reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kosovo kvůli blackoutům zakázalo těžbu kryptoměn

9.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Kosovo kvůli blackoutům zakázalo těžbu kryptoměn
Těžba kryptoměn spotřebovává obrovské množství energie a při dnešní energetické krizi to způsobuje nemalé problémy. V Kosovu kvůli tomu zakázali těžbu kryptoměn a snaží se najít ty, kteří tak nadále činí.
Zatímco ve většině Evropy pozorujeme strmý nárůst ceny elektrické energie, v Kosovu už jí mají takový nedostatek, že zde dochází k blackoutům. Jedním z důvodů je technická závada na největší uhelné elektrárně v zemi, dalším je těžba kryptoměn. Kosovo se totiž stalo jednou ze zemí, kde je těžba kryptoměn docela populární díky tehdejší nízké ceně elektřiny. Země tak už v prosinci vyhlásila 60denní nouzový stav, který zahrnuje zvýšenou alokaci peněžních prostředků pro import elektřiny (nyní importuje až 40 % své spotřeby) a také restrikce na její spotřebu. A právě těžba kryptoměn může být v takovém případě obrovský problém.
 
Těžba kryptoměn
ilustrační obrázek, autor: Marko Ahtisaari, CC BY 2.0, přes Flickr
 
O zákazu informovala ministryně Artane Rizvanolli např. na Facebooku. Současně se Kosovo bude snažit dopátrat ty, kteří i přes zákaz těží nadále a zhoršují tak situaci pro další občany země, kteří se musí potýkat s výpadky elektrické energie. Možné blackouty jsou mnohdy zmiňovány jako hrozba i pro ostatní části Evropy kvůli přechodu na méně stabilní obnovitelné zdroje a protlačování elektromobility.
 
Faktem nicméně je, že už jen jedno high-endové GPU běžící 24/7/365 má za rok podobnou spotřebu jako elektromobil (nemluvě o zbytku počítače). Při 300W spotřebě to máme 300W × 24h × 365dní = 2,63 MWh ročně. U běžného elektromobilu se spotřebou 17 kWh/100 km to máme 17 kWh/100km × 1,25-1,3 (ztráty při nabíjení/samovybíjení) × 14000km/100 = 2,95-3,1 MWh/ročně. Ztráty přenosové soustavy se už u obou projeví podobně.
 
Jeden těžařský stroj jako např. Antminer S19 XP se spotřebou 3010 W tak ročně spotřebuje 26,4 MWh, tedy jako 8 běžných elektromobilů. I kdybychom vzali velké SUV jako Audi e-tron s 25 kWh/100km a 17 tisíc km ročně, tedy s 5,5 MWh za rok, stále se jeden jediný Antminer pro těžbu kryptoměn vyrovná spotřebě 5 velkých elektrických SUV.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama