reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jsou za změnami vedení AMD v Itálii mocenské boje ?

26.6.2008, Pavel Boček, aktualita
Jsou za změnami vedení AMD v Itálii mocenské boje ?
Společnost AMD oficiálně oznámila, že její řady v Itálii opouští starší viceprezident a manažer pro oblast EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika), Emilio Ghilardi, kterého nahradí Gustavo Arenas v srpnu. Ghilardi dříve pracoval v Hewlett-Packard...
Společnost AMD oficiálně oznámila, že její řady v Itálii opouští starší viceprezident a manažer pro oblast EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika), Emilio Ghilardi, kterého nahradí Gustavo Arenas v srpnu. Ghilardi dříve pracoval v Hewlett-Packard jako viceprezident a hlavní manažer divize spotřební a obchodní divize pro oblast EMEA. Spolu s ním odchází Alberto Macchi z důvodu odchodu za novými příležitostmi. Pozadí toho všeho je ale velmi zajímavé.



Podle serveru Fudzilla totiž v Miláně, kde sídlí vedení, jsou dvě skupiny - nejstarší skupina Giuliana Meroniho, korporátního EMEA prezidenta AMD, který před nějakými dvaceti lety založil pobočku pro Itálii a později celou Evropu, a mladší duo Alberto Macchi (kterého jako bývalého zaměstnance Motoroly pozval do AMD právě Meroni v roce 2005) a Giuseppe Amato. Většina prý podporovala druhou skupinu, ale Giuliano Meroni má díky své dlouholeté pozici v AMD velký vliv. Alberto Macchi však udělal tu chybu, že obešel Meroniho a propustil člověka jménem Gianluca Degli Esposti; to by ještě nebyl takový problém, kdyby ale tento nebyl dobrý přítel Meroniho. Ten tedy Macchio propustil (mj. mu asi byl také za vinu dáván neúspěch Barcelony) a na jeho místo nastoupí Ghilardi; zajímavostí ještě je, že nyní jsou všichni viceprezidenti EMEA Italové.

Nicméně zpět k potvrzeným informacím. K těm patří informace od viceprezidenta marketingu grafických karet, Matta Skynnera, a viceprezidenta pro prodej grafických karet, Johna Byrneho. Ti jsou přesvědčeni o tom, že nové grafické karty Radeon HD 4870 X, založené na jádrech R700 (tedy dvě jádra RV770 XT), o mnoho porazí konkurenční GeForce 280 GTX s čipy GT200. Testy Radeonů HD 4870 tomu nasvědčují, neboť místy nejsou ani tyto mainstreamové karty moc daleko od high-endových modelů NVIDIE. Pokud budou dvoučipové karty alespoň o polovinu rychlejší než jednočipové, udrží si AMD prvenství i po příchodu GTX 280 s paměťmi GDDR5. Karty jsou prý již hotovy, nyní se v AMD pracuje na ovladačích.



Stejnou cestou výroby se chce AMD vydat i dále, kdy se budou vyrábět poměrně úsporné, ale výkonné menší čipy pro mainstream (díky velikosti také bude i výroba výnosná a karty nebudou tak drahé) a pro high-end je prostě spojí. Stejně tak to tedy bude s RV8x0 (RV870 ?) a R800. Prozatímní odhad jejich příchodu je příští rok, já osobně tipuji přibližně leden pro RV870 a o měsíc později R800. Bude se ještě asi jednat o 55nm technologií vyráběná jádra, neboť 45nm proces nastoupí někdy v době mikroprocesoru Fusion (kdy se budou jak CPU, tak GPU jádra dělat 45nm procesem), což již asi bude doba pro RV970; to je však jen spekulace.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4)
reklama