reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kniha Palm OS podrobně a prakticky

18.5.2007, Petr Hájek, článek
Kniha Palm OS podrobně a prakticky
Navzdory četným pozitivním prognózám a vizionářským článkům, jež se šířily po internetu několik let, se PDA bohužel nerozšířily tak, jak jim bylo předpovídáno. Jako jeden z důvodů, proč k tomu úspěchu nedošlo, se často uvádí malá informovanost osob "mimo komunitu." Jakýkoliv pokus o prolomení těchto bariér je tedy třeba kvitovat s velkým povděkem...
V knižní řadě "Snadno a Rychle" se svého vydání dočkal titul "Palm OS podrobně a prakticky" od Ondřeje Zaorala. Kniha předpokládá, že jste si již úspěšně zvolili svoji za operační systém Palm OS a také to, že máte základní znalosti o pojmech - tušíte, co je PDA, k čemu zhruba slouží apod. Kniha je tedy primárně určena zájemcům o tuto platformu, ovšem je pochopitelně možno (jakožto ještě stále váhající člověk) v ní dohledat další podnětné inspirace k přemýšlení o výběru. Tisková kvalita knihy, stejně jako její layout i font je perfektní, nikde ani náznak chybičky, který by znepříjemňoval čtení (občas chybějící interpunkční znaménka budou patrně vadit pouze češtiny znalým vrtalům mého kalibru, nikoliv běžnému čtenáři). Jedná se o útlý paperback se 120 stránkami, který je tematicky rozdělen do 4 sekcí, o kterých se zmíníme trochu podrobněji.

V části "A. Seznámení s Palmem" je věnován prostor těm největším základům, čtenář se zde dozví, jak Palm nainstalovat a zprovoznit, počítaje v to i takové detaily jako nabití a připojení k různým OS (sice chybí Linux, ovšem tito uživatelé patří mezi velmi pokročilé, takže bych nečekal, že budou mít po přečtení návodu či jiné dokumentace větších problémů). Další kapitola se zaobírá synchronizací a instalací (speciálně češtiny), pod číslem 3. se skrývá kapitola "Základní orientace v prostředí Palm OS" s přihlédnutím k jemným nuancím a specialitám Palm OS (lišty, menu, tlačítka, šipky, ...), sekce 4. je ve znamení Graffiti a je naplněna radami a triky, jak se s tímto zadávacím systémem poprat, pátá část je věnována základnímu nastavení, od data a času, přes bezdráty, až po barvy. Kapitola č. 6 se zaměřuje na práci s paměťovou kartou a kromě vlastního zdůvodnění, proč vlastně kartu pořizovat se tu dozvíme i další cenné informace typu "kopírování aplikací mezi paměťovou kartou a pamětí Palmu."




Sekce "B. Aplikace v Palmu" otevírá s kapitolou 7. aplikace "Kalendář" a čtenář si může pročíst pár rad pro začátek vedení agendy. Kapitola 8. s podtitulem "Úkoly" ostří pozornost na vedení "fajfkovacích" úkolů, 9. část probírá práci s kontakty, 10. se věnuje poznámkám. 11. sekce je věnována zápisníku, 12. výdajům a záznamům o financích, kapitola 13. má velmi důležité téma - "Multimédia" typu fotky a video, jak je dostat do Palmu, prohlížet i upravovat, kapitola 14. je o hudbě a aplikacích RealPlayer a Pocket Tunes a kapitola 15. seznámení s Palm Desktopem - zde mě zprvu trochu mátlo uvedení Palm Desktopu na konec, má to ovšem svoje opodstatnění s ohledem na fakt, že právě z této centrály jsou dostupné všechny funkce - od kalendáře, přes úkoly až po ony multimédia. Kapitola 16. uzavírá tuto sekci praktickou kapitolou "První dny s Palmem."

Kniha má 2 přílohy - Přílohu A., tj. Slovníček použitých výrazů a Přílohu B. - Anglicko-český slovníček pro Palm Desktop.

Po zevrubném přečtení musím konstatovat, že kniha je velmi pěkným a přehledným úvodem do problematiky Palm OS aplikací a i když časem budou některé její informace ztrácet na aktuálnosti, ta nejdůležitější "dřeň" vespod se nám do budoucna příliš měnit nebude (některé věci se nezměnily prakticky od dob Palm OS 3.5, a to je cca 5 let). Text je hojně prokládán obrázky a plovoucími "okny" obsahujícími zvlášť praktické tipy, na které je vhodné pamatovat. Kniha obsahuje pro lepší předvedení některých speciálních funkcí jistých programů i 4 stránky barevné přílohy - zde je velmi dobře vidět výhody barevně odlišených zápisů, lze se podívat, jak bude vypadat kalendář, náhledy fotografií, programy na přehrávání audio souborů a je tu i screenshot Palm Desktopu.




Abych ovšem jen nechválil, kupříkladu hned s prvním odstavcem nemohu souhlasit, cituji: "Kapesní počítač je bezesporu velice praktickým nástrojem. Ačkoli je jeho existence v souvislosti s "chytrými telefony" často zpochybňována, je právě kapesní počítač (nebo-li PDA) zařízením, které umožňuje uživateli vzít si s sebou téměř všechny druhy digitálního obsahu, a to opravdu kamkoliv." Trochu se obávám, že z takto položené věty by neznalý uživatel mohl pochopit, že přenášet digitální obsah jde POUZE na PDA, což je samozřejmě nesmysl. Naopak, autor v úvodu nezmiňuje trumfové eso PDA - na rozdíl od nepohodlného cvakání joystickem u smartphonů se PDA elegantně ovládají velmi pohodlným stylem (od slova "stylus"). Rovněž u slova "Bluetooth" by se kromě "Bezdrátová technologie pro propojování mobilních zařízení" snad slušelo uvést, že jde o spojovací technologie KRÁTKÉHO dosahu, v době GSM/GPRS/EDGE/UMTS/Wi-Fi/WiMax a já nevím čeho ještě je pečlivá specifikace pro začínající vhodná.

V každém případě nelze neocenit nadšení autora a poctivý přístup k popisované věci, kniha je psaná s láskou a to je zkrátka poznat... :)
reklama