reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Když ani čtyři monitory nestačí

22.6.2006, Karel Polívka, článek
Když ani čtyři monitory nestačí
Po recenzi základní desky Gigabyte GA-8N SLI QUAD Royal tu máme volné pokračování, jež se zaměřuje na možnost multimonitorové konfigurace v podobě vskutku nadstandardního počtu monitorů. Zmíněná základní deska zde bude figurovat ve spojitosti s 8 LCD panely.

Zajímavost od Gigabyte


Tento článek vznikl v návaznosti na test základní desky Gigabyte GA-8N SLI Quad Royal, která je něčím výjimečná. Je postavena na čipové sadě nForce4 SLI x16, což je spojení dvou samostatných čipů, přičemž každý z nich má 16 linek PCIe. To umožňuje zapojení dvou grafických karet do SLI režimu s využitím obou slotů PCIe x16 v plnohodnotné konfiguraci 16 linek PCIe pro každou kartu, což je vlastnost čipové sady. Inženýři z Gigabyte se však rozhodli, že svůj počin obdaří něčím extra, čím by se od konkurečních řešení odlišoval.

Základní desku tak osadili čtveřicí slotů PCIe o délce PCIe x16 (čili při osazení 4 grafických karet je každý tento slot zásoben 8 linkami PCIe). Takový model uvedl Gigbyte jako první (např. stejně jako základní desku postavenou na čipové sadě i975X) a o této desce se mluvilo už před rokem (reálně se však na náš trh dostala až letos). Další výrobce, který přišel s podobnou základní deskou s čtveřicí slotů PCIe x16, se stal později Foxconn.




demo počítač - kompletně založen na produktech Gigabyte





Tato vlastnost umožňuje nadstandardní množství připojených monitorů s pomocí standardních grafických karet pro PCIe x16. Čtveřice slotů PCIe x16 = možnost osazení 4 grafických karet s dvojicí nezávislých obrazových výstupů. Díky tomu lze připojit 8 LCD monitorů s tím, že každý z nich může zobrazovat vlastní signál. Grafické karty tak mohou být low-endové modely s cílem realizace multimonitorového pracoviště bez ohledu na výkon (není tak třeba nějaké nestandardní a hlavně o poznání dražší řešení) nebo high-endové typy, s nimiž je možné prohánět se např. v kokpitu letadla v maximálních detailech a rozlišení pro danou konfiguraci.

Dalším otazníkem je však počet herních titulů, které zobrazení na vyšším počtu monitorů nativně podporují. Navíc opodstatnění tohoto řešení by se v herním nasazení projevilo nejvíce v případě nativní podpory většího počtu monitorů než čtyřech (pak by byly ale nutné o poznání výkonnější grafické karty). Jinými slovy - ano, opodstatnění je pro opravdu specifické nasazení (ať už pracovního nebo herního charakteru). Co jsem se různě díval, nadšenci svá početně obsáhlá multimonitorová pracoviště řešili různými nestandardními kombinacemi a díky této desce od Gigabyte je možné použít třeba i obyčejnou čtveřici takřka low-endových "nVidií" :-).







8 demonstračních 17" LCD panelů LG připraveno k akci

Následuje obrázek jen pro ilustraci možného rozložení různých aplikací na takovémto počtu monitorů: vlevo nahoře hlavní stránka Seznamu, pod ní průzkumník - tedy využití plochy v podobě souborového manažeru, dále přes dva monitory horizontálně zobrazený web Světa hardware, následuje textový dokument - zdrojový kód webové stránky, pod ním Adobe Photoshop - editace fotografie, vedle prohlížeč obrázků ACDSee a nad ním jedna zcela volná plocha pro libovolné využití. Vypadá to sice na první pohled poněkud exoticky, ale na druhou stranu mám na svém počítači v podstatě všechny tyto aplikace neustále naráz spuštěné a v tomto případě jsem měl nad všemi přehled - bylo to docela zajímavé a dokázal bych si na to přivyknout (následné přesedlání k jednomu monitoru bylo jako za trest).

Specifická využití pro takový počet monitorů by se ale našla - například sledování nějakého objektu/prostoru pomocí kamer (jeden monitor - jedna kamera), sledování dění na burze apod. Pro běžné domácí nasazení a nebo do kanceláře to však opravdu není.





Spočítejme si teď tedy finální náročnost tohoto řešení se 4 grafickými kartami. Cena základní desky Gigabyte GA-8N SLI QUAD Royal je řekněme cca 5400,- včetně DPH. V našem případě jsme měli použité grafické karty Gigabyte GV-NX66T128D, což je GeForce 6600GT 128MB (cenově se tedy jedná o kartu za zhruba 2800 Kč s DPH). Celkem to tedy máme 5400 + 4 x 2800 = 16600 Kč. Za tuto cenu tak dostaneme systém se standardními grafickými kartami (jež jsou mimo jiné schopné rozhýbat současné hry) k němuž je možné připojit 8 monitorů.

Pokud bychom ale zcela vůbec nepotřebovali výkon a jednalo by se nám čistě o zobrazování na více monitorech, mohly by se do role grafických karet postavit například takové GeForce 6200TC, jejichž cena se pohybuje kolem 1200,- Kč včetně DPH. Celek posléze vyjde na 5400 + 4 x 1200 = 10200 Kč.

Pro využití možnosti zobrazení na 3 nebo 4 monitorech je ostatně možné použít například i základní desku disponující dvěma sloty PCIe x16, kterých je na trhu celý řada a mnozí z vás ji už mají doma. Tu už pak jen stačí doplnit dvojicí moderních grafických karet s dvojicí DVI výstupů pro zaručení kvalitního obrazového výstupu pro moderní LCD panely.

Naproti tomu se teď podívejme na některá jiná řešení v podobě samostatných karet, které umožňují připojení více monitorů než dvou se zobrazováním samostatného signálu na každém z nich.


ATi FireMV 2D


FireMV 2200 PCI, FireMV 2200 PCI Express, FireMV 2400 PCI, FireMV 2400 PCI Express

Společnost ATi má ve svém sortimentu vedle široké nabídky standardních grafických karet známých pod označením Radeon také karty ryze pro profesionální pracovní nasazení. Ty se dělí do dvou sérií. První je ATI FireGL a druhá je FireMV. Rozdíly jsou mezi nimi zejména v cílení, čímž je spojený zcela odlišný výkon. Série ATI FireMV (2D) je zaměřena ryze na podporu více monitorového zobrazení v podobě dvou a nebo čtyř monitorů (ostatně zkratka MV znamená Multi-View). Naproti tomu série FireGL (3D) je zaměřena ryze na rendering a prioritou je tedy výkon.

ATI FireMV™ Multi-View Graphics Accelerators
Název řešení
FireMV™ 2200 PCI Express
FireMV™ 2200 PCI
FireMV™ 2400 PCI Express
FireMV™ 2400 PCI
Sběrnice
PCI-Express
PCI
PCI-Express
PCI
Konfigurace paměti
128MB DDR
64MB DDR
256MB DDR
128MB DDR
Podpora pro rozhraní
Dual DVI nebo D-Sub
Dual DVI nebo D-Sub
Quad DVI nebo D-Sub
Quad DVI nebo D-Sub
Konektor
DMS-59
DMS-59
VHDCI
VHDCI
Velikost karty
Low Profile / Poloviční délka
Low Profile / Ultra Poloviční délka
Low Profile / Poloviční délka
Low Profile / Poloviční délka
Maximální rozlišení - analog
2048x1536
2048x1536
2048x1536
2048x1536
Maximální rozlišení - digital
1600x1200
1600x1200
1600x1200
1600x1200
Orientační cena
cca $130 - $170
cca $130 - $160
cca $500
cca $365 - $460


Ve spojitosti s cílením tohoto článku jsou tedy zajímavé karty FireMV 2400, které umožňují k sobě připojit čtveřici monitorů, jež obhospodařují zcela nezávisle na sobě. Podívejte se však na orientační cenu těchto karet.


Matrox QID LP PCIe


Matrox má také v nabídce řešení, které přímo podporuje zobrazení na více monitorech, než pouze na dvou. Jedná se o kartu vybavenou nestandardním konektorem, z něhož vystupuje čtveřice kabelů, které jsou na koncích zakončeny klasickým konektorem pro připojení k rozhraní DVI. Karta je v Low-profile provedení, obsahuje 128 MB paměti a čip je přikryt pasivem, jenž je zvrchu doplněn malým ventilátorem. Výpočetní výkon není prioritou - cílení je pouze na zobrazení na více monitorech a kvalitní obrazové výstupy. Co je však extrémně vysoké, je cena tohoto řešení. Podle Maxtoru se jedná o $790 (USD)





Matrox Dual/TripleHead2Go


Samostatným případem jsou přídavná řešení od Matroxu v podobě DualHead2Go/TripleHead2Go, která však slouží pouze k rozšíření jednoho signálu jdoucího z grafické karty a jedná se o článek nacházející se mezi grafickou kartou a monitory - původní signál stále tedy zpracovává libovolná běžná grafická karta uvnitř počítače a zařízení od Matroxu se pouze postará o rozšíření tohoto signálu (z toho také plyne skutečnost, že pokud bude mít grafická karta v počítači nekvalitní obrazový výstup, tak ten dále zdědí i další přes DualHead2Go/TripleHead2Go připojené monitory.

Nejedná se tedy o případ, kdy je možné připojit monitor navíc, na kterém by se zobrazoval zcela samostatný signál. Pomocí softwaru je sice možné definovat, aby se na monitoru A objevovala konkrétní aplikace a na monitoru B zase jiná (je tedy možné mít na každém monitoru jinou aplikaci), avšak stále se jedná o jeden jediný signál jdoucí z grafické karty, proto například není možné mít puštěná rozdílná videa ve Full-screenu (jedno na monitoru A a druhé na monitoru B). Protože se však jedná o jeden signál jdoucí z grafické karty, tak je možné na druhou stranu video ve Full-screen režimu roztáhnout přes všechny 3 a nebo 2 monitory a to naopak může představovat velkou výhodu, protože v případě samostatných obrazových výstupů ze strany grafické/grafických karet toto nelze. Vadou na kráse je ovšem především cena těchto řešení.


Matrox DualHead2Go (umožňuje připojení druhého monitoru)

Orientační cena na našem trhu: cca 4200 Kč s DPH, zařízení vyžaduje externí napájení



Matrox TripleHead2Go (umožňuje připojení dalších dvou monitorů)

Orientační cena na našem trhu: cca 8000 Kč s DPH, zařízení vyžaduje externí napájení




Matrox TripleHead2Go, tedy možnost roztáhnout šířku signálu na trojnásobek, vyjde skoro na stejné peníze, jako čtveřice grafických karet GF6600GT, přičemž možnosti takovéhoto řešení jsou o poznání dále - stačí mít jen potřebnou základní desku (a také odpovídající zdroj samozřejmě - to ale není až tak finančně náročná záležitost, navíc čtveřice grafických karet GF6600GT není energeticky natolik náročná, aby byl nutný kdovíjak výkonný zdroj - samozřejmě nějaký starší zdroj standardu ATX12V v1.3 ve spojení s nějakým tím dual-core procesorem se v takovémto případě opravdu moc nehodí.

Opodstatnění pro pořízení zařízení DualHead2Go, případně TripleHead2Go, tedy vidím v tom, že lze bez jakýchkoli zásahů do počítače k němu připojit další monitor za účelem rozšíření pracovní plochy. Cena zařízení je ale vzhledem ke schopnostem natolik vysoká, že je pro dlouhodobé nasazení zkrátka nevhodná, protože to je možné realizovat jiným způsobem (přestože složitějším), který přinese daleko více možností.
reklama