Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

19.7.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
OLED displeje Sony zatím odloženy - První virus pro Pocket PC! - USB Bluetooth scanner pro skladníky - Reproduktory z květin
OLED displeje Sony zatím odloženy

Dle Nikkan Kogyo Shimbun je nepravděpodobné, že společnost Sony představí (tak jak bylo plánováno) letos na podzim svoje OLED displeje, důvodem je údajně fakt, že je na nich po technické stránce stále co zlepšovat. Připomeňme, že Sony založila společný podnik s Toyota Industries (ST Liquid Crystal Display, ST-LCD) a plánuje produkci 300 000 OLED displejů úhlopříčky 51 mm měsíčně určených pro přenosná zařízení jako jsou digitální fotoaparáty nebo PDA.

Pro úplnost ještě dodejme, že zatím nejmenší displej, jaký Sony kdy v PDA použilo, byl 71 mm černobílý typ u Sony Clié PEG-SL10.

První virus pro Pocket PC!

Po dlouhá léta byla platforma Pocket PC prosta virů, nyní to ale vypadá, že se konečně dočkala svého prvního kousku pojmenovaného WinCE4.Dust. Pokud je PDA zasaženo virem, objeví se okno (zobrazené vlevo) s dotazem "Drahý Uživateli, mohu se tu rozšířit?" Kliknutí na "No" program ukončí, kdežto po klepnutí na "Yes" se program pokusí infikovat všechny EXE soubory větší než 4096 bajtů v adresáři, ze kterého byl spuštěn.

UPS Bluetooth scannerŠance, že tento vir dorazí i do Vašeho Pocket PC, je minimální a vzhledem k jeho zvídavé povaze je rovněž nepravděpodobné i jeho rozšíření. Jak jste si již jistě všimli, jedná se o virus vcelku slušný, který byl napsán z demonstrativních důvodů skupinou Ratter/29A.

USB Bluetooth scanner pro skladníky

Se stále rostoucí popularitou bezdrátového standardu Bluetooth se konečně začínají objevovat modrozubé inovace i na místech, která k tomu přímo vybízí - tak například UPS vybavila třidiče balíků tímto USB Bluetooth scannerem a jelikož cena BT čipu činí pár USD, bezdrátové skladnické orgie zvyšující produktivitu mohou začít.

Reproduktory z květin

canon_plant_speakers.jpgFirma Music Bird Corporation vyvinula několik velmi neobvyklých váz a květináčů, jež umí změnit vlastní květinu na reproduktor. Funguje to tak, že trubka z plexiskla rozvibruje vložené květiny, jež následně emitují zvuk. Udělátko bude v omezeném množství k dispozici již letošní měsíc za 45 - 450 USD v mnoha tvarech.