Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

9.8.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Nový typ paměťové karty jménem µcard na cestě - OpenGL pro mobily slibující nevídané 3D zážitky - Haier P6, mobil tvaru tužkového diktafonu - Víte jak budou vypadat PDA za 141 let?
Nový typ paměťové karty jménem µcard na cestě

Pro již tak dost přeplněný trh IT hodlá taiwanská společnost Industrial Technology Research Institute ve spolupráci s místními IT firmami produkovat nový typ paměťového média, které bude světu oficiálně představeno na Taipei Elexctronics Show probíhající 8. - 12. října.

mitsubishi_ogl.jpg.jpg imageKarty typu µcard dosáhnou přenosových rychlostí až 120 MB/s (10x více než třeba u paměťových karet typu SD), nabídnou USB 2.0 podporu a mluví se i o zachování kompatibility se stávajícími sloty s pomocí nejrůznějších redukcí, takže µcards údajně půjdou snadno používat s prakticky libovolnou kapesní technikou vybavenou slotem pro paměťovou kartu - MP3many, PDA, digitálními fotoaparáty, ...

OpenGL pro mobily slibující nevídané 3D zážitky

Pořádné grafické akcelerátory a mobilní telefony šly již dost dlouho každý zvlášť svojí cestou, až společnost Mitsubishi napadlo jejich cesty zkřížit. Firma totiž zpracovala softwarovou knihovnu OpenGL ES 1.0, která v kombinaci s firemním Z3D3 enginem zvládne až 1 milion polygonů za sekundu, což je sice na mobil pěkné, ale je to přece jen stále 400x méně než zvládne např. grafická karta ATI RADEON 9800 pro PC.
haierp6
Podporována budou rozlišení až do 512 x 512 pixelů (proč ne i VGA?).

Haier P6 - Mobil tvaru tužkového diktafonu


Společnost Haier představila velmi originálně pojatý mobilní telefon Haier P6, který je v zásadě mobilem zasazeným do kastle hlasového záznamníku. Co se stylu práce s přístrojem týče, pak vzhledem k poněkud úzkému displeji sáhl výrobce k nezvyklému řešení, mobil musíte při jakémkoliv čtení textu otočit o 90° (neplatí pouze pro čas rozdělený na 2 řádky).

Mimochodem, telefon obsahuje i laserové ukazovátko a má samozřejmě také funkci pro hlasové poznámky, kterých si můžete uložit až 15 minut.

Víte jak budou vypadat PDA za 141 let?

Možnou odpověď na tuto otázku nám dává výřez screenshotu z pokračování jedné z největších herních legend, titulu Doom, nazvaného Doom III, které se odehrává na Marsu léta páně 2145. Na obrázku je zachycen PDA přístroj vyskytující se ve hře a starající se o maily, audio záznamy a data, jež umí stáhnout (Bluetooth v 28.4?) i z ostatních podobných handheldů roztroušených po prostorách, kde se hra odehrává.