reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konec HDD? Microsoft prý chce od roku 2023 Windows 11 pouze na SSD

9.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Konec HDD? Microsoft prý chce od roku 2023 Windows 11 pouze na SSD
Pevné disky to budou mít s OS Windows 11 patrně už brzo těžší. Proslýchá se, že by Microsoft mohl od příštího roku vyžadovat výhradně SSD jako jednotku, kde může být tento systém nainstalován.
SSD přináší proti HDD mnoho výhod a vypadá to, že v budoucnu to budou mít ještě těžší. Hovoří se totiž o tom, že by Microsoft mohl od příštího roku pro Windows 11 vyžadovat SSD v případě OEM. Prozatím vyžaduje alespoň 64GB úložiště, ale nespecifikuje typ. Změna by mohla znamenat problémy pro některé OEM výrobce, kteří stále instalují operační systémy ve svých počítačích na pevné disky.
 
Pevný disk
ilustrační obrázek, autor: Klaus Eifert, CC BY 3.0, přes Wikimedia Commons
 
Ty mají výhodu v nižší ceně a vyšší kapacitě, takže jsou stále ne až tak zřídkavou volbou u velmi levných počítačů a notebooků. Vynucování SSD jako bootovacího disku by pak přineslo vyšší cenu počítačů, kde se hraje o každou korunu, ale také nižší kapacitu. Např. vyměnit 1TB HDD by znamenalo přejít na cca 256GB SSD.
 
OEM výrobci se tak údajně snaží Microsoft dotlačit k tomu, aby tento záměr oddálil alespoň na rok 2024. Úplný konec HDD to ale znamenat nebude. Ty si stále budete moci koupit do vlastních počítačů, ze serverů nezmizí ještě hodně dlouho a také notebooky je mohou mít, pokud půjde o dvoujednotkové řešení, kdy bude Windows 11 na SSD a pevný disk bude sloužit jako sekundární úložiště pro další data. Informace je to prozatím zákulisní a Microsoft ji nepotvrdil.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama