Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

23.7.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Malý přehled nadějných akumulátorových technologií - Fyzický upgrade RS-MMC slotu na plnohodnotný MMC - Víte jak souvisí kuřata a možné paměťové médium budoucnosti?
battery
Malý přehled nadějných akumulátorových technologií

Se stále rostoucím rozšířením nejrůznější mobilní techniky mezi lidi roste stejnou měrou i problém, čím tato miniaturní elektronická udělátka pohánět. Naštěstí vědci nespí na vavřínech a pracují na celé řadě zajímavých projektů, jež si teď aspoň stručně vyjmenujeme.

Cheesy phone hackPokud nepočítáme již dobře známé palivové články, pak s další zajímavou technologií se objevila firma Applied Digital Solutions, která nabídla baterii dobíjenou z tělesného tepla. Univerzita v Berkeley má také rozpracováno několik zajímavých projektů, například miniaturní interní spalovací motory o rozměrech 1 mm patří k těm uvěřitelnějším, zařízení generující proud na základě pravidelných minutových otřesů budovy již méně. A potom jsou tu ještě samozřejmě baterie nukleární...

Fyzický upgrade RS-MMC slotu na plnohodnotný MMC

chicken
Jeden z japonských uživatelů chytrého telefonu natolik toužil po možnosti používat MMC karty běžné velikosti, že se po krátkém váhání rozhodl svůj přístroj disponující pouze RS-MMC slotem (Reduced Size) patřičně upravit. Stačilo vysekat umělohmotný vniřek a dílo je hotovo - pravda, není to zrovna ta nejuhlazenější modifikace, efektivita se jí ale upřít rozhodně nedá...

Víte jak souvisí kuřata a možné paměťové médium budoucnosti?

Předpokládáme že ne, takže Vás nebudeme napínat - vědci zjistili, že když vystaví jeden z kuřecích proteinů působení laseru určité vlnové délky, protein se lokálně deformuje, což znamená, že může fungovat i jako paměť. Protein nanesený na jednom DVD disku by měl při srovnatelné velikosti přinést až 27x větší kapacitu.