Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konkurence pro Lightscribe: LabelFlash

31.8.2005, Zdeněk Eisenhammer, aktualita
Konkurence pro Lightscribe: LabelFlash
Společnost NEC představila na berlínském veletrhu IFA první DVD vypalovačky s podporou technologie LabelFlash. Dvě interní jednotky a tenká jednotka pro notebooky s podporou této technologie budou k dispozici od října. Technologie LabelFlash...
Společnost NEC představila na berlínském veletrhu IFA první DVD vypalovačky s podporou technologie LabelFlash. Dvě interní jednotky a tenká jednotka pro notebooky s podporou této technologie budou k dispozici od října.

Technologie LabelFlash původně představená společností Yamaha je alternativou k technologii Lightscribe. LabelFlash představila Yamaha v roce 2002 pod názvem „Disc T@2“, a dokáže vypálit libovolné motivy, nápisy nebo obrázky na vrchní stranu médií DVD.




Technologie LabelFlash zjednodušuje vytváření potisků doma vypálených médií – např. pro archivaci – a také umožňuje kreativní úpravu médií. Eliminuje potřebu komplexních systémů přelepovacích štítků a výrazně zvyšuje odolnost média, protože, zejména v případě médií DVD, přelepka může způsobit nečitelnost média.

LabelFlash nabízí vysokou kvalitu, protože umožňuje vytvořit 256 barevných odstínů. Proces tvorby potisku trvá asi 5 minut a výsledkem je velmi kvalitní potisk. Zajímavou možností je popisovat obě strany média – datovou i vrchní – pokud je k tomu dostatek paměti. LabelFlash lze použít s jakýmikoli médii s popisovatelnou vrchní vrstvou. Na těchto médiích je vrchní ochranná vrstva o tloušťce 0,6 mm, což zajišťuje trvanlivost i těch médií, která jsou vystavena světlu. Konkurenční technologie Lightscribe v současné době neumožňuje vícebarevný potisk a proces tisku navíc trvá 30 minut. Inovovaná verze očekávaná v příštích měsících by ale měla přinést určitá zlepšení v oblasti kvality tisku.

Na veletrhu IFA společnost NEC vystavuje řadu nových jednotek, které podporují nejen formáty DVD+R(W) a DVD-R(W), ale poprvé také DVD-RAM. NEC ND-4551A je všestranná: Média DVD- a DVD+ zapisuje až 16x rychlostí, přepisovatelná a dvouvrstvá „plusová“ média pak rychlostí až 8x. Média DVD-RW a DVD-R DL jsou vypalována 6rychlostně a média DVD-RAM 5rychlostně. Pro čtení využívá 16x rychlost v případě médií DVD a 48x v případě CD. Na trhu bude rovněž levnější model ND-4550A bez podpory LabelFlash, ostatní parametry budou stejné.

Dále byly představeny dvě „slimline“ vypalovačky SuperMulti, volitelně s podporou technologie LabelFlash nebo bez ní, s označením ND-7551A a ND-7550A. Tenká vypalovačka ND-7550A pálí všechna média 8x rychlostí (DVD-R DL rychlostí 6x) a rovněž zvládá 5x zápis na média DVD-RAMs.

Zbývající dvě nové vypalovačky ND-3551A (s technologií LabelFlash) a ND-3550A (bez LabelFlash) nepodporují formát DVD-RAM.

Zdroj: www.cdrlabs.com