Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

15.7.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
FIC Pocket PC dostává FCC certifikát - 3 nové barevné GPS přijímače od Garminu - Bezdrátové kabely Sony transStick - PDA a lehká erotika - Zvířecí detektor bolesti
FIC Pocket PC dostává FCC certifikát

Latest Pocket PC Design from FICSpolečnost First International Computer (FIC) právě obdržela povolení, které jí umožňuje prodávat nové bezdrátové Pocket PC, firma nicméně nebude PDA prodávat pod svým jménem.

Mnoha lidem stále připadá překvapivé to, co je nejen v PDA branži denním chlebem - mnoho přístrojů není ve skutečnosti vyrobeno společnostmi, jejichž logo se skví na kastli. Handheldy jsou produkovány firmami, jež jsou často nazývány OEM nebo ODM. Některé z nich jsou známější, jako třeba HTC, jiné jsou méně známé, jako třeba FIC.

Detaily jsou sice trochu nejasné, ale mluví se o tom, že poslední design FIC je navržen pro celou sérii Pocket PC obsahující jak Wi-Fi, tak i Bluetooth. Každý z modelů má také SD i CF sloty. Přístroje běží na Windows Mobile 2003 s procesory taktovanými v rozmezí 260 - 400 MHz a jsou vybaveny 64 MB RAM.

O ceně podobných PDA samozřejmě rozhodují až koncesionáři.

garmin_color_gps.jpg image3 nové barevné GPS přijímače od Garminu

Společnost Garmin známá lidem okolo PDA zejména svojí skvělou kombinací Palm OS 5 Palmu a GPS, modelem Garmin iQue 3600, oznámila další 3 GPS přírůstky do své nabídky. Jedná se o modely Garmin eTrex Vista C, eTrex Legend C a kapesní Quest. Navzdory faktu, že jde o produkty lowendové až středního proudu, jsou všechny 3 typy vybaveny transreflexivními displeji, jež zobrazují 256 barev (pro kartografické účely stačí bohatě). Legend C bude k dostání již od tohoto měsíce za asi 375 USD, další kousky později v létě.

transtick2b2.jpg imageBezdrátové kabely Sony transStick

Vývojáři Sony z oddělení Computer Science Laboratories vyvinuli koncept Memory Stick karet nazvaných transSticks. Nejde o žádný nový standard, ale o staré dobré Memory Sticky, které umožní bezdrátovou komunikaci mezi libovolnými dvěma zařízeními podporujícími standard.

Inu co dodat, Sony musí mít vždycky něco extra - Memory Stick, ATRAC3, transStick, ...

PDA a lehká erotika

Myslíte že to nejde dohromady? Ale jde! Jak se ostatně můžete sami přesvědčit z obrázků níže. Ladné křivky PDA v kombinaci s ladnými křivkami fotomodelky vytvářejí unikátní vizuální kombinaci a jsou tou pravou uměleckou potěchou pro oko každého obdivovatele PDA i ženské krásy.




pet painZvířecí detektor bolesti

Zvířata bývají často označována jako němé tváře, což má svoje výhody, protože nás neotravují frivolním klábosením o slevách v supermarketu, ale v momentě, kdy zvíře onemocní, stává se výhoda nevýhodou, jelikož čtyřnožci nám nijak neumí sdělit, jak špatně se cítí.

Naštěstí je tu jeden badatel z Ohia, který si byl problému vědom a vyvinul zvířecí detektor bolesti tvaru a velikosti běžného PDA (cena 595 USD). V podstatě se jedná o přístroj pracující na podobném principu jako detektor lži - měří se stres zvířete. Cílem výzkumu je samozřejmě minimalizovat utrpení nejrůznějších chlupáčů a zkvalitnit léčbu jakožto i správně dávkovat léky.