Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

8.7.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Sharp představuje prototyp barevné eKnihy - Chystá se Toshiba skončit s Pocket PC? - Kalkulačka Trust 312KC použitelná jako USB keypad - Blíží se solární napájení pro notebooky, mobily i PDA?
sharp_ebook.jpg imageSharp představuje prototyp barevné eKnihy

Pokud půjde o koncept univerzálního čtecího zařízení, pak tvrdou konkurencí Sony a jeho Librié bude firma Sharp pověstná mimo jiné i svými kvalitními displeji. Tentokrát se Sharp pochlubil s prototypem čtecího zařízení - barevným displejem tloušťky 1 mm umístěným kvůli lepší ochraně v plastovém krytu. Jde ale bohužel zatím stále o hudbu budoucnosti, podobné věci se na trhu neobjeví dříve než v roce 2007.

e800 Toshiba Pocket PCChystá se Toshiba skončit s Pocket PC?

Sotva několik týdnů po neveselém prohlášení Sony o odchodu z PDA branže se začíná zatím neoficiálně povídat, že podobné úmysly má i Toshiba, shodou okolností firma, jež světu představila první Pocket PC v historii vybavené VGA displejem. Z případného odchodu Toshiby by samozřejmě nejvíce profitovaly velké značky v čele s palmOne a HP.

Kalkulačka Trust 312KC použitelná jako USB keypad

312KC_2.jpg imageAč má firma Trust v záloze i výpočetně silnější kalkulačky, velmi zajímavý je právě model 312KC, který má od pohledu nezvykle velká tlačítka a vůbec vypadá jako 20 let starý typ. To má samozřejmě svůj důvod, protože kalkulačku můžete s pomocí USB kabelu připojit k libovolnému přístroji a v okamžiku z ní udělat keypad.

Trust 312KC nemá tuny hi-tech vlastností, ale za 40 USD si svoje zákazníky zadávající někde na cestách dlouhé řady čísel jistě najde.

Blíží se solární napájení pro notebooky, mobily i PDA?

Firma Konarka Technologies právě testuje nově vyvinutý typ solárních článků umístěných neobvykle na pružné pásky rozměrů asi 5 x 10 cm (připomínající kousky filmu), jež lze díky masové produkci poměrně levně vyrábět a je možno je snadno integrovat díky jejich ohebnosti do nejrůznějších povrchů včetně všelijak zakřivených a zakulacených ploch. Přínos pro notebooky, PDA i mobily vystavené světelnému záření je pak nabíledni - prakticky libovolný přístroj vybavený tímto solárním článkem bude moci doplňovat energii a zvyšovat tak výdrž akumulátoru.

Důvod, proč se tyto panely mohly objevit, je pokrok na poli nanotechnologií, díky nimž byli tvůrci schopni namixovat plasty a patřičné sloučeniny do jakéhosi roztoku, který byl následně "vtisknut" do horní vrstvy plastového základu. Komercializace technologie se máme dočkat již příští rok.