Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

30.9.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
SanDisk inovuje řadu Ultra II - Node Explorer v2, obrněné PDA pro náročné uživatele - Miniaturní GPS pro mobilní a chytré telefony
sandisk-ultra-CF-8GB.jpg imageSanDisk inovuje řadu Ultra II

Jeden z nejznámějších výrobců paměťových karet, společnost SanDisk, ohlásila další zvýšení kapacit u karet série Ultra II. SD karty tak můžeme pořídit v kapacitě až 2 GB, Memory Stick PRO až 4 GB a nové CF karty až 8 GB (1 000 USD).

Node Explorer v2, obrněné PDA pro náročné uživatele

Node Explorer V2Podobné věcičky se běžně prodávají armádě, horské službě apod., naštěstí firma Node přichází s PDA jménem Explorer v2, které by se dalo označit jako PDA vojenských parametrů pro civilní použití. Vzhledem k jeho vodovzdorné a nárazuvzdorné povaze ho nerozhází ani nějaké to ťuknutí o skálu při lezení po horách nebo vymáchání ve vodě při jízdě v kajaku (odolné do 3 m).

PDA vydrží až 6 - 8 hodin, používá procesor Intel XScale na 400 MHz, obsahuje vestavěný DGPS přijímač a Wi-Fi modul (toho si někde v divočině člověk zřejmě moc neužije...), 1 GB HDD a bohužel i vlastní proprietární operační systém, což je škoda. Pro podobné outdoorové aktivity existuje na Pocket PC i Palm OS spousta softu. Mimochodem, handheld vlevo zakryjete pohodlně pohlednicí.

Miniaturní GPS pro mobilní a chytré telefony

Seiko Epson Corporation vyvinula miniaturní jednočipový GPS modul, který má být používán v mobilní technice příští generace. Ačkoliv má čip S4E19863 rozměry pouze 13 x 8 x 1,28 mm, slibuje vysokou citlivost dosahující až -160 dBm, podporuje rychlé vyhledávání polohy satelitů a 3 s 3GPP kompatibilní poziční módy (MS-Based, MS-Assisted a Autonomous).

První testovací demo kousky se začnou rozesílat během letošního října a masového nasazení se máme dočkat v roce 2007. Trend obohacení funkcí mobilu o GPS přijímač již zasahuje z Japonska i do jiných luhů a hájů a nakonec, proč ne. Na podobnou věc se dá nabalit spousta zajímavých lokálních naváděcích a vyhledávacích služeb.