Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kapesní počítač s telefonem – chytrý telefon?

3.9.2002, Michael Rada, článek
Kapesní počítač s telefonem – chytrý telefon?
Dnešní článek se bude věnovat malému přehledu kapesních počítačů s integrovanou funkcí mobilního telefonu. Řekneme si nejen o přístrojích, které se již na trhu objevily, ale zároveň si i představíme několik novinek.
Na začátku mi prosím dovolte malou polemiku. Proč jsou stejně nazývány mobilní telefony s velmi omezenou funkcí PDA a plně funkční PDA, která jsou doplněna funkcí mobilního telefonu? Připadá mi to, jako by si autoři různých článků chtěli ulehčit práci. Prostě hodí všechno do jednoho pytle a čtenář se pak dozvídá o Smart phones, nebo-li Chytrých telefonech, které se začínají dostávat mezi běžné uživatele. Skutečnost je však jiná, to co dnes nabízí mobilní operátoři sice jsou tzv. chytré telefony, ale v žádném případě to nejsou (až na výjimky) žádné plnohodnotné kapesní počítače. O tom Vás přesvědčím za chvíli.

Záměrně v dnešním přehledu vynechám mobilní telefony NOKIA 9010, 9110 a 9210. Ty jsou na rozhraní kategorií, o nichž budeme psát; ale my se chceme věnovat přístrojům typu PDA jak je uvedeno výše v textu.

První přístroj o kterém si dnes povíme, je TOSHIBA 2032 nazývaný též AUDIOVOX THERA. Je to plnohodnotný kapesní počítač s OS MS Pocket PC 2002, určený pro sítě 3G - konkrétně pak pro Asijský trh se sítí CDMA. Po technické stránce nám toto PDA nabízí následující:



Tab. 1 - Specifikace smartphone TOSHIBA 2032




Obr. 1 - Obrázek smartphone TOSHIBA 2032

THERA je jak dobrým kapesním počítačem, tak i dobrým mobilním telefonem. Jedná se o plnohodnotnou mobilní kancelář, která uživateli nabízí možnost práce a zábavy bez větších omezení. Naopak rychlé datové přenosy, které tento počítač poskytuje, umožňují i přenos videosignálu a to v reálném čase. Bohužel si tuzemský uživatel bude zatím ještě muset počkat, protože sítě 3G se zatím rýsují v Evropě jen na papíře (s několika málo výjimkami).

Dalším přístrojem který si dnes představíme, je kapesní počítač s OS PALM. Jedná se o výrobek společnosti HANDSPRING, konkrétně pak o model TREO 300, do kterého se také tento výrobce rozhodl integrovat funkci mobilního telefonu. Když jsem se setkal poprvé s tímto přístrojem na síti internetu, byl jsem nadšen. Nadšení však trochu pokleslo když jsme jej držel poprvé v ruce v obchodě anglické sítě DIXONS (která se chystá i v našich končinách vyvolat cenovou válku). Zklamán jsem byl především velikostí tlačítek a displeje samotného. TREO je sice malé jako mobil střední třídy, ale ovládání je vhodné spíše pro dětské, nebo něžné ženské ruce.



Tab. 2 - Specifikace smartphone HANDSPRING TREO 300



Obr. 2 - Obrázek smartphone HANDSPRING TREO 300

TREO 300 má stejně jako všichni jeho souputníci své příznivce i odpůrce.Výhodou by u něj měla být integrovaná QWERY klávesnice (bohužel je strašně drobná), stejně jako použitý OS (zde jde o zvyk), špatný integrovaný reproduktor a zdířka pro připojení HF sady nekompatibilní s 2,5 mm jackem. Přesto máte-li slabost pro PALM OS a chcete-li PALM s integrovaným telefonem, je TREO řešením právě pro Vás.

Třetí v řadě je výrobek značky SAMSUNG, konkrétně se pak jedná o SPH-i300, který vzbudil pořádný rozruch již koncem roku 2000.Bohužel mu trvalo téměř rok, než se dostal na trh, což se projevilo i ve zvýšené nutnosti obhajoby své pozice vůči konkurenci. I tento výrobce - stejně jako jeho konkurent výše - si vybral pro svůj přístroj OS PALM a to ve verzi 3.5.



Tab. 3 - Specifikace smartphone SAMSUNG SPH-i300



Obr. 3 - Obrázek smartphone SAMSUNG SPH-i300

Co se mi u tohoto přístroje velmi líbí, je především jeho vzhled. Připomíná mi totiž první přístroje z dob, kdy mobilní telefony přecházely z aut i do rukou uživatelů. Na rozdíl od těchto přístrojů má však velký, barevný displej a umožňuje i plnohodnotnou práci s kapesním počítačem. Nevýhodou je absence podpory rychlých přenosů a samozřejmě absence lepšího displeje a slotu pro rozšíření paměti pomocí paměťových karet.

Posledním z představených přístrojů bude „novinka“, která opětovně vznikla v dílnách společnosti SAMSUNG. Jedná se o PDA uváděné na trh pod názvem SPH-i700. Na tomto přístroji je znát nový přístup výrobce; to dokazují i výrazná zlepšení, která s sebou oproti předchozím modelům přináší.

Hlavní změnou, kterou se liší tento přístroj od svých předchůdců, je integrace nového Operačního Systému. Již totiž není používán PALM OS jako u modelu výše, nýbrž OS Windows Pocket PC 2002.



Tab. 4 - Specifikace smartphone SAMSUNG SPH-i700



Obr. 4 - Obrázek smartphone SAMSUNG SPH-i700

Jak vidíte sami výše jedná se u SPH-i700 o skutečně designově provedené zařízení. Stříbrná barva kapesním počítačům prostě sluší a to potvrzují i nové přístroje, které se představují uživatelům na celém světě.

Uživatel SPH-i700 nepotřebuje k telefonování HF, integrovaný reproduktor a mikrofon zastanou plně funkci sami. Bohužel nejsou známy bližší technické údaje, čemuž se nemůžeme divit, protože schválení k provozu a prodeji bylo výrobci dáno teprve 26.08.2002, tedy 4 dní před napsáním tohoto článku.

Vím, že tento článek je jen malým průřezem světa kapesních počítačů s integrovanou funkcí telefonních přístrojů. Přístroje jako SIMENS LOOX a další jsem záměrně vynechal, protože náš server - stejně jako mnoho dalších - o něm již informoval dosti obsáhle. Doufám, že se na mne proto nehněváte a těším se na setkání nad dalšími články.
MR