reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ko-Solar chce využít protihlukové bariéry na dálnicích pro solární panely

9.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Ko-Solar chce využít protihlukové bariéry na dálnicích pro solární panely
Solární panely mnohdy zabírají spoustu cenného místa na polích, zatímco jiní hledají cesty, jak je umístit tam, kde by nemusely ničemu vadit. Jedním z potenciálních míst mohou být dle firmy Ko-Solar protihlukové stěny u dálnic.
Solární energetika má spoustu kontroverzních vlastností. Zatímco zaplacení se finančně i emisně už přestává být problémem, zůstávají nevýhody v nárazovosti produkce elektrické energie (což zvyšuje požadavky na dočasnou akumulaci) a nutnost využívat obrovské plochy. To je problém především tehdy, když panely pokrývají a hyzdí běžnou krajinu. Proto se hledají cesty, jak je umístit tam, kde už stejně něco je. Často jsou to střechy domů, do budoucna slibně vypadají i polopropustné perovskitové folie, které mohou pokrývat některé zasklené plochy. Společnost Ko-Solar vidí ideální místo pro panely na protihlukových bariérách u dálnic.
 
Solární panely na protihlukových bariérách Ko-Solar
 
Toto místo se stejně nedá už nijak užitečně využít a pokud dálnice vede směrem z východu na západ, dá se její severní strana využít k instalaci solárních panelů. Tento nápad firma Ko-Solar prezentovala už v roce 2015, více se o ni začalo mluvit o 3 roky později, kdy se začalo i plánovat, ale teprve nyní to vypadá, že se skutečně začne i něco dít. Mělo by se tak stát na 160 betonových bariérách na dálnici I-95 u Lexingtonu v Massachusetts. Severní stěna má délku 915 metrů a je 6 metrů vysoká. Předpokládá se, že by instalace solárních panelů mohla přinést 800-825 MWh energie ročně, což by mělo stačit na napájení zhruba 100-120 domů.
 
Pilotní projekt bude zkoumat, zda se instalací panelů nějak naruší integrita betonových bloků i to, zda nebudou oslňovat řidiče odrazem světla od nich. Pak to může skončit i tak, že budou jen s velmi malým sklonem, který by o něco snížil efektivitu. Hovoří se o tom, že instalace panelů by měla být dokončena na jaře 2022.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama