Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kanadská firma ATi slaví 20. výročí

20.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Kanadská firma ATi slaví 20. výročí
Ani se to nezdá, ale firma ATi je s námi už dvacet let. Byla založena 20. srpna 1985, na svědomí to mají K.Y. Ho, Benny Lau a Lee Lau. Všichni pocházejí z Hong Kongu. Během následujících pěti měsíců společnost dvakrát změnila jméno. Nejdříve...
Ani se to nezdá, ale firma ATi je s námi už dvacet let. Byla založena 20. srpna 1985, na svědomí to mají K.Y. Ho, Benny Lau a Lee Lau. Všichni pocházejí z Hong Kongu. Během následujících pěti měsíců společnost dvakrát změnila jméno. Nejdříve na Array Technologies Inc. a 18. prosince 1985 pak konečně na ATi Technologies Inc.




Společnost nejprve produkovala integrované grafické čipy pro výrobce počítačů, po dvou letech však začala přímo s dodávkami grafických karet EGA Wonder a VGA Wonder pod značkou ATi. Mezi častými zákazníky byla například firma IBM, která značně určovala vývoj ATi.

V listopadu 1993 se ATi stala obchodní společností. Akcie byly nejprve k mání na burze v Torontu (Toronto Stock Exchange). V listopadu 1998 pak byl K. Y. Ho, prezident ATi, vyhlášen za nejlepšího podnikatele Kanady. O pouhé dva měsíce později se dostal do žebříčku 25 nejúspěšnějších podnikatelů na světě vyhlašovaném Business Week Magazine.

V červnu 1999 pak společnost ATi poprvé v historii překonala obrat jedné miliardy dolarů za rok. Ani ne o rok později představila ATi velmi úspěšnou řadu grafických karet Radeon. V lednu 2002 se pak ATi dostala i na trh wifi díky Imageonu 100.

ATi nyní zaměstnává celosvětově přes 3300 lidí a její příjem činí přes dvě miliardy dolarů ročně.

Zdroj: www.ati.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.