Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

31.8.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Mistrovství světa ve vrhu mobilním telefonem - Ericsson opouští Bluetooth - Nový ohebný EL displej
Mistrovství světa ve vrhu mobilním telefonem

Finská společnost Fennolingua uspořádala lokální soutěž nazvanou "5th international Mobile Phone Throwing World Championships," čili něco jako 5. mezinárodní mistrovství ve vrhu mobilním telefonem, ve kterém se na vítězné pozici umístil po vrhu blíže neupřesněné Nokie Ville Piippo z Helsinek s novým světovým rekordem 82,55 m. Nový světový rekord byl dosažen i v kategorii juniorů do 12 let, kde Santtu Pursiainen hodil s mobilem skvělých 45,51 m.


Suma sumárum, celkem se účastnilo na 117 soutěžících z 5 různých zemí.

Ericsson opouští Bluetooth

Jeden z nejznámějších producentů a vývojářů Bluetooth technologií, společnost Ericsson, zavírá krám, resp. divizi, jež se doposud starala o věci kolem modrozubé technologie a bezdrátové PAN sítě. Většina ze 125 zaměstnanců přejde do jiných divizí.

Ericsson naštěstí neopouští Bluetooth úplně, i nadále bude fungovat podpora pro dřívější zákazníky a samozřejmě i v budoucnu bude BT používat u některé mobilní techniky, již se ale nebude interně zabývat vývojem.

Nový ohebný EL displej

Díky 10x tenčím rozměrům oproti tradičnímu LCD bude možné díky tomuto EL displeji (electro luminiscent) vytvářet digitální udělátka v zanedbatelné tloušťce a v ohebném provedení kopírujícím tvar těla. Prototyp nazvaný "Pelikon" sice splňuje všechny předchozí vlastnosti, má ale také některé nevýhody - životnost není zatím příliš valná, displej je náchylný na poškození a jeho jas zatím není na přímé odečítání na slunci.