Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

9.7.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Dva nové Palm OS komunikátory na dohled - VitaPhone Mobi-Click, mobil se třemi tlačítky - Scanner velikosti a tvaru tužky - Pronajímání kol přes SMS
Dva nové Palm OS komunikátory na dohled

V příštích měsících se na trhu mají objevit hned dva nové a zajímavé komunikátory běžící na Palm OS - palmOne Treo 610 (660?) a Samsung i550. Údajně se nejprve objeví v CDMA verzi, ale je prakticky jisté, že si ani jeden z výrobců nenechá přebrat GSM trhy konkurentem a uvede i GSM variantu.

Treo 610 nabídne konečně displej rozlišení 320 x 320, 32 MB RAM, 312 MHz procesor Bulverde, SDIO slot a Bluetooth, Samsung i550 bude mít véčkový design, externí OLED displej (interní podle všeho tradiční LCD 320 x 320 pixelů), 1 Mpix digitál, SD slot a též 32 MB RAM.

Nové palmOne Treo 610 se objeví pravděpodobně během letošního října za odhadem 549 USD, Samsung i550 až počátkem roku 2005 za 649 USD.





VitaPhone Mobi-Click, mobil se třemi tlačítky

VitaPhone Mobi-ClickPokud patříte ke starší či konzervativnější skupině uživatelů mobilních telefonů, jistě často nechápavě kroutíte hlavou nad dnešními miniaturními hračkami, jež obsahují nesmysly jako špatně čitelný barevný displej nebo vestavěné fotoaparátky mizerné kvality. Společnost VitaPhone myslí i na takovéto osoby a jeden z jejích mobilních telefonů pojmenovaný Mobi-Click má pouhá 3 tlačítka (2 přednastavená čísla + 1 pohotovost). Jedná se samozřejmě o přístroj navržený pro starší, méně pohyblivé či dlouhodobě nemocné osoby.

DocuPenScanner velikosti a tvaru tužky

Ručních scannerů viděl každý člověk motající se v PC oblasti jistě nepočítaně, ovšem podobného drobka tvaru tužky měl v rukou patrně málokdo. DocuPen scanuje v rozlišení 100 nebo 200 DPI a dokáže si do své vnitřní paměti uložit až 100 stránek, jeho cena je stanovena na 199 USD.

OybikePronajímání kol přes SMS

Britská firma Oybikes začala v Londýně nabízet originálně pojatou půjčovací službu - po městě jsou na strategických místech (kina, stadióny, zastávky, ...) rozmístěna jízdní kola zamknutá na PIN ve speciálním stojanu, která je možno si přes SMS pronajmout (2 GBP za první kus, 10 GBP na rok). Funguje to tak, že zákazník pošle požadavek se sériovým číslem kola a na oplátku obdrží odemykací a zamykací heslo. Pokud zákazník kolo právě nepotřebuje, prostě jej vrátí do některého stojanu, takže je k dispozici i dalším lidem.