reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jupiter se Saturnem předvedou po 800 letech velkou konjunkci

9.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Jupiter se Saturnem předvedou po 800 letech velkou konjunkci
Už dnes nelze dvojici Jupiter a Saturn přehlédnout na noční obloze, a to zvláště brzy večer, kdy se smráká a hvězdy nejsou ještě vidět. Tato dvojice planet se ale brzy k sobě přiblíží natolik, že v podstatě vytvoří jeden velký bod. 
Jupiter a Saturn jsou tak již dnes u sebe na obloze velice blízko, ale pokud budeme mít 21. prosince v noci štěstí na počasí, budeme si moci prohlédnout "Vánoční hvězdu", jaká tu nebyla od roku 1226. V tu dobu se tak po téměř osmi stech letech tyto planety k sobě z našeho pohledu přiblíží natolik, že je bude dělit pouze desetina stupně. 
 
 
Astronomové sami mluví o Velké konjunkci roku 2020, která přitom nastane shodou okolností v den zimního slunovratu. A pokud budeme vybavení vhodným teleskopem, bude možné pozorovat obě planety v jednom záběru, což je skutečně velice vzácná příležitost. Samozřejmě zde mluvíme o běžných amatérských teleskopech, ne o Gran Telescopio Canarias a podobných. 
 
 
Poslední taková příležitost se přitom sice naskytla v hlubokém a temném středověku, ale my (či naši potomci) na tu příští tak dlouho čekat nebudeme, neboť další velká konjunkce Jupiteru a Saturnu nastane v roce 2080. 
 
Obě planety započaly letošní prosinec vzdáleny pouze dva stupně od sebe, což lze zhruba určit jako šířku palce na natažené ruce. V polovině měsíce budou od sebe vzdáleny na jihozápadní obloze už jen na průměr Měsíce, který nám 16. prosince navíc poskytne vhodné měřítko, neboť bude jen pár stupňů opodál a konjunkce samotná pak nastane o šest dní později. Uvidíme tak, jak bude vypadat výsledný objekt, který vytvoří Jupiter se svou magnitudou -2,0 a Saturn s 0,6.
 
V optice vhodného teleskopu by měly být vidět i čtyři největší měsíce Jupiteru, Europa, Io, Callisto a Ganymede, přičemž vzdálenější a menší Saturn ukáže především své prstence, díky nimž se bude zdánlivě jevit jako stejně velký objekt jako Jupiter. Kdo ale takovou výbavu nemá, může se alespoň podívat na živý stream z Lowellovy observatoře:
 


reklama