chtít učit s těma jejich ovladačema které jsou totálně dementní a myši se to nevyrovná. Pokud to půjde do pr** kvůli konzolím eště více tak nás zachrání snad jen Stadia od google.
Odpovědět3  2
first.indian (46) | 26.4.201922:37
To není pravda. Koupené hry online jdou na konzolích sdílet legálně­(pololegálně­). Dále se dají koupit­/prodat krabicovky. Ceny her na konzole jsou poté velmi velmi levné. Co se PS plus týče je tak levné, že skoro nestojí za řeč. Cena pod 1000,­- za rok v akci. Byl jsem do určité doby zastánce PC hraní, každopádně obojí má své pro a proti. To už musí každý zvážit sám do čeho investuje, každopádně to co píšete jsou bláboly ­(ne vše­).
Odpovědět3  4
DarkRichelieu (1230) | 26.4.201923:02
PC hry na steamu, gogu, atd. za pár kaček v akci. Různé modifikace her o kterých si konzolisté můžou leda tak snít. A to nemluvím o univerzálnosti PC. Navíc upřednosťuji hry co se na konzolích defakto nevyskytují a nebo absolutně blbě se na gamepedu hrají.
Odpovědět6  1
unreall (481) | 27.4.20197:49
Začo dostal tie mínusy? Vy ste niektorí hrozní dilinkovia, ako niekto prejaví opačný názor, ako ma väčšina zarytých PC hráčov. S tými hrami ma predsa pravdu. Vôbec ta to nakoniec nevyjde viac, ako na PC. Všetky hry, čo som na PS4 dohral, som nakúpil z bazáru od 10 do 17 EUR a tie iste hry o pár mesiacov predal za rovnake čiastky. Takze som na tom vlastne nič nestratil a dokonca na jednej ešte dve Eura zarobil. Na Steame tu hru dohrám a ďalej mi je k ničomu, už nikdy viac ju nespustim a predať ju tiež nemôžem.

Ako písal, všetko ma svoje výhody a je to o preferenciách. Ja si žiadnu konzolu už pravdepodobne nekúpim, ale takisto ani grafiku za 500 EUR+ na nejaké blbe hry, ktoré si defakto dosť dobre zahráš aj s grafikou za 200 EUR a nebudeš o nič moc ochudený.
Odpovědět3  3
DarkRichelieu (1230) | 27.4.201910:23
A ty další výhody PC jako univerzálnost, větší výběr her, modifikace, neotravovat ženu tím, že si nemůže pustit film, protože chci hrát na konzoli, neustále nepřehazovat DVD s hrama a třeba i dát nějakou korunu na další vývoj a mít velkou knihovnu her co si vždy budu moct zahrát, protože jsem je nemusel kupovat z bazoše abych je zase prodal abych si mohl koupit jinou hru z bazoše.
Odpovědět4  1
honza1616 (3625) | 27.4.201912:44
dost dobrý, :­)­) to byl stěr jako prase
přesně, univerzálnost PC, ano samozřejmě dnes jsou chytré telefony tablety ale to je dost omezený, na PC můžeš všechno takže i tak ho většina z nás bude mít současně s konzolý, není tedy lepší si odpustit konzoly a koupit si lepší PC ??
větší výběr her a modifikací, no jistě to je bez debat, nemluvě o tom že většina her se na konzole ani nedostane
já si raději koupím hru a mám ji na Steamu i když jsem ji hral jen 1x a proč? protože podpořím vývoj a nebudu kupovat nějaké bazarovky jak sociálka
proto ted uvedu 2 odkazy
https:­/­/steamdb.info­/calculator­/76561198013946270­/?cc=eu
.
a ted třešnička na dortík,
to co vy odmítáte zaplatil i v Korunách, těch pár stovek a kupujete si bazarovky je směšný to nedosahuje ani cifry mého učtu který je v $$$ , pak jsou tady normální lidi co si koupí hru za 1200 a pak jsou tady lidi jako já :­)­)
PS: jistě ji většina z vás zná, ano já vím že je ta hra teprve v Alpha verzi...:­)­) letos plánuji to číslo o 50­-60% zvýšit nakoupením jistého balíku.... a to komunita ve které se pohybuji, má lidi kteří mají mnohem větší útratu :D
https:­/­/ctrlv.cz­/shots­/2019­/04­/27­/LyVx.png
.
tak a teď čekám hromadu mínusek od konzolistů :D
Odpovědět0  1
tombominos (1237) | 27.4.201913:12
evidentne nejsi cilovka ­(zatim­) pro konzole. Ja mam jak PS4, tak 2 notase a 2 PC. Kazde z toho ma svoje pouziti a vyhody­/nevyhody. Pokud chces mit doma jen jeden pristroj, ano PC bude lepsi volba. Jiank cucet na netflix, web, youtube, atd, muzes na konzolich taky...
Odpovědět0  0
unreall (481) | 27.4.201915:22
Ani som tie vaše komenty poriadne nečítal, len v rýchlosti asi do tretiny, pretože zhruba tam mi došlo s kým mám tu česť a že nemá cenu tu čokoľvek písať. Zakomplexovaný ste až po uši mládenci a snáď nato jedného dňa aj sami prídete. Nepochopili ste ani základnú pointu môjho príspevku a zase si idete to svoje... že mna ešte občas baví niečo vôbec komentovať v takejto spoločnosti...
Odpovědět0  2
tombominos (1237) | 27.4.201913:09
Nema se cenu bavit o tom, co je lepsi a horsi. Konzole maji svoje vyhody, stejne jako ma PC....prijdes, zapnes, hrajes. Maximalne pockas na stahnuti nejakeho patche. K tomu si sednes do gauce, pustis to na velke telce Neresis, ze ti neco nejede. Pak to vypnes. O tom je konzolove hrani a jsou hry, ktere vypadaji uchvatne taky.

- A ty další výhody PC jako univerzálnost
.. to je vyhoda pro uzivatele PC, ten kdo si konzoli poridil, tak ma stejne nejake PC ­"vedle­", kdyz ho potrebuje

- větší výběr her
.. castecna pravda, Na konzolich mas zase hry, ktere treba nevychazeji na PC, Tyicky pro PS4 nektera japonska studia. Ale jinak ano, celkova nabidka her na PC je vetsi...coz ale je asi vetsine lidi, co hraje na konzoli jedno :­)

- že si nemůže pustit film, protože chci hrát na konzoli,
.. mozna jo, nic ti ale nebrani si konzoli pichnout na druhou telku nebo monitor

- neustále nepřehazovat DVD s hrama
.. tohle je samozrejme blbost. Pokud chces, muzes vsechny hry mit digitalne, zalezi, jak nakupujes.

"a mít velkou knihovnu her co si vždy budu moct zahrát, protože jsem je nemusel kupovat z bazoše abych je zase prodal abych si mohl koupit jinou hru z bazoše.­"
.. tohle je dalsi blbost.. knhovnu mas uplne stejnou jako treba na steamu. Jeslti kupujes digitalne, nebo krabicovky a pak je eventuelne prodas, je ciste na tobe

Odpovědět0  0
Grook (22) | 27.4.201919:06
Zacinal jsem s hrat na PC a uz asi zustanu. I kdyz s investovanim do noveho zeleza uz to nehrotim, je mi to uz tak nejak jedno. PC mam opravdu jen proto ze je universalni. Na druhou stranu hraval jsem obcas i na PS a Xboxu. Me proste ovladac nevyhovuje ,ale je mozne, ze kdyz bych tomu venoval vice casu zvyknul bych si.
Poprve vzivote jsem koupil konzoli domu ­- Xbox On X s 34­" 4K LCD Monitorem pro syna. Mohu rici ,ze hry na tom jsou po graficke strance uplne super, sice maji omezeni na ­" jen ­" 60FPS ale pokud uvazim kolik by me stal druhy herni pocitac ktery by to tak utahnul tak je to nebe a dudy. Ano je zde potreba platit predplatne 50€ na rok aby mohl hrat online jelikoz nektere hry to vyzaduji, je zde mnoho her zdarma a nebo se slevou vcetne DLC, daji se koupit i secondhand hry , tady PC tak jak je momentalne nastaveny nema po financni strance sanci je proste drazsi a drazsi.
Tim ze MS sprovocznil konecne i mys a keyboard na Xboxu tak si myslim ,ze tim natahne dalsi hrace z PC. Stejne se 90% her portuje z konzoli a graficky rozdil pri hre je minimalni.
Odpovědět1  0
Hraderik (86) | 28.4.20198:36
Myslíte kolik by stál druhý herní PC, který by utáhl hry s 1080p na 60FPS? Určitě by stál stejné nebo i menší peníze, pokud by byl z druhé ruky. Sám jsem synovi poskládal PC z aukra cca za 9000kč: procesor i5 3470, ram 16GB, grafika R9 280X 3GB GDDR5 což na hraní ve full HD naprosto stačí.

Jen doufám, že nejste jeden z těch bláznů co si doopravdy myslí, že na těch konzolích hrajete hry v opravdovém 4K rozlišení při 60FPS. 4k hry pro konzole jsou upravené tak, aby se vám při nativní volbě 4k zobrazilo ve 4k jen úvodní menu hry a zbytek je jen full HD roztrhnuté a vyhlazené na 4k. Tím že u televize sedíte daleko tak tenhle cheat vůbec nevadí, proti čemuž nic nemám, jen nemám rád ty hádky s konzolisty, kteří tomu 4K opravdu věří. Což snad není Váš případ, jen jsem chtěl říct, že PC na hraní ve Full HD není drahá záležitost.
Odpovědět3  0
tombominos (1237) | 28.4.201911:11
XOX One ma hry, ktere jedou i nativne ve 4k. Ze to nema 60fps tlaci asi malokoho na konzolich. Upscale na 4k funguje v pohode. Nerekl bych, ze se jedna o cheat, ale vlastnost, kterou je mozno vyuzivat.
Ja nemam XOX, ale PS4 Pro a muzu klidne rict, ze nektere hry vypadaji na kvalitni televizi bombasticky a rekl bych ze spousta her, bude vypadat i lepe, nez se silnejsim PC na tradicnim ­"TN hracskem 6bit+dith­" monitoru.
Odpovědět0  4
JUWARE (489) | 28.4.201911:55
Já jen tak trochu nechápu, proč do toho pletete zobrazovací zařízení, když o něm tu zrovna řeč není?
Nemluvě o tom, že na množství detailů a počet FPS nemá monitor, nebo televize vliv.
Souhlasím s tím, že každý nepotřebuje extrémně vysoké FPS a ani obnovovací frekvenci. Sám mám 4K IPS 60Hz a stačí mi to, ale ta hra rozhodně lépe vypadat na konzoli nebude, než na silném PC nikdy. Tedy za předpokladu, že se na to vývojáři nevyfláknou a neudělají jen špatný port. K tomu, aby hra vypadala na konzoli stejně dobře, nebo dokonce lépe jak na PC jí v tom brání hardwarové limity, jenž jí značně omezují. Nejčastěji to je vidět u vzdálenějších objektů, nebo jejich počtu a detailů v blízkosti hráče. Pokud je hra udělaná dobře, nemůže z podstaty věci na slabším zařízení vypadat lépe.
Odpovědět3  1
tombominos (1237) | 28.4.201912:10
Vy to nechapete, protoze nejspis konzoli nemate..a ano, nektere ­(ne vsechny­) hry, budou na te televizi vypadat lepe, nez na silnejsim PC. Ja netvrdim, ze budou vypadat detailly lepe, ale cekovy dojem bude lepsi.
Duvod je jednoduchy..prumerna az lepsi televize dnes ma kvalitnejsi zobrazeni barev, kvalitnejsi IPS­/VA­/OLED panel, HDR, 10bit panely, atd.. Tohle dnesni hry na konzolich podporuji. Bezny Monitor Franty, je TN s 6 bitama, na kterem hraje..a ano, stejna hra muze na te televizi pak vypadat lepe. O detaily tady opravdu nejde a Vas 4K IPS je vyjimka. Lidi s kvalitnima monitorama je celkem minimum.
Jinak mne je celkem ukradeny, jeslti nekdo preferuje PC nebo Konzoli. Oboji ma svoje vyhody­/nevyhody a misto pro toho kdo chce.
Odpovědět0  4
JUWARE (489) | 28.4.201912:20
Jenže tu konzoli zrovna tak můžete připojit ke špatné televizi s mizernými zobrazovacími schopnostmi a naopak počítač ke kvalitnímu monitoru, nebo vlastně klidně i k té televizi. Televizi se 4K a HDR má teda ještě menší množství, než hráčů co vlastní IPS­/VA monitor. Díky výrazně nižším cenám se IPS a jiné panely značně rozšiřují a teď už dokonce lze sehnat i s vysokou obnovovací frekvencí, byť tedy ty ještě za příznivé ceny moc nejsou. Televize zase mají vysokou latenci oproti monitoru a nejsou zcela ideálním nástrojem pro hraní her, protože jejich prodleva by byla pro mnohé hráče nepřijatelná, když vidíte že je obraz o několik milisekund opožděn. A co si budeme povídat, kolik lidí jde do obchodu a koupí si televizi podle parametrů a kolik z nic prostě jde do nejbližšího elektra a vezme tu, kterou jim doporučí prodavač, jenž tomu sám často vůbec nerozumí, ale nabízí tu na které má největší marži? Zatímco monitor si hráč většinou vybírá podle svých preferencí.
Odpovědět3  0
tombominos (1237) | 28.4.201912:32
Mne je to jedno a nepotrebuji se s Vami o tom handrkovat. Vy mate v hlave PC, mate potrebu si myslet, ze hrani na PC je lepsi..v poradku. Ona neni ani lesi ani horsi. Kada z tech platforem ma svoje.
Ja nemam potrebu Vam to rozmouvat. Pokud budete chtit, zamyslete se nad tim co jsem napsal. Pokud ne, taky ok :)
Odpovědět0  4
JUWARE (489) | 28.4.201920:11
Já sice rozumím tomu co chcete říct, ale vy se bavíte čistě o tom co k tomu připojíte za zobrazovací zařízení. A zároveň o levné konzoli s kvalitní drahou televizí a výkonném PC s levným špatným monitorem. Upřímně mi povězte, kolik lidí si koupí konzoli za 10 tis. a k tomu televizi za 30 tis. a kolik lidí si koupí počítač za 50 tis.+ a k tomu monitor za 2tis.?
Já tu nepíšu nic o tom, že je hraní někde lepší, nebo horší, ale o tom kde jak hra vypadá a nemůžeme se bavit o tom jak hypoteticky vypadá na monitoru za 300 z bazaru vs. televizi za 100tis., že bude mít lepší podání barev. To nevypadá lépe hra, ale pouze kvalita obrazu je lepší. Nezlobte se na mě, ale to co tu píšete je demagogie.
Teď ještě začnete do toho plést kde je lepší hraní a úplně vybočujete od tématu a osočujete mě, že tvrdím něco o čem jsem se slovem nezmínil.
Odpovědět1  0
tombominos (1237) | 28.4.201921:01
"Já sice rozumím tomu co chcete říct, ale vy se bavíte čistě o tom co k tomu připojíte za zobrazovací zařízení. ­"
.. protoze to je o tom jak to funuje v realu, ne v hypoteticke diskusi :­) Bezna praxe je, ze ke konzoli mate telku, k PC monitor. Samozrejme, ze kdyz pichnete PC k telce, muzete mit ve stejne hre jeste lepsi obraz. Ale tohle vetsina lidi nedela.

"Upřímně mi povězte, kolik lidí si koupí konzoli za 10 tis. a k tomu televizi za 30 tis. a kolik lidí si koupí počítač za 50 tis.+ a k tomu monitor za 2tis.? ­"
- to vnimate chybne. Bezna telka za 12­-20k ma tak o 2 levely lepsi obraz nez bezny TNkovy monitor, dokonce lepsi obraz nez i levnejsi IPSka monitoru, ktere nemaji ani ten plny 8bit panel, jen 6b+2b dith. Telky ma IPS nebo VA panel a min. 8b barvy ­(vetsinou 8b+2b dith­) a k tomu dneska vsechny maji alespon bezny HDR. Tolik ke srovnani televize vs monitor.

"To nevypadá lépe hra, ale pouze kvalita obrazu je lepší.­"
.. ano a o tom to je. To je celkovy dojem, ktery ta hra dela. Vzhledem k tomu, ze jste zvykly hrat na PC s monitorem, tak je to asi prekvapujici. Tak to ale na konzolich funguje a nic demagogickeho na tom neni. Na konzolich nepotrebujete ultra detaily, nepotrebujete 60fps. Neresite ­"ghosting­", atd. ­(mozna u nejake televize ano, nevim­) Mate velkou telku, mate dobre barvy, nekdo ma jeste lepsi telku, jeste vetsi s jeste lepsima barvama. Toto jednoduse dela WOW efekt, na kterem konzole stavi.

"Teď ještě začnete do toho plést kde je lepší hraní a úplně vybočujete od tématu a osočujete mě, že tvrdím něco o čem jsem se slovem nezmínil.­"
to nemelo byt osocovani, ale tvrzeni, ze hrani na konzoli nemuzete ­"chapat­", protoze jej neznate. Stejne jako tahle diskuse je vicemene asi neplodna, protoze dokud si to nevyzkousite... :­)­)




Odpovědět0  2
tombominos (1237) | 28.4.201921:13
Vem te si PC, zapojte ji k 55­' 4k telce, sednete si do kresla 2,5m od toho a hrajte ve 4k.. a pak budete mozna vedet, co mysim tim WOW efektem a proc to ma oproti upocenemu 22­-24 TNku­(IPS­) na stole uplne jiny grady i presto, ze ten HW ty konzole je slabsi a grafika treba taky... Ja mam doma oboje a nikdy jsem nebyl a a ni nejsem­"konzolista­", ale predstavy nektery PC uzivatelu o tom, jak se hraje na konzoli, jsou srandovni..
Odpovědět0  2
JUWARE (489) | 28.4.201923:42
Jen tak pro info. K Vánocům jsem dětem své sestry věnoval herní konzoli a ona má právě 55­" televizi LG, takže jste se docela trefil, nicméně gauč je spíš tak 4 metry od televize a musím říct, že jsem z toho neměl žádný WOW efekt, jaký popisujete. Asi mám na to prostě jiný názor než vy.
PS: Nevím, zda se to k Vám doneslo, ale vyrábí se monitory s větší úhlopříčkou, než 24­" a to klidně IPS ve 4K a 10bit.
No a za další, parametry u televizí jsou často spíš jen marketingový žvást, který ve skutečnosti není až tak založen na skutečnosti. Například obnovovací frekvence 800Hz, nebo to, že dodnes mnoho výrobců ani není schopno dát do televize HDMI ve verzi 2.0, nebo vyšší. Jako fakt nečekejte nějaké úžasné parametry u cenově dostupných televizí. Ty se totiž nachází v kategorii 50 000,­- a víc a někdy ani tam není vše, jak by si člověk za ty peníze představoval. Vámi zmiňované HDR u levných modelů rozhodně není to samé HDR co u těch vrcholových a mnohdy jsou ty efekty spíš na škodu, než k užitku. No a co se týče rozlišení, tak silně pochybuji, že poznáte rozdíl zda to běží ve 4K, nebo FullHD z gauče, když stejně většina her na konzolích jsou jen softwarově interpolované a nejedná se o nativní 4K.
To jen k těm televizím a jejich úžasnosti, kterou jste zjevně opojen. A jen tak mimochodem i TN panely doznaly značného posunu za ty roky. Neříkám, že je to něco dokonalého, ale hráč u PC většinou sedí přímo před monitorem a tak mu až tolik pozorovací úhly nevadí a současné TN mají po kalibraci poměrně slušné podání barev, když nepočítám úplně tu nejnižší a nejhorší třídu.
Odpovědět2  0
tombominos (1237) | 29.4.201913:41
Koukat ze 4m na 55­", to si neuzijete ani moc ty filmy.. spatny setup.
Jinak hledate ­'proc ne­', misto ­'proc jo­'..coz je asi nas narodni sport :­)­)
Hezky den :)
Odpovědět0  1
JUWARE (489) | 28.4.201920:19
Ještě jsem chtěl dodat jednu věc. Pokud chcete něco srovnávat, vždy musíte nastavit rovnocenné podmínky. Takže při srovnávacím testu, jestli hra vypadá na konzoli lépe, nebo na PC, bych použil stejný monitor­/televizi, nebo alespoň s co nejpodobnějšími vlastnostmi. Když budete srovnávat jízdní vlastnosti aut, tak taky nebudete říkat, že jízda ve Škodě fabii může být komfortnější, protože s ní pojedete po dálnici, než v Mercedesu třídy S, protože s ním pojedete po poli.
Odpovědět1  1
tombominos (1237) | 28.4.201921:03
Samozrejme, ze v teoreticke rovine muzete srovnavat techniku PC a konzole a PC bude mit lepsi. Jaky to ma ale smysl, kdyz bezny Frana nakonec vidi obraz na telce a bezny karel na moitoru a je to jiny?
Srovnavat muzete na ruznych urovnich. Vy chcete srovnavat konzoli s PC jako by bylo PC. Ja se Vam snazim vysvetlit, ze je to blbost, protoze takhle se konzole nepomeruji, neni to PC a dokud si to nevyzkousite, tak stejne nebudete vedet, o cem s Vami mluvim..
Odpovědět1  1
Andir (747) | 29.4.20198:50
jak tady někdo psal o koupi bazarových her na konzole a pak prodeji to je asi jako si to na PC stáhnout z warezu ;­) takže opět nic, těch pár her co je jen na konzole které jsou navíc pořád to samé a na PC jsou více než plnohodnotné alternativy nenahradí to co na konzolích chybí tam chybí celé žárny, ano dnes si na konzolích mohu pustit film ale už si tam blbě najdu recenzi filmu blbě si najdu nápovědu ke hře atd atd atd, když jsem k bráchovi šel aby mi řekl IP a mac adresu konzole netušil jak to najít na PC pár kliknutí. Konzole jsou pro lidi co si chtějí max zahrát sing hry a nic víc neřeší nezvládají atd. PC je pro lidi co chtějí více hrát multy, mít pořádný výkon obraz FPS, více monitorů aktivně přepínat atd. to prostě konzole zvládat nebudou, nemluvě o málo stačítkách na ovladači takové wowko kde mi ani nestačila klávesnice by si PS neškrtalo nebo Warthunder kde potřebuji podrobné ovládání všeho. A hlavně já rád hraju téměř všechny žánry a kde chybí strategie moby atd vůbec ani zadarmo.
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 29.4.201916:56
To je pěkná hloupost tvrdit, že bazarové hry jsou jako warez. To je stejně opět příměr k autům říci, koupit ojeté vozidlo z druhé ruky je vlastně jako krádež.
Odpovědět0  0
tombominos (1237) | 29.4.201918:22
Jeste, aby Vam taky dal i za pravdu..
Samozrejme, ne kazda hra ma WOW efekt. Jsou novejsi hry, ktere vyapdaji opravdu dobre na konzolich a prave skrze tu velkou televizi, hyrive barvycky, atd..ten WOW efekt nastava. Je to trochu podobne jako u filmu...puist te si svuj oblibeny film na treba 55­" OLEDu ­(ale ne ze 4m...­) a budete se kochat tim, ze uvidite ve scenach spoustu drobnosti, ktere clovek pred tim nevidel...
Jinak jak jeste psal ­'nekomplikator­'..konzole jsou o jednoduchosti a zabave. Opravdu muzete prinest druhy gamepad a hrat treba 2 proti sobe. Tohle na PC uz davno nejde. Ja si treba rad zahraji Grand Turismo, ktera patri k novym hram a na tom OLEDu vypada fakt suprove :)
Odpovědět0  1
JUWARE (489) | 28.4.201912:06
Ještě dodám, co jsem teď dohledal na interentu ohledně výkonu GPU:
PlayStation 4 ­- 1,84 TFLOPS
PlayStation 4 Pro ­- 4,20 TFLOPS
Obě mají 8GB GDDR5 sdílenou pro všechny operace
GeForce GTX 1080 ­- 9 TFLOPS
Karta má 8GB GDDR5X jen pro sebe.

Zdroje:
https:­/­/www.playstation.com­/cs­-cz­/explore­/ps4­/tech­-specs­/
https:­/­/twitter.com­/nvidia­/status­/728771223522410496?lang=cs
Odpovědět3  1
tombominos (1237) | 28.4.201912:11
Viz predchozi prispevek...nejde o vykon a detaily..ale o celkovy dojem, ktery hra na televizi zprostredkuje. Duvody jsem tam uvedl.
Odpovědět0  4
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.