reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Koncept HTPC: co je dobré vědět

9.10.2006, Pavel Kovač, Jan Vítek, článek
Koncept HTPC: co je dobré vědět
Dnes se podíváme na problematiku HTPC a rozebereme si aktuální HTPC skříně. Na ně se mrkneme z hlediska chlazení, funkčnosti a ostatních aspektů, aby mohli vyniknout favorité pro stavbu domácího kina. Také si probereme jednotlivé komponenty.
Pokud si chceme vybrat skříň pro HTPC, máme na našem trhu několik možností. Můžeme však bohužel téměř zapomenout na barebone; s těmi se již téměř nesetkáme a když už, tak nebývají určené pro domácí kina. Zbývají nám vesměs prázdné skříně s dálkovými ovladači, nebo někdy i bez s příslušnou úpravou ceny. V našich končinách narazíme na více či méně vhodné výrobky těchto firem: 3RSystems, APlusCase, Cooler Master, Chieftec, Eurocase, Lian Li, Origen AE, Silverstone, Thermaltake a Zalman. Každému z nich věnuji krátký přehled s několika připomínkami.


3RSystems

Firma 3RSystems se může pochlubit celohliníkovou skříní HT1100, již jsme před necelým půlrokem recenzovali. Tato skříň pojme běžnou základní desku formátu ATX stejně jako normální ATX zdroj bez ohledu na jeho ventilátor. Zdroj je připojen tak, že nasává vzduch zespodu skříně a posílá jej tunelem do zadní části a ven. Na tento tunel je rovněž možné napojit další ventilátor v oblasti karet, jenž je samozřejmě určen také pro odsávání.


3RSystems HT1100


Jako problém vidím u této skříně její malou výšku a snahu vyřešit chlazení nepříliš vhodným způsobem, který připomíná klasické uspořádání v ATX skříních. Kvůli tomu se dozadu k procesoru vejdou pouze dva 60mm ventilátory, které dnes nejsou žádné terno. Pokud má nějaká komponenta v HTPC být extra chlazena, pak je to právě procesor a není příliš důvodů, proč dávat tunel s odsáváním ke kartám. Zde bych byl nekompromisní a považoval za nutné zvýšit HTPC skříň tak, aby se dozadu nad I/O porty základní desky vešly ventilátory o velikosti alespoň 80mm. Pak by se u skříní jako této nemusely využívat podobné "skopičiny" bez valného efektu, které zbytečně zabírají drahocenný prostor. Dalším a rovněž velmi podstatným důvodem pro větší výšku prázdných HTPC skříní je chladič procesoru. V těchto skříních je velice vhodné, aby tento chladič posílal vzduch dozadu v kooperaci s vysávajícími zadními ventilátory. Jenže do HT1100 se nevešel ani Arctic Cooling Freezer 64 Pro, což nám příliš prostoru evidentně nedává.



Nutno dodat, že tato skříň měla ve výbavě dálkové ovládání s příslušnou softwarovou podporou a se svým černým hliníkovým designem určitě decentně zapadne mezi ostatní obývákové spotřebiče, a to za cenu asi 7500Kč s DPH.


APlusCase

APlusCase GL-2 Black/Silver je klonem předchozí HT1100 s naprosto shodným vnitřním uspořádáním, pouze přední maska je viditelně pozměněná, tudíž mezi GL2 a HT1100 si můžete vybírat vyloženě pouze podle vzhledu. I cena je totiž stejná.


APlusCase GL-2 Silver

Omluvte prosím kvalitu některých fotografií. Také bych byl velmi rád, kdyby výrobci věnovali obrazové prezentaci svých výrobků přinejmenším stejnou pozornost, jako vychvalování jejich předností.


Cooler Master

Cooler Master nabízí tři modely, pojmenované jako Media 250, Media 260 a Media 270. První z nich je velmi podobný předchozím 3RSystems a APlusCase. Má totiž podobné rozměry, ale jinak vyřešený vnitřek, kde se napájecí zdroj přesunul dozadu vedle základní desky, kde máte možnost vidět vespodu otvor pro ventilátor zdroje. Ten se tak (za předpokladu, že použijete zdroj s 12/14cm ventilátorem) rovněž vůbec nepodílí na chlazení vnitřku skříně a všechnu práci musí odvést dvojice 60mm ventilátorů. Na jednu stranu se tímto uložením ušetřilo místo vepředu skříně, ale zato zde není možné vměstnat full ATX základní desku, pouze mATX či ITX (ty ale pro HTPC naprosto postačují).


CM Media 250


Další verzí je Media 260, což je ještě nižší verze, kam se na výšku nevejdou ani PC karty, a vše se tak musí řešit přes AGP či PCI Express redukci (Riser Card), která je obrátí o 90°. Její výška je pouhých 89mm, tudíž se sem stěží vejde standardní ATX zdroj, mimochodem dopředu skříně, odkud vytlačuje teplý vzduch přes boční průduchy. Toto může být problém, pokud bude uživatel chtít HTPC umístit do stísněného prostoru do skříňky pod televizi, jak už tomu tak často bývá. Zde jsou totiž průduchy po plné délce obou stran a markantně se podílejí na ventilaci, tudíž toto je potřeba mít na zřeteli.


Cooler Master Media 260

Dalším evidentním problémem je chlazení CPU. Dnes jen těžko najdeme dostatečně výkonný chladič, který by byl zároveň nízký a dostatečně výkonný. Napadá mě snad jen Zalman CNPS8000 s výškou 62,5mm. Cooler Master chlazení v této skříni řeší přes 60mm ventilátor (můžete jej najít na spodním obrázku v pravém boku) a dvojici 70mm ventilátorů, jež jsou určeny k vyfukování teplého vzduchu v oblasti před CPU socketem, kde obvykle bývají paměťové sloty, směrem vzhůru přes perforovaný horní kryt.

V takto uspořádané skříni to je asi jediný způsob, jak zajistit dostatečné chlazení, protože vepředu není na ventilátor ani pomyšlení a vzadu je veškerý prostor zabrán I/O porty základní desky, sloty pro PC karty a pevným diskem. Koncepce je tedy taková, aby vzduch proudil ven s pomocí 1x 60mm, 2x 70mm a ventilátoru ve zdroji a dovnitř proudil přes všechny ostatní otvory, což se mi nezdá jako zrovna promyšlený systém chlazení. Sice vím, že uspořádat plnohodnotné PC do tak malého prostoru není vůbec snadné, ovšem to nás jako zákazníky také nemusí vůbec zajímat.



Poslední Media 270 je již miniaturní skříň pro základní desky typu ITX s vestavěným 220W zdrojem Flex ATX. Je to v podstatě zmenšenina předchozí Media 260.


CM Media 270


Ventilaci zajišťuje boční 60x15mm ventilátor a také volitelná 60x10mm verze. U ITX řešení se však nepředpokládá, že by bylo zapotřebí použít nějak důmyslné a efektivní chlazení, avšak i zde zůstává nutnost zajistit, aby skříň mohla dýchat jak z boků, tak z horní strany. Nutno dodat, že dálkové ovládání dostaneme pouze k Media 250 a 260, samozřejmě s podporou MS MCE.


Chieftec

Chieftec se může pochlubit v této oblasti především Maestro sérií, která je také primárně určena jako HTPC, spíše než jako staré Desktopy. Jedná se o modely AE-01 a CS-01, které jsou již od pohledu schopny zapadnout i do obývacího pokoje. Tyto skříně se dodávají buď bez, nebo se zdrojem (v tom případě firemním 300W s 80mm ventilátorem). Chieftec se také rozhodl nepřidávat žádné ventilátory do originálního balení, a to může být u zadních 60mm verzí problém, protože na trhu již není zrovna velký výběr v těchto velikostech. Také bych čekal, že při výšce 155mm by už zadní ventilátory mohly mít hranu alespoň o 70mm, ne-li 80mm, což považuji za jasný nedostatek.


Chieftec AE-01-B-B-OP



Chieftec se mi zdá, jako by ve vývoji skříní zamrzl na mrtvém bodě. Jeho výrobky jsou pořád kvalitní a dobré, ale výrobce jako je tento by měl laťku nasazovat a ne ji stále držet na jednom místě, jak činí již několik let. Tyto 'novinky' jsou toho důkazem - mluvím o prostoru, jenž zůstává zoufale nevyužit nevhodně zvolenými prvky, jako si třeba na horním obrázku můžete všimnout nevyužitého prostoru nad pozicemi pro 60mm ventilátory. Při troše úsilí by se zde mohly vejít dva 80mm kousky vedle sebe. Ty by pak mohly být doplněny kulatou mřížkou a jistě by dokázaly zdroji velmi ulevit a celý systém při stejné účinnosti chlazení řádně ztišit.



K těmto skříním také neočekávejte ostatní HTPC doplňky jako dálkové ovládání. To si na jednu stranu můžete dodatečně vybrat sami, ale poté zase budete muset někam vyvést přijímač a také si tím odepřete LCD displej s informacemi (což se dá ale nahradit skrze OSD menu).


Eurocase

Následuje skříň 3D01 od Eurocase, tradičního výrobce levných ulit pro domácí počítače, což je jediná z jeho nabídky, která se dá pro účely HTPC použít. Jde o podstatně zkrácenou verzi předchozích Chiefteců, na níž si můžete všimnout umístění zdroje vepředu (dodávaný je 300W) a dvojice zadních 60mm ventilátorů, které musí společně s 80mm zdrojovým stačit pro chlazení celého systému.


Eurocase 3D01



Je zde ale také téměř po celé ploše perforovaný kryt skříně, a to by mělo zajistit volné stoupání teplého vzduchu nahoru. Ovšem vzhledem ke konfiguraci ventilátorů skrze otvory spíše proudí studený vzduch dovnitř a stálo by za úvahu, zda by nebylo vhodné otočit tok vzduchu dovnitř. Máme tu tedy od Eurocase levný polotovar pro levné a velmi nenáročné HTPC.


Lian Li

Lian Li, to je Mercedes mezi PC skříněmi, co se týče dílenského zpracování, ale samozřejmě také ceny. V našich končinách narazíte na skříně PC-V800 a PC-V880, které ale nejsou určeny primárně pro HTPC, spíše pro normální Desktopy a dle toho jsou také uzpůsobeny - jejich koncepce je velmi podobná jako u Eurocase 3D01.


Lian Li PC-V800A

Najdeme zde tedy také zdroj, nebo spíše místo pro zdroj v přední levé části a zadní 60mm ventilátory. Ona je podobnost se zmíněnou Eurocase až zarážející, když si všimneme ostatních prvků, například umístění předních 5,25"/3,5" externích šachet, nebo dvojice šachet pro pevné disky v rozích na pravé straně. Skříně se ale liší jednak zpracováním, ale také horní ventilací, kde má PC-V800 jeden otvor pro 80mm ventilátor (verze PC-V880 má dva - pro CPU i grafickou kartu).


Lian Li PC-V800B

Pro účely tichého HTPC se tedy Lian Li příliš nehodí, ale jinak jde o zajímavě ztvárněnou skříň, jen o něco málo širší než deska full ATX.
reklama