Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

16.9.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Sony začíná s masovou produkcí OLED displejů - První FireWire flash disky na světě? - Odměna vypsaná TreoCentral na Bluetooth driver propadá - Panasonic SL-CT820, CD/MP3 přehrávač s výdrží 220 hodin
Sony začíná s masovou produkcí OLED displejů

Spolu s uvedením nového modelu, Sony Clié PEG-VZ90, se společnost Sony nechala slyšet, že zamýšlí začít s masovou produkcí celobarevných OLED displejů pro mobilní techniku a handheldy. Tradiční postup pro výrobu OLED byl Sony obohacen ještě o vlastní technologii nazvanou Super Top Emission, díky které je možno dosáhnout vyššího jasu a kvalitnějšího barevného podání. Vedle kontrastu 1 :1000 nabídne OLED displej Sony viditelný úhel téměř 180° a jas 150 cd/m2.

Ačkoliv se Sony z evropského trhu stáhla, je pravděpodobné, že svoje OLED panely bude prodávat společnostem, které působení na tomuto trhu naopak uvítají.

První FireWire flash disky na světě?

Nejrůznějších USB klíčenek a flash disků všemožných tvarů jsou k vidění kvanta, ovšem na poli FireWire flash disků již nabídka zdaleka tak bohatá není, tedy spíše, zatím byla nulová. Podobnou řadu produktů, nazvanou Fire Flash, ale nyní vydává společnost Kanguru.

Fire FlashDíky použitému rozhraní disky dosahují přenosových rychlostí až 400 Mb/s, mají kapacitu 128 MB - 1 GB a spotřebu 35,0 - 36,1 mA při čtení a 39,1 - 39,4 mA při zápisu, váží 30 g, v nich použitá flash paměť má vydržet nejméně 1 000 000 mazacích cyklů a garantována je i 10letá čitelnost zaznamenaných dat.

treo
Odměna vypsaná TreoCentral na Bluetooth driver propadá

Jak jsme již informovali, během letošního června se rozběhla neobvyklá aktivita, jejímž cílem bylo s pomocí veřejné sbírky motivovat programátory k napsání driveru, jež by umožnil na Palm OS komunikátoru palmOne Treo 600 pohodlné používání SDIO Bluetooth karty. Přestože se v hrníčku s nápisem "pro programátora" sešlo z příspěvků uživatelů úctyhodných 5 812 USD, nikdo nabídky nevyužil. Treo 600 holt řečí Bluetooth nemluví a těžko kdy mluvit bude, není ale nutno propadat smutku, palmOne Treo 650 BT standardně vybavené je již na spadnutí...

Panasonic SL-CT820, CD/MP3 přehrávač s výdrží 220 hodin

220_mp3.jpg imageSpolečnost Panasonic tvrdí, že jeden z jejích CD/MP3 přehrávačů, model Panasonic SL-CT820, má nejdelší výdrž na světě činící rovných 220 hodin. Jak to ale u podobných marketingových tvrzení bývá, jistě za tím bude nějaký malý háček. Ten tu samozřejmě je, vlastně dva - jednak musíte přehrávat WMA soubory (s MP3 vydrží přehrávač "pouze" 210 h) a za druhé, musíte u zařízení použít jednu ze speciálních rozšiřujících baterií, takových těch, co se připojují externím kablíkem.

Pokud na externí baterii kašleme a budeme přehrávat pouze MP3ky, Panasonic SL-CT820 nás přesto potěší 130 h výdrže.